Sari direct la conținut

Israelul va compensa familiile copiilor dispăruți în anii 1950 / ”Au fost furați din familiile sefarde și dați”

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: Captura YouTube
Benjamin Netanyahu, Foto: Captura YouTube

Israelul va despăgubi familiile copiilor, în principal yemeniți, dispăruți în anii care au urmat creării statului evreu, a anunțat luni premierul Benjamin Netanyahu, numind cazul unul dintre cele mai „dureroase” din țară, potrivit AFP.

Activiștii pentru drepturile omului și familiile evreiești imigrante, majoritatea din Yemen, au susținut de zeci de ani că mii de copii au fost luați de la părinții lor nativi după 1948.

Potrivit acestora, acești bebeluși au fost dați cuplurilor evreiești Ashkenazi (originari din Europa Centrală și de Est) din Israel și din străinătate. Medicii i-au asigurat apoi pe părinții nativi că copilul lor a murit și nu le-au predat trupul.

Acest caz a dat naștere la acuzații de rasism și „discriminare” formulate de evreii sefarzi împotriva „instituției” controlate de Ashkenazi care a fondat statul.

„Este timpul ca suferința familiilor din care au fost luați bebelușii să fie recunoscută de stat (…) și ca aceste familii să fie despăgubite”, a declarat Netanyahu într-o declarație publicată de biroul său.

El a subliniat totuși că banii nu vor repara „suferința cumplită” și „insuportabilă” a familiilor din Yemen sau din alte țări arabe și din Balcani.

Statul va plăti în total 162 milioane de sicli familiilor (aproximativ 41 de milioane de euro). Familiile copiilor morți al căror loc de înmormântare este necunoscut vor primi 150.000 de sicli (aproximativ 37.800 de euro). Iar familiile copiilor a căror soartă rămâne nesigură vor primi 200.000 de sicli, a declarat luni ministrul israelian de Finanțe, Israel Katz.

În 2016, Netanyahu a declarat că este în favoarea deschiderii dosarelor care urmau să rămână clasificate până în 2031. Câteva luni mai târziu, țara a deschis arhivele.

De-a lungul anilor, mai multe investigații oficiale au concluzionat că majoritatea copiilor dispăruți au murit, subliniind condițiile sanitare precare din taberele în care fuseseră găzduite familiile lor.

La scurt timp după crearea statului Israel, autoritățile au înființat tabere pentru a gestiona fluxul de noi imigranți evrei, în principal din țări arabe, inclusiv 30.000 de yemeniți.

Dar anchetele oficiale nu au risipit îndoielile.

În 2018, justiția israeliană a autorizat deschiderea mormintelor copiilor evrei care au murit în anii 1950, precum și analize genetice pentru a încerca să facă lumină asupra acestor dispariții.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro