Sari direct la conținut

Jecmaniti de Casa de Sanatate

Republicanul

Cheltuieli neprevazute

Un administrator al unui bloc din Ploiesti castiga, lunar, un milion de lei vechi. El trebuie sa plateasca, la Casa de Asigurari, 6,5% din salariul minim pe economie. Adica 6,5% din 4.400.000 lei vechi. Pentru ca nu au cunoscut legea, oamenii nu au platit, asa cum trebuia, incepand din 2006, iar acum trebuie sa achite aceste sume retroactiv.

Iar pentru un pensionar care a incercat sa-si rotunjeasca venitul ca administrator de bloc, sumele restante sunt o avere. Aceeasi situatie a intalnit si o ploiesteanca a carei autorizatie de traducator nu a mai fost utilizata, ea reprofilandu-se. “Nu am prestat niciun serviciu. Nu am niciun venit din aceasta activitate”, explica Georgiana Badea.

Cu toate acestea, ea trebuie sa plateasca, retroactiv, cate 6,5% din salariul minim pe economie.

Lege stramba, dar lege

Oficialii Casei de Asigurari Prahova spun ca ei nu fac altceva decat sa respecte legea. “Noi nu putem decat sa le explicam oamenilor situatia si sa punem in aplicare un act normativ emis de Parlamentul Romaniei”, spune Catalin Tudorache, purtatorul de cuvant al Casei.

Acesta din urma spune ca nu a facut niciun demers la Bucuresti, “pentru ca o casa de asigurari judeteana nu poate schimba o lege”. In consecinta, orice amarastean care castiga, suplimentar, o bruma de bani, trebuie sa cotizeze serios la sistemul de sanatate.

Oamenii vor sa stie, insa, unde se duc acestia bani, pentru ca inca alearga din farmacie in farmacie pentru un medicament compensat iar sanatatea lor, in general, se mentine cu cheltuieli din propriul buzunar.

UAP vrea judecata

Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova intentioneaza sa actioneze in instanta Casa de Asigurari. “Nu mi se pare normal sa percepi unui administrator sa plateasca la asigurarile de sanatate mai mult decat castiga. Un cenzor, de exemplu, castiga 400.000 de lei vechi. Pentru ce ar mai presta oamenii aceste activitati?”, se intreaba, retoric, presedintele acestui for, Ion Stan.

Purtatorul de cuvant al casei, Catalin Tudorache, spune ca pana acum nimeni nu a actionat in intanta institutia pe care o reprezinta din aceasta cauza. “Pentru ca nu au anuntat situatia, sunt oameni care primesc notoficari dar nu trebuie sa plateasca. Insa necunoasterea legii nu te exonereaza de nimic. N-ai stiut ca trebuie sa platesti, platesti retroactiv”, a conchis Tudorache.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro