Sari direct la conținut

Jerusalem Post: Pactul "secolului" prevede un stat palestinian şi control evreiesc asupra Ierusalimului

HotNews.ro
Trump si Netanyahu, Foto: Captura video
Trump si Netanyahu, Foto: Captura video

Marţi la Casa Albă, preşedintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit „Acordul secolului” propus de el, împreună cu premierul Benjamin Netanyahu. Planul de pace, despre care Trump spune că a primit deja susţinerea premierului Benjamin Netanyahu şi a principalului său rival, şeful mişcării Albastru şi Alb, Benny Gantz, ar acorda Israelului controlul deplin asupra aşezărilor şi capitalei sale nedivizate de la Ierusalim, potrivit Jerusalem Post, citat de Rador.

„Dacă ei sunt realmente pregătiţi să facă pace cu statul evreu”, a spus Netanyahu, „Israelul va fi acolo. Israelul va fi gata să negocieze pacea imediat”.

Trump a spus că SUA vor recunoaşte suveranitatea israeliană asupra oricărui teritoriu despre care „viziunea mea prevede că face parte din statul Israel” şi vor cere palestinienilor să recunoască Israelul ca stat evreiesc şi să fie de acord cu reglementarea problemei refugiaţilor din afara Israelului.

Planul prevede de asemenea un stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est.

În cadrul planului, Trump va dezvălui o hartă care delimitează frontierele de stat israeliene şi palestiniene. El a spus că harta va arăta clar „sacrificiile teritoriale pe care Israelul este dispus să le facă pentru pace”. Trump a spus că planul va acorda „teritorii mai mult decât duble palestinienilor… Niciun palestinian nu va fi dezrădăcinat din casa sa”.

În plus, el a spus că deşi Israelul va păstra controlul asupra Ierusalimului, statu-quo-ul de la Muntele Templului va rămâne şi Israelul va conlucra cu Iordania pentru ca toţi musulmanii care vor să se roage la moscheea Al-Aqsa să o poată face.

Preşedintele a spus că dacă palestinienii optează pentru acceptarea planului, acest nou stat palestinian va beneficia de o infuzie de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

„Sunt multe ţări care vor să participe la asta”, a spus el. „Rata sărăciei palestiniene va fi redusă la jumătate şi PIB-ul lor se va dubla şi tripla”. Apoi el a făcut apel la „pace şi prosperitate pentru poporul palestinian”.

Trump a apropiat inamicii istorici din această regiune şi măsurile lui promovează normalizarea relaţiilor dintre Israel şi vecinii săi. La recepţia de miercuri vor fi prezenţi ambasadori din Emiratele Arabe Unite, Oman şi Bahrein.

Prezenţa lor la ceremonia de prezentare a planului a fost considerată un pas relevant şi un semn că aceste ţări susţin planul care a fost denunţat de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Totuşi, Trump a notat că planul va „face mult pentru palestinieni, altfel nu ar fi corect”.

Dar, a spus el, tranziţia la soluţia celor două state nu va prezenta „riscuri de securitate sporite pentru statul Israel, de niciun fel.”

„Pacea necesită compromis, dar noi nu vom cere niciodată Israelului să-şi compromită propria sa securitate”, a continuat el.

Concret, planul prevede un stat palestinian demilitarizat care să trăiască în pace alături de Israel, în care Israelul să-şi păstreze responsabilitatea pentru securitatea regiunii din vestul râului Iordan. Conform viziunii lui Trump, cu timpul, palestinienii vor conlucra cu SUA şi cu Israelul pentru a-şi asuma mai multă responsabilitate în domeniul securităţii.

În discursul său, Netanyahu a spus că este de acord cu negocierea păcii cu palestinienii pe baza planului de pace al lui Trump. Premierul a remarcat mai multe motive de bază, spunând că în loc să „vorbească despre securitatea Israelului”, preşedintele „recunoaşte că Israelul trebuie să aibă suveranitate în locurile care permit Israelului să se apere prin forţe proprii”.

„Prea mult timp, inima Israelului a fost calificată în mod scandalos drept teritorii ocupate ilegal”, a continuat Netanyahu. „Astăzi, dle preşedinte, dvs contraziceţi această mare minciună. Recunoaşteţi suveranitatea Israelului asupra tuturor comunităţilor evreieşti din Iudeea şi Samaria – mari şi mici deopotrivă.”

Israelul a fost de acord cu o îngheţare pe patru ani a teritoriilor pentru a asigura posibilitatea unei soluţii a celor două state.

În acelaşi timp, Israelul îşi va aplica imediat suveranitatea asupra Văii Iordanului şi altor zone pe care planul le recunoaşte ca fiind israeliene. (Jerusalem Post-preluare Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro