Iulian Iancu, propunerea lui Victor Ponta pentru o inalta functie europeana, a picat la votul din Bruxelles
Deputatul PSD Iulian Iancu nu a fost votat miercuri la Bruxelles pentru una dintre cele trei posturi vacante in Consiliul de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie (ACER), au declarat surse politice pentru HotNews.ro. In schimb au fost votati candidatii altor state: din Polonia, Marea Britanie si Cipru (membri permanenti) si din Danemarca, Letonia si Spania (membri supleanti). Propunerea Romaniei pentru functia de membru in Consiliul de Administratie al ACER a fost facuta in octombrie de fostul premier Victor Ponta si de fostul ministru al energiei Andrei Gerea.
Insa, voturile s-au indreptat catre alte tari, candidatii acestora urmand sa ocupe functiile de membri in Consiliile de Administratie ale ACER timp de doi ani. Pana acum, reprezentantul Romaniei in ACER a fost Razvan Nicolescu, fost ministru al energiei si fost director la OMV Petrom, insa mandatul acestuia expira in ianuarie 2016. Pe langa mandatul lui Razvan Nicolescu mai expira si mandatele reprezentantilor altor doua state.
In prezent, Consiliul de Administratie al Agentiei este alcatuit din 9 membri permanenti si 9 supleanti. In contextul in care mandatul a 3 membri permanenti, dar si a unor membri supleanti expira la 28 ianuarie 2016, Consiliul UE a trebuit sa adopte o noua decizie de inlocuire a acestora. Statele membre si-au prezentat propunerile de candidati pana pe 18 noiembrie, votul avand loc in cadrul COREPER I. Au fost noua candidati pe trei locuri detinute pana acum de Romania, Polonia si Italia. In urma votului de miercuri, Romania si Italia au fost inlocuite de reprezentantii Marii Britanii si Cipru. Reprezentantul Poloniei a mai obtinut un mandat. COREPER este alcatuit din reprezentantii permanenti ai fiecarui stat membru, mai exact ambasadorii tarilor lor pe langa UE. Reprezentantii permanenti exprima pozitia guvernelor pe care le reprezinta.
In octombrie, dupa nominalizare, Ministerul Energiei a transmis pentru HotNews.ro ca a semnat o scrisoare de sustinere pentru candidatura lui Iulian Iancu pentru acest post, avand in vedere bogata experienta pe care o are in domeniul energiei. Insa, problema sa este legata de o presupusa legatura cu Gazprom. Din 2012 pana acum, numele lui Iancu a fost vehiculat in mai multe randuri pentru functia de ministru, insa nu a fost propus niciodata din cauza banuielilor ca ar avea legaturi cu Gazprom. In decembrie 2012 circula informatia ca Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste banuieli au fost alimentate de aparitia unor telegrame Wikileaks in care era prezentat ca „omul Gazprom”. Erau note diplomatice trimise in 2008 de la Ambasada SUA la Bucuresti si „desecretizate” in 2011 de catre Wikileaks. Iulian Iancu era descris in telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept „controlat de Gazprom”. Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani intr-o telegrama publicata de HotNews.ro, ca Iulian Iancu „va sustine South Stream si propunerile Rusiei pentru instalatii de depozitare a gazului in Medias, Moldova si Bucuresti”. Georgian Pop este presedintele Comisiei de control SRI din Parlament.
Pentru mai multe amanunte, citeste Deputatul Iulian Iancu este propunerea Romaniei pentru o inalta functie europeana. Vezi cine este Iulian Iancu, cine l-a propus si de ce este considerat omul Gazprom