Joe Biden consideră o greșeală retragerea din cursa electorală și crede că l-ar fi învins pe Donald Trump. Președintele SUA regretă și o numire făcută
Joe Biden regretă că s-a retras din cursa prezidențială din acest an și crede că l-ar fi învins pe Donald Trump, în ciuda sondajelor care indicau contrariul, au declarat surse de la Casa Albă, citate de The Guardian.
Președintele american ar fi declarat, de asemenea, că a făcut o greșeală prin alegerea lui Merrick Garland ca procuror general întrucât a fost lent în urmărirea penală a lui Donald Trump pentru rolul său în insurecția din 6 ianuarie 2021, în schimb ce departament de justiție l-a urmărit agresiv pe fiul său, Hunter Biden.
Joe Biden s-a retras din cursa pentru un nou mandat de președinte la o lună după ce o prestație slabă în dezbaterea cu Donald Trump a pus sub semnul întrebării capacitatea sa de a conduce țara din cauza vârstei înaintate.
Președintele s-a dat la o parte, pentru a fi înlocuit în calitate de candidat al partidului său de vicepreședinta SUA, Kamala Harris, în urma presiunilor crescânde din partea democraților, care au citat date din sondaje care păreau să arate că se îndreaptă spre o înfrângere electorală aproape sigură în fața lui Trump.
Deși Biden și colaboratorii săi au avut grijă să nu dea vina pe Harris, se pare că ei cred că rezultatul ar fi fost diferit dacă acesta ar fi rămas pe poziții, potrivit Washington Post.
Acesta este un punct de vedere contestat de mulți susținători ai lui Harris, care îl acuză pe președinte că a așteptat prea mult înainte de a se retrage, lăsându-i astfel vicepreședintei puțin timp pentru a organiza o campanie eficientă.
Aceștia subliniază, de asemenea, că hotărârea lui Biden de a candida pentru un al doilea mandat a încălcat promisiunea sa din campania din 2020 de a fi o figură „de tranziție”, care va preda ștafeta după un mandat, după ce va îndepărta țara de președinția lui Trump.
„Biden a candidat cu promisiunea că va fi un președinte de tranziție și că, de fapt, va avea un singur mandat înainte de a-l preda unei alte generații”, a declarat pentru Richard Blumenthal, senator democrat de Connecticut.
„Cred că faptul că a candidat din nou a încălcat acest concept – suportul conceptual al teoriei conform căreia el va pune capăt atracției Trump, va învinge Trumpismul și va permite o nouă eră”, a mai spus senatorul pentru Washington Post.
Regretul numirii lui Garland
Desemnarea lui Garland ca procuror general a fost una din primele decizii luate de Joe Biden și a venit pe un fond emoțional. El a fost anunțat a doua zi după ce o mulțime incitată de Trump a atacat Capitoliul, la 6 ianuarie 2021, într-un efort care nu a reușit în cele din urmă să anuleze victoria lui Biden în alegerile prezidențiale din 2020.
La momentul respectiv, Biden a declarat că Garland va restabili „onoarea, integritatea, independența” departamentului de justiție după ani de politizare percepută sub Trump.
„Loialitatea voastră nu este față de mine. Este față de lege, față de constituție, față de oamenii acestei națiuni”, i-a spus Biden lui Garland la prezentarea oficială a acestuia.
Dar, potrivit Washington Post, Biden a trebuit să fie convins de șeful său de cabinet, Ron Klain, să îl aleagă pe Garland.
Aliații politici ai lui Biden au făcut presiuni în favoarea lui Doug Jones, pe atunci senator democrat de Alabama, susținând că acesta ar fi mai bine pregătit să navigheze în atmosfera extrem de partizană din Washington. Klain, în schimb, a susținut că Garland ar trimite un mesaj mai liniștitor privind independența departamentului de justiție după Trump.
Biden s-a confruntat în continuare cu acuzații false din partea lui Trump de „înarmare” a departamentului, care a desfășurat anchete penale cu privire la rolul său în evenimentele din 6 ianuarie și la faptul că a păstrat documente clasificate după plecarea de la Casa Albă.
Biden crede acum că ar fi trebuit să aleagă pe altcineva, a relatat Post, un punct de vedere în concordanță cu al multor democrați, care consideră că Garland a fost prea lent în investigarea și, în cele din urmă, în urmărirea penală a lui Trump pentru 6 ianuarie și alte activități conexe.
Ritmul deliberat al investigației, care a dus în cele din urmă la numirea unui consilier special, Jack Smith, a însemnat că Trump a reușit în cele din urmă să evite spectacolul unui proces dăunător din punct de vedere politic înainte de alegerile din acest an.
Luna trecută, Smith a solicitat în mod oficial ca cele două dosare penale împotriva lui Trump să fie închise ca urmare a victoriei sale electorale.