Sari direct la conținut

Jamala, câștigătoarea din 2016 a Eurovision, a povestit cum a ajuns refugiată din cauza lui Putin: „Soțul meu a rămas să lupte împotriva armatei ruse”

HotNews.ro
Jamala a castigat concursul Eurovision in 2016, Foto: BRITTA PEDERSEN / AFP / Profimedia
Jamala a castigat concursul Eurovision in 2016, Foto: BRITTA PEDERSEN / AFP / Profimedia

În urmă cu şase ani, cântăreaţa ucraineană Jamala a cucerit Europa cu un cântec despre deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea, regiunea ei natală de la Marea Neagră, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Când vin străinii, ei vin la voi acasă. Vă omoară pe toţi şi spun ‘Nu suntem vinovaţi”, cântă ea în „1944”, o piesă sumbră care a câştigat în mod surprinzător ediţia din 2016 a concursului Eurovision, de obicei dominat de piese mai vesele.

Azi, Jamala a ajuns ea însăşi refugiată, după ce a fugit din Ucraina în urma invaziei ruse din 24 februarie, care a împins-o pe ea şi pe copiii săi să caute adăpost în afara ţării, relatează vineri Reuters, care i-a luat un interviu cântăreţei.

„Pe 24 februarie, soţul meu m-a trezit şi mi-a spus că a început războiul, iar Rusia ne-a atacat. În acel moment, am fost şocată. M-am simţit ca într-un coşmar”, a povestit ea pentru Reuters în interviul acordat de la Istanbul.

Jamala a fugit din calea armatei ruse

În prezent în vârstă de 38 de ani, Jamala, pe numele real Susana Jamaladinova, s-a refugiat într-un adăpost antiaerian din Kiev înainte de a fugi în Turcia cu cei doi copii ai săi – lăsându-şi soţul să lupte împotriva armatei ruse.

Călătoria spre siguranţă nu a fost uşoară, aşa că Jamala le-a cântat copiilor pentru a le distrage atenţia de la pericol.

„Eram în maşină şi am auzit un zgomot bzzzz. Am văzut (o rachetă) în faţa noastră”, a declarat ea, adăugând că nu a ştiut dacă să meargă mai departe sau să întoarcă. „Eram pierdută, dar trebuia să merg înainte. A fost înfricoşător”, povesteşte ea.

Artista, o tătăroaică din Crimeea ale cărei rude au fost victime ale deportărilor din 1944, i-a îndemnat pe europeni să se unească în spatele Ucrainei.

„Nu este doar un război ucrainean, este un război împotriva valorilor europene”, a subliniat ea, adăugând că crede că suntem „cu toţii în aceeaşi barcă”.

Ea a transmis acest mesaj şi la începutul acestei luni la Berlin, unde a interpretat din nou piesa ei din 2016 la o rundă preliminară a ediţiei de anul acesta a Eurovision – de data aceasta în sprijinul armatei ucrainene.

Rusiei, care a descris ofensiva din Ucraina drept o „operaţiune militară specială”, i-a fost interzisă participarea la ediţia din acest an a popularului concurs.

Ucraina, favorită să câștige Eurovision în 2022

Una dintre favoritele finalei din acest an este Kalush Orchestra din Ucraina. Şi chiar dacă îşi desfăşoară activitatea din vestul ţării, mai puţin afectată de conflict, membrii trupei au fost nevoiţi să repete separat în timp ce participă la apărarea ţării.

Solistul, Oleg Psiuk, conduce un grup de 20 de voluntari, care furnizează medicamente şi ajută oamenii să fugă din calea războiului. Prietena sa pregăteşte cocktailuri Molotov, iar un alt membru al trupei serveşte în unitatea de apărare teritorială.

Pentru Jamala, care a ezitat iniţial să urce pe scenă în timp ce ţara sa trece prin momente grele, îndoielile au dispărut când a început să cânte:

„Mi se pare că asta este ceea ce pot face acum. Dacă pot cânta şi strânge bani pentru a ajuta Ucraina, voi continua să o fac”, a precizat artista.

Urmărește ultimele evoluții din a 23-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro