Sari direct la conținut

J.K. Rowling și Elon Musk, reclamați într-o plângere penală pentru hărțuirea pugilistei Imane Khelif în timpul Jocurilor Olimpice

HotNews.ro
J.K. Rowling și Elon Musk, reclamați într-o plângere penală pentru hărțuirea pugilistei Imane Khelif în timpul Jocurilor Olimpice
J.K. Rowling, Elon Musk și Imane Khelif. Foto: Profimedia

Scriitoarea britanică J.K. Rowling și miliardarul sud-african Elon Musk se numără printre persoanele reclamate într-o plângere penală depusă la Parius pentru „hărțuire online în formă agravată” la adresa pugilistei algeriene Imane Khelif, relatează revista Variety.

Nabil Boudi, avocatul din Paris al pugilistei din Algeria, a declarat pentru Variety că plângerea a fost depusă la biroul pentru combaterea discursului care instigă la ură online din cadrul parchetului public din capitala franceză.

El a explicat că plângerea a fost depusă împotriva „X”, fosta rețea Twitter cumpărată de Elon Musk în octombrie 2022, ceea ce înseamnă că procurorii vor cerceta dosarul în rem. Însă avocatul a precizat că ținta finală a plângerii nu o reprezintă compania ce deține „X”, ci persoanele care au publicat postări care au hărțuit-o pe Imane Khelif pe această rețea de socializare.

Boudi a susținut în comentarii făcute pentru Variety că, depusă în această formă, plângerea „asigură că parchetul are latitudinea de a putea cerceta toate persoanele” care au postat mesaje hărțuitoare la adresa clientei sale, inclusiv cele care au făcut acest lucru sub un pseudonim sau din spatele unui cont fals.

El a dezvăluit totodată că printre persoanele publice numite explicit în plângere se numără J.K. Rowling și Elon Musk, afirmând totodată că și fostul președinte american Donald Trump va fi anchetat.

„Trump a scris pe X, deci indiferent dacă a fost numit sau nu în plângerea noastră, el va fi anchetat inevitabil ca parte a dosarului”, susține avocatul.

Cum a ajuns Imane Khelif în centrul unui scandal în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris

Pugilista în vârstă de 25 de ani a fost în centrul unor controverse uriașe în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, în mediul online fiind răspândite speculații potrivit cărora aceasta s-a născut bărbat și este ca atare o persoană transgender care concurează ca femeie.

Informațiile false în acest sens au început să fie răspândite după ce boxera italiană Angela Carini s-a retras după doar 46 de secunde din meciul împotriva lui Khelif, afirmând că nu a primit niciodată în cariera ei o lovitură atât de puternică.

Speculațiile s-au învârtit în jurul faptului că Khelif a fost descalificată anul trecut de la Campionatul Mondial de Box organizat de Asociația Internațională de Box fiindcă nu a trecut un test de eligibilitate nespecificat, care a stabilit că are cromozomi XY (asociată în mod obișnuit bărbaților).

Comitetul Olimpic Internațional, care a admis-o pe pugilista algeriană la Jocurile Olimpice de la Paris, a subliniat că ea s-a identificat ca femeie încă de la naștere și că a concurat și a pierdut în fața unor femei la evenimente internaționale de box, inclusiv la Jocurile Olimpice anterioare, de la Tokyo.

Comitetul Olimpic Internațional a făcut aceleași precizări și în legătură cu puglista Lin Yu-ting din Taiwan, de asemenea vizată de speculații că ar fi o persoană transgender care s-a născut bărbat.

De ce sunt numiți J.K. Rowling și Elon Musk în plângerea penală depusă la Paris

În pofida acestor precizări ale Comitetului Olimpic, subiectul a fost unul profund politizat de-a lungul liniilor ideologice, în special după ce persoane publice cunoscute și-au exprimat opiniile vizavi de subiect. Majoritatea atacurilor la adresa lui Khelif au venit pe rețelele de socializare, cu precădere pe platforma „X” a lui Elon Musk.

Miliardarul sud-africa a redistribuit el însuși o postare a fostei înotătoare americane Riley Gaines, care a scris că „bărbații nu își au locul în sporturile pentru femei”. „Absolut”, a adăugat Musk la postarea în care a redistribuit mesajul lui Gaines.

J.K. Rowling în schimb le-a transmis celor 14,2 milioane de urmăritori pe care îi are pe „X” că Khelif este un bărbat care „se bucură de suferința unei femei pe care tocmai a lovit-o cu pumnul în față”. Ea a făcut comentariile după meciul dintre algeriană și Carini.

Într-o postare separată în care a distribuit un articol din The Guardian despre controversa din jurul lui Khelif și Lin Yu-ting, Rowling a scris: „De ce va fi nevoie pentru a pune capăt acestei nebunii? O femeie cu răni care să-i afecteze viața? O pugilistă ucisă?”. Comentariile sale au provocat un val de furie în Taiwan și un răspuns din partea autorităților.

În ceea ce-l privește pe fostul președinte Donald Trump, acesta a distribuit o fotografie din timpul luptei dintre Khelif și Carini, notând în contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA că:

„Voi ține bărbații în afara sporturilor pentru femei!”.

Imane Khelif, medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Paris

Khelif a câștigat în cele din urmă medalia de aur la categoria ei de greutate și le-a transmis criticilor săi că este o „femeie puternică cu puteri speciale”.

„De acolo, din ring, am trimis un mesaj celor care sunt împotriva mea. Am făcut obiectul unor atacuri şi a unei campanii feroce, iar acest lucru este cel mai bun răspuns pe care îl puteam da. Răspunsul a fost mereu în ring”, a declarat ea în fața reporterilor după victorie.

„Eu sunt total eligibilă să particip, sunt o femeie ca celelalte. M-am născut femeie, am trăit ca femeie şi am concurat în calitate de femeie”, a mai spus Khelif, adăugând că „aceste atacuri dau o importanţă specială succesului meu”.

Avocatul ei a precizat în comentariile pe care le-a făcut pentru Variety că, deși plângerea penală pentru hărțuire online a fost depusă în Franța, ea „poate viza persoane publice de peste mări” întrucât „biroul parchetului pentru combaterea urii în mediul online are posibilitatea de a face solicitări pentru asistență juridică comună cu alte țări”.

El a adăugat că acorduri în acest sens există deja între acest birou al procuraturii franceze și echivalentul său din Statele Unite.

INTERVIURILE HotNews.ro