Sari direct la conținut

Judecatorii instantei supreme, indignati de acuzatiile lui Morar, il intreaba cum a urcat in cariera

HotNews.ro

Judecatorii ICCJ se declara indignati de afirmatiile facute la adresa lor de seful DNA, Daniel Morar, pe care-l intreaba pe ce criterii a promovat in cariera si pe care-l acuza ca ajuta la decredibilizarea instantei supreme, deja vulnerabila odata cu anchetarea a doi magistrati ai Inaltei Curti.

Intr-un comunicat de joi seara, Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie „isi exprima indignarea cu privire la comentariile formulate, intr-o emisiune de televiziune, de domnul Daniel Morar, procuror sef al DNA, referitoare la corectitudinea hotararilor judecatoresti si pregatirea profesionala a judecatorilor instantei supreme”.

Judecatorii instantei supreme afirma ca, avand in vedere functia sa, Morar nu avea dreptul sa faca astfel de judecati de valoare.

Potrivit documentului, Morar ar fi vorbit despre interviul de promovare la instanta suprema pe care judecatorii l-au avut de sustinut si ar fi indus „in mod eronat” ideea ca promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face pe criterii intamplatoare.

„Consideram ca poate era momentul ca, in cadrul emisiunii, domnul procuror-sef (Morar, n.r.) sa prezinte publicului ᅡcalitateaᅡ criteriilor folosite pentru promovarea procurorilor la Parchetul de pe langa ICCJ – structura DNA sau, cel putin, a celor care au fost avute in vedere in evolutia propriei cariere profesionale”, afirma Colegiul de conducere al instantei supreme.

Judecatorii critica si o afirmatie a lui Morar referitoare la „lipsa de expertiza” a judecatorilor si procurorilor in instrumentarea dosarelor de achizitii publice. Aceasta „nu poate face onoare unui conducator de institutie judiciara”, sustin magistratii Inaltei Curti, care precizeaza ca este stiut faptul ca atat judecatorii, cat si procurorii, „inclusiv magistratii instantei supreme, chiar si in conditiile unui volum mare de activitate, participa activ in cadrul programelor de pregatire profesionala multidisciplinara”.

„Este regretabil ca in intentia sa de a evidentia eforturile procurorilor, domnul procuror-sef a prezentat de o maniera critica doar activitatea judecatorilor, fara a preciza, corelativ, si masurile dispuse pentru imbunatatirea activitatii de urmarire penala, desi necesitatea acestora a fost constatata in numeroase dosare si dezbatuta in cadrul intalnirii organizate la initiativa conducerii ICCJ cu reprezentantii Ministerului Public”, se mai arata in documentul citat.

Cu aceeasi ocazie, magistratii ICCJ remarca faptul ca afirmatiile lui Morar „au accentuat, in mod nejustificat, decredibilizarea activitatii instantei supreme in opinia publica”, cu atat mai mult cu cat au fost facute „intr-un moment in care imaginea acestei instante are de suferit prin inceperea urmaririi penale fata de doi judecatori”.

„Fara a nega dreptul publicului de a fi informat si, in anumite cazuri, de a contesta modul de desfasurare a activitatilor judiciare, reamintim ca atat judecatorii, cat si procurorii au obligatia legala de a apara reputatia profesiei lor si de a se abtine de la orice acte de natura a afecta increderea cetatenilor in corectitudinea actului de justitie”, incheie magistratii ICCJ comunicatul de presa postat joi seara pe site-ul institutiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro