Sari direct la conținut

Joia linguritelor dedicata unei noi serii de autor Humanitas: Milan Kundera

HotNews.ro
Joia linguritelor: seria de autor Milan Kundera, Foto: Humanitas
Joia linguritelor: seria de autor Milan Kundera, Foto: Humanitas

Librăria Cafe Kretzulescu si Centrul Ceh organizeaza joi, 11 aprilie, ora 19.00, la Joia linguriţelor dedicată unei noi serii de autor Milan Kundera. Cele trei titluri apărute de curand in cadrul noii serii la Editura Humanitas sunt Gluma, Nemurirea şi Ignoranţa.

La eveniment sunt invitaţi: Marina Constantinescu, critic de teatru, Alex. Stefanescu, critic literar si Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh. Actorul Victor Rebengiuc va lectura fragmente din volumele seriei Milan Kundera.

Gluma de Milan Kundera

Cineva se joacă cu vieţile noastre – pare să spună Milan Kundera în primul său roman –, cineva leagă şi dezleagă întâmplările în care suntem atraşi cu sau fără voie, împingându-ne în fundături sau oferindu-ne brusc o libertate cu care nu ştim ce să facem. Cineva îşi râde de noi, propunându-ne idealuri care se transformă irevocabil în propriul lor simulacru, fără a înceta totuşi să ne urmărească şi să ne otrăvească existenţa. Cineva se uită la noi necruţător, înregistrând fiecare mişcare a noastră cu o privire de gheaţă ce nu lasă nici o speranţă. Şi tocmai acest chip, redat de această privire, e cel pe care, mai presus de toate, ni-l oferă Gluma – chipul de ieri, de azi şi dintotdeauna, în care suntem somaţi să ne recunoaştem.

Nemurirea de Milan Kundera

Lumea zugrăvită în Nemurirea este o lume descompusă, alcătuită din cioburi care pe alocuri se îmbucă fără fisură şi pe alocuri refuză orice potrivire. Un gest nelămurit, o pereche de ochelari sparţi, o senzaţie tulbure sunt, în romanul lui Kundera, suduri capabile să abolească timpul, să creeze punţi peste care se trece cu uşurinţă dintr-un veac într-altul. Aproape nimic, în schimb, nu reuşeşte să apropie personajele prinse în vacarmul prezentului; mişcările lor ascultă parcă de o nehotărâtă plutire printre hazarduri şi alternative. Întreg derizoriul existenţei, începând chiar cu ispita inconsistentă a nemuririi, scapă totuşi în chip straniu de sub imperiul grotescului, atât de familiar autorului: o tentă de crepuscul răzbate parcă pretutindeni din fiecare pagină a acestui minunat roman.

Ignoranţa de Milan Kundera

„Toţi se înşală în privinţa viitorului. Omul nu poate fi sigur decât de clipa prezentă. Dar e, într-adevăr, sigur? Poate el cu adevărat să cunoască prezentul? E în stare să-l judece? Fireşte că nu. Căci cum ar putea cel care nu cunoaşte viitorul să înţeleagă sensul prezentului? Dacă nu ştim spre ce viitor ne duce prezentul, cum am putea afirma că acest prezent e bun sau rău, că merită acordul, neîncrederea sau ura noastră?“ – Milan Kundera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro