Sari direct la conținut

Joe Biden a discutat cu liderii din Congres deblocarea ajutorului pentru Ucraina / Republicanii spun că întâlnirea a fost productivă, dar „cea mai mare prioritate este frontiera cu Mexic”

HotNews.ro
Mike Johnson, liderul majorității republicane din Senat, Foto: Yuri Gripas - Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Mike Johnson, liderul majorității republicane din Senat, Foto: Yuri Gripas - Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

​Preşedintele american Joe Biden a avut miercuri, la Casa Albă, discuţii cu liderii din Congres pentru a-i convinge ca Statele Unite să continue furnizarea ajutorului pentru Ucraina, în prezent întrerupt ca urmare a lipsei unui acord între republicani şi democraţi, transmit AFP şi DPA.

Liderul american „a fost clar: incapacitatea Congresului de a acţiona pune în pericol securitatea SUA, a NATO şi a restului lumii libere”, indică un comunicat difuzat de Casa Albă după întâlnire.

Democratul în vârstă de 81 de ani a evocat „progrese încurajatoare” în discuţiile cu reprezentanţii Senatului, unde Partidul Democrat este majoritar.

Liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer, a apreciat că reuniunea a fost „foarte pozitivă” şi a făcut un apel la soluţionarea „în acelaşi timp” a chestiunii imigraţiei şi a celei privind ajutorul pentru Ucraina, pe baza unui consens între Partidul Republican şi Partidul Democrat.

El s-a declarat ”mai optimist ca niciodată” cu privire la încheierea rapidă în Senat a unui acord care să includă cele două subiecte, dar şi ajutorul pentru Israel şi sprijinul pentru Taiwan, de asemenea priorităţi strategice ale lui Joe Biden.

„Cea mai mare prioritate este frontiera cu Mexic”, spun republicanii

Situaţia este însă diferită în Camera Reprezentanţilor, unde majoritatea este republicană. Liderul acesteia, Mike Johnson, a declarat la finalul discuţiilor de la Casa Albă că întâlnirea a fost productivă şi că înţelege importanţa ajutorului pentru Ucraina.

Totuşi, el a ţinut să precizeze că, în opinia sa, „cea mai mare prioritate este frontiera cu Mexic”, unde în fiecare zi sosesc mii de migranţi.

La finalul lunii octombrie, Joe Biden a solicitat Congresului o asistenţă financiară de 105 miliarde dolari pentru Ucraina şi Israel, dintre care 61 de miliarde de dolari pentru continuarea asistenţei militare pentru Kiev, însă republicanii din Camera Reprezentanţilor au cerut în schimb o înăsprire a politicii SUA privind imigraţia.

În paralel, Congresul negociază un acord asupra unei finanţări temporare în scopul evitării unei paralizii a activităţii guvernului federal.

Senatul urmează să supună la vot această propunere joi, pentru a ”da timp Congresului să continue să lucreze” asupra unui buget mai amplu, a afirmat Schumer miercuri seară.

SUA sunt considerate cel mai important aliat al Ucrainei în apărarea acestei ţări contra invaziei ruse lansate în februarie 2022. Washingtonul i-a furnizat deja 44 de miliarde de dolari Kievului. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro