Sari direct la conținut

Jiang Yanyong, medicul care a acuzat guvernul chinez că ascunde amploarea epidemiei de SARS, a murit

HotNews.ro
Jiang Yanyong, Foto: Hu Jia / Associated Press / Profimedia Images
Jiang Yanyong, Foto: Hu Jia / Associated Press / Profimedia Images

Jiang Yanyong, medicul militar chinez care a dezvăluit adevărata amploare a epidemiei de SARS când aceasta s-a răspândit fulminant prin Beijing în 2003, a murit la vârsta de 91 de ani, anunță Reuters.

Într-o scrisoare deschisă transmisă mass-media din China în 2003 medicul a acuzat guvernul chinez de ascunderea intenționată a numărului real de persoane depistate cu Sindromul Acut Respirator Sever, boala cauzată de virusul SARS.

Boala a ucis aproape 800 de persoane la nivel mondial. Vestea morții lui Jiang nu a fost anunțată în presa de stat chineză, după cum este cutuma în cazul unor persoane publice delicate din punct de vedere politic.

Hu Jia, un activist pentru drepturile omului și un prieten al lui Jiang, a declarat pentru Reuters că bărbatul a murit într-un spital militar din Beijing.

Alți doi prieteni ai lui Jiang, Bao Pu și Bao Jian, au scris pe Twitter despre moartea sa mai devreme în cursul săptămânii.

„Dr. Jiang Yanyong, care a dat în vileag mușamalizarea epidemiei de SARS și a fost cunoscut pentru curajul de a spune adevărul, s-a stins din viață”, a scris Bao Pu.

Moartea sa a survenit în timpul sesiunii anuale a parlamentului chinez, o perioadă sensibilă din punct de vedere politic în timpul căreia măsurile de securitate sunt înăsprite în Beijing.

Cine a fost Jiang Yanyong

Născut într-o familie bogată de bancheri și un membru de lungă durată al Partidului Comunist Chinez, Jiang a fost chirurg-șef la un spital militar important din capitala Chinei.

După publicarea scrisorii care acuza autoritățile de mușamalizarea epidemiei de SARS, guvernul de la Beijing a demis din funcție mai mulți oficiali de rang înalt, inclusiv pe ministrul sănătății, și a promis o mai mare transparență cu privire la gestionarea crizei.

Jiang, care într-o altă scrisoare din 2004 a criticat de asemenea conducerea Partidului Comunist din cauza reprimării brutale a manifestațiilor pro-democrație din 1989 – un subiect tabu în China -, a relatat ulterior că a fost plasat în arest la domiciliu timp de luni de zile și că i s-a interzis să călătorească în străinătate.

Familia sa a declarat în februarie 2020, la puțin timp după apariția informațiilor despre răspândirea unui nou virus în China, că Jiang a fost plasat din nou în arest la domiciliu.

Paralela între epidemia de SARS și pandemia de COVID-19

SARS a infectat 8.908 de persoane la nivel mondial după ce a apărut în provincia Guangdong din sudul Chinei, ucigând 774 de persoane, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Vasta majoritate a infecțiilor și deceselor au fost înregistrate în China.

Epidemia de SARS a revenit în atenția publică după apariția noului coronavirus SARS-CoV-2 și a informațiilor care au arătat că autoritățile chineze știau de răspândirea sa cu săptămâni sau chiar luni înainte să raporteze situația către OMS.

OMS estimează că noul coronavirus a infectat 759.408.703 de persoane la nivel mondial, provocând 6.866.434 de decese.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro