Sari direct la conținut

Istoria interzisă a grandiosului Palat de la Scroviștea. Domeniul preferat de președinții României, loc de taină bine păzit

Nicolae Ceaușescu la Scroviștea, jucând șah, Foto: AGERPRES
Nicolae Ceaușescu la Scroviștea, jucând șah, Foto: AGERPRES

În prezent, Complexul Scroviștea, administrat de RA-APPS, este compus din patru vile, club bazin, popicărie, cramă, zonă de piscicultură, 2.562 hectare de pădure, precum și din cantoane destinate creșterii fazanilor, toate acestea fiind incluse în baza materială destinată activității de reprezentare și protocol a Administrației Prezidențiale.

Pe acest domeniu vast și retras, dar aproape de București, și-a ridicat Regele Carol al II-lea un palat de basm, cu 4 niveluri, 91 de camere și holuri, cu mobilier de secol XV-XVIII, portaluri, coloane sculptate și pietrărie, sculpturi de marmură cu capiteluri de Seravezza adusă din Toscana, cu terase, apartamente somptuoase și cele mai moderne dotări tehnice (încălzire centrală, gaz, lumina electrică, lift, cinematograf, drum pavat și iluminat între București și Scroviștea).

Construcția a durat între anii 1938-1940 și nu a fost terminată în totalitate, regele Carol al II-lea fiind obligat să abdice în toamna anului 1940.

Citește, pe B365.ro, povestea extraordinară a Palatului regal de la Scroviștea de către istoricul Narcis Dorin Ion, cel care a descoperit în Arhivele Naționale documente excepționale legate de construirea domeniului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro