Johnnie Walker a murit la 79 de ani. Legendarul om de radio britanic, cu o carieră de peste jumătate de veac, a difuzat ultima emisiune cu două luni înainte
Celebrul DJ de radio Johnnie Walker, care a prezentat emisiunile „Sounds Of The 70s” și „The Rock Show” de la BBC Radio 2, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani, informează Sky News.
Cunoscut pentru susținerea unor artiști precum Lou Reed, Fleetwood Mac și The Eagles, Walker a anunțat în octombrie că se va retrage de la radio după o carieră de 58 de ani.
Anterior, fusese diagnosticat cu fibroză pulmonară idiopatică (IPF), o boală care afectează plămânii.
Câteva săptămâni mai târziu, a prezentat ultima sa emisiune „Sounds Of The 70s” la BBC Radio 2 și a găzduit ultimul său episod din „The Rock Show”, agățându-și astfel „căștile în cui” din cauza înrăutățirii stării de sănătate.
Tiggy Walker, soția lui Walker, a afirmat: „Nu aș putea fi mai mândră de Johnnie – cum a continuat să emită aproape până la sfârșit și cu ce demnitate și grație a făcut față bolii sale pulmonare debilitante”.
„A rămas fermecător și plin de umor până la sfârșit, ce om puternic și uimitor”, a adăugat soția lui.
„Și dacă pot adăuga – ce zi pentru a pleca. El va sărbători ajunul Anului Nou cu o rezervă de muzicieni mari în cer”, a mai declarat ea, pe 31 decembrie, când a vorbit despre decesul partenerului său.
Moartea lui Walker a fost anunțată în direct de prietenul și colegul acestuia, Bob Harris de la BBC Radio 2, care a preluat funcția de prezentator al emisiunii „Sounds Of The 70s” în noiembrie.
Harris a spus: „Am început să-l ascult la radioul pirat și știm ce incredibil, minunat, superb crainic a fost”.
„Știm, de asemenea, cât de pasionat a fost de muzica lui, a ieșit de multe ori pentru a apăra muzica pe care o iubea”, a precizat Harris.
Directorul general al BBC, Tim Davie, a declarat că instituția este „profund întristată” de moartea unui „pionier al radioului pop și un campion al muzicii bune”.
„Nimeni nu a iubit publicul la fel de mult ca Johnnie, iar noi l-am iubit la rândul nostru”, a precizat Davie.
De la reparat mașini la emisiunea „Drivetime”
Născut în Birmingham, Johnnie Walker a părăsit școala la vârsta de 15 ani pentru a se pregăti ca mecanic, devenind ulterior vânzător de mașini.
Dar pasiunea lui pentru muzică era deja vizibilă și s-a angajat într-o seară de vineri ca DJ de discotecă sub numele de Peter Dee.
Și-a început cariera la radio în 1966, la un post pirat offshore, Swinging Radio England.
Dar a devenit un nume cunoscut la Radio Caroline, pentru ca apoi să se alăture BBC Radio 1 în 1969.
După o perioadă petrecută în San Francisco, unde a înregistrat o emisiune săptămânală pentru Radio Luxembourg, s-a întors în Marea Britanie în anii 1980, lucrând la diverse posturi BBC până când a ajuns să aibă propria sa emisiune săptămânală la Radio 2, iar apoi a preluat „Drivetime”.
Și-a câștigat reputația de DJ care acorda mai multă importanță pieselor pe care le difuza decât discuțiilor din studio dintre difuzarea lor.
Helen Thomas, șefa BBC Radio 2, a declarat că Walker „iubea radioul și a inspirat o generație de prezentatori, promovând cu pasiune artiștii și muzica la care ținea atât de mult”.
Ea l-a descris drept o „legendă foarte iubită a radioului”, cu un „simț al umorului ironic” și un „stil cald și deschis”.
Shaun Keaveny, care a preluat de la Walker prezentarea emisiunii „The Rock Show” de la Radio 2, l-a descris drept „un rebel, un căutător de suflete, un rocker și un om de radio fenomenal”.
Walker a „murit” de trei ori
În octombrie 2003, Walker a fost supus chimioterapiei și unei operații de urgență pentru limfom non-Hodgkin.
El și-a dezvăluit diagnosticul într-o emisiune transmisă în direct, iar mai târziu a povestit că a „murit” de trei ori în timpul intervenției chirurgicale menite să-i repare intestinul rupt.
FPI este o afecțiune care cicatrizează plămânii și face din ce în ce mai dificilă respirația.
Site-ul NHS (National Health Service – serviciul public de sănătate din Marea Britanie) precizează că nu este clar care sunt cauzele acestei afecțiuni și că, deși tratamentele pot încetini impactul acesteia, „în prezent nu există niciun tratament care să poată opri sau inversa cicatrizarea plămânilor”.