Iulian Iancu despre noua modificare a Legii offshore: Statul român iese câștigător din această bătălie
Deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii a Camerei Deputaților, susține că prin modificarea modului de impozitare a veniturilor suplimentare din Legea offshore, cele făcute în Comisiile reunite, statul român obține mai multe avantaje decât înainte, menționând care sunt acestea, potrivit Mediafax.
„Dezbaterile de astăzi (n.red. – marți), ați văzut că au fost extraordinar de intense, au avut în vedere reanalizarea tuturor calculelor, în așa fel încât statul român să-și maximizeze veniturile, dar să menținem acel echilibru absolut necesar pentru menținerea interesului din partea investitorilor”, a spus Iulian Iancu, la finalul dezbaterilor din Comisiile reunite, de marți seara.
Cele două modificări privind impozitarea permit statului român să-și mențină în totalitate veniturile și avantajele dobândite prin variantă a legii, cea din iulie, a mai susținut deputatul PSD.
„Ba mai mult, obținem și venituri suplimentare. Credem că toată această analiză, toate aceste dezbateri, pe care le-am analizat și reanalizat și reanalizat și-am făcut și refăcut calculele acum, în sfârșit, putem spune că statul român iese câștigător din această bătălie, pe ambele planuri, și din punct vedere al veniturilor la bugetul de stat, dar și din punct de vedere al menținerii interesului investitorilor”, a mai spus Iancu.
Deputatul PSD a precizat că noutățile introduse în Legea offshore la Camera Deputaților sunt legate, în primul rând, de interzicerea unei eventuale duble deduceri.
„Existența unui asemenea risc, enunțarea lui în spațiul public, ne-a făcut să fim foarte atenți și-am reluat textul, astfel încât deducerea dublă să fie imposibilă”, a detaliat Iancu.
A doua modificarea importantă în opinia deputatului PSD este legată de reanalizarea veniturilor, respectiv să nu existe niciun risc în ceea ce privește șansa oricărui alt guvern de a-și modifica politica fiscală.
„Dacă prețurile în piața internațională vor crește, dacă piața românească va fi extrem de atractivă și veniturile pe care operatorii le-ar putea încasa ar putea să fie foarte mari, atunci guvernul de la momentul respectiv să-și poată reanaliza repartizarea eventualelor venituri suplimentare. Este o schimbare, iarăși, fundamental, în sensul că permitem guvernelor, oricare ar fi ele, să-și stabilească propria politică fiscală”, a mai spus Iancu.
Altă modificare importantă potrivit deputatului PSD este aceea ca oricare investiții să fie deduse de la momentul zero în care investitorul a încheiat acordul și a început lucrările în cadrul programului stabilit în baza acordului până la momentul finalizării.
„N-am permis ca ele să fie, pe de o parte, supuse unui program, conform legii contabilității, de amortizare și unei scheme specifice de deducere. Adică nu pot fi două scheme de deducere aplicate aceleiași investiții. Prin aceste modificări la care adăugăm modificarea nivelului de percepere a cotelor de impozit, respectiv majorarea veniturilor statului roman în condițiile de creștere a prețului, le-am considerat absolut necesare, văzând evoluția prețurilor în piața de gaze, în toată Europa, dar și în lume, și tendința operatorilor de a crește prețul în mod arbitrar, profitând de un statut de duopol pe care-l au în această piață sau de jucători majoritari. Cu alte cuvinte, descurajăm creșterea prețului. Tot ceea ce se întâmplă peste o creștere de 120 de lei va fi impozitat până la 70% în favoarea statului roman”, a explicat Iancu.
Altă modificarea importantă o reprezintă diminuarea deducerii din impozit la maxim 30%, nu 60% cât era, a punctat deputatul PSD.
De asemenea, altă modificăre se referă la cota de 50% privind tranzacțiile pe piața liberă. Noile reguli adoptate de deputații în Comisii menționează: cota procentuală de 50% nu va crește pe toată durata acordurilor, iar tranzacțiile se desfășoară concurențial și nediscriminatoriu.
„50% pe bursă au deja un regim stabilit de reglementator pentru tranzacționare transparentă și nediscriminatorie, nu era nicio prevedere pentru cealaltă parte. Am considerat că este obligatoriu, pentru că, atunci când un consumator român va dori să achiziționeze, va trebui să fie în cunoștință de cauză, deci să fie concurențială tranzacția și să fie nediscriminatorie, să nu fie eliminat din acea procedură de ofertare”, a explicat Iancu.
În plus, vânzătorul nu trebuie să impună o condiție de cantitate minimă. „Dacă 50% reprezintă 5 miliarde de metri cubi și dacă n-am fi făcut această mențiune, producătorul ar fi putut să ofere toată cantitatea o dată. Din România, era imposibil ca un cumpărător să le poată achiziționa. Atunci, îl elimina prin această metodă. Ca să nu existe acest risc, spunem că nu trebuie să existe o cantitate minimă la ofertare, în așa fel încât să aibă acces și consumatorii români”, a explicat Iancu.
ANRE va aviza o procedură în acest sens, pentru a asigura nediscriminarea.
Deputatul PSD susține că a solicitat ca toate calculele privind Legea offshore să le fie miercuri prezentate tuturor parlamentarilor de către Ministerul finanțelor publice, „pentru a nu exista niciun dubiu, nicio rezervă” vizavi de procentele prezentate în cadrul discuțiilor din Comisiile reunite ale Camerei Deputaților.
„Problema este că modelul de calcul a fost la dispoziția tuturor parlamentarilor, puteau foarte bine să-și facă propriile calcule, așa cum spunea și Virgil Popescu, de la PNL, care avea propria lui modelare. Față de aceste modelări, au avut câteva procente în plus, adică în favoarea statului român”, a adăugat Iancu.
Din partea Finanțelor la discuțiile din Comisiile reunite a participat un secretar de stat care nu cunoștea modificările introduse de deputații PSD. „Nu este vina noastră că un secretar de stat n-are capacitatea să-și reprezinte ministerul. Este o chestiune subiectivă, nu în care este vizat Ministerul de finanțe”, a mai spus Iancu.
Comisiile reunite ale Camerei Deputaților au adoptat, marți, raportul privind Legea offshore, care stabilește modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cu noi amendamente față de cele adoptate de Senat, ca urmare a cererii de reexaminare din partea președintelui Klaus Iohannis. Astfel, Legea offshore este trimisă spre votul final din Camera Deputaților.
Senatul a adoptat, luni, 24 septembrie Legea offshore. Senatul a votat, în calitate de prim for sesizat, raportul cu amendamente pe Legea offshore, cu 81 de voturi „pentru”, 9 „împotriva” și 15 abțineri. USR a votat împotriva proiectului, iar PNL s-a abținut. Pe 2 august, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, această lege.