Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Criza gazului ajunge la gura sobei. Unde se depun actele pentru indemnizatia marita de crestere a copilului
Leul, din ce in ce mai slab
Leul a inceput anul cu stangul. La primele tranzactii din 2009 moneda europeana a depasit, la cursul oficial, pragul de 4 lei, pentru prima data in ultimii patru ani. BNR a cotat un euro la 4,03 lei, insa pana la sfarsitul tranzactiilor a continuat sa se deprecieze, pana la 4,05 pentru un euro. BNR nu a facut tranzactii, dar a testat piata valutara cerand cotatii de la bancile comerciale. In octombrie anul trecut, Banca Centrala a intervenit direct in piata, prin vanzarea a 40 de milioane de euro, dupa ce leul se depreciase pana la 3,85 lei/euro. Acum, ultimele date facute publice arata ca rezervele valutare ale Bancii Nationale la sfarsitul lui decembrie au scazut cu un miliard de euro fata de luna anterioara.
Sedinta BNR despre politica monetara
Consiliul de administratie al BNR se intalneste astazi pentru decizii privind politica monetara la inceput de an. Analistii cred ca Banca Centrala va mentine dobanda cheie la 10,25%. O scadere a acesteia va reduce dobanda la creditele in lei, insa nu va avea niciun efect asupra cursului leu-euro. Bancherii se asteapta, mai degraba, la o scadere a rezervelor minime obligatorii.
Efectele perverse ale rublei
Devalorizarea rapida a rublei rusesti exercita presiuni asupra monedelor statelor vecine care au relatii comerciale substantiale cu Moscova. In aceasta situatie sunt Ucraina, Kazahstan, Letonia si Belarus. Agentia Reuters comenteaza ca, aceste tari care nu detin rezerve valutare substantiale, sunt expuse riscului de a intra in imposibilitatea de plata a datoriilor externe. De exemplu, in Ucraina pentru care Rusia este cel mai mare partener comercial, moneda nationala, grivna, a scazut din septembrie cu aproape 40%. In Belarus, moneda s-a devalorizat, numai in cele cateva zile de la inceputul anului, cu 20%.
Criza gazului din Rusia ajunge la gura sobei
Prelungirea crizei gazului dintre Rusia si Ucraina incepe sa-si faca simtite efectele la consumatorii din tara. Societatea Termoficare 2000 din Pitesti a anuntat aseara ca urmeaza sa reduca cu 5.500 de metri cubi pe ora debitul de gaz catre centralele termice din municipiu. Decizia a fost luata la solicitarea Transgaz, in contextul scaderii fluxului de gaze din import, pentru a se putea asigura alimentarea localitatilor racordate la sistemul national de transport in conditii de siguranta. Transgaz a precizat ca fluxul de gaze rusesti in Romania ramane, in continuare, mai mic cu 30%.
Criza gazului continua
Intre timp disputa ruso-ucrainiana se acutizeaza. Primul ministru rus, Vladimir Putin, a dat ordin ieri gigantului Gazprom sa reduca imediat volumul gazelor naturale livrate Europei prin Ucraina, pentru a descuraja furtul din conducte, de care Moscova acuza Kievul. Rusia se angajeaza insa sa furnizeze energie clientilor europeni prin cresterea livrarilor prin Belarus, Polonia si Turcia. Promisiunea nu-i va incalzi insa pe consumatorii romani intrucat gazele rusesti sosesc la noi numai pe ruta Ucraina.
Cum primiti indemnizatia marita de crestere a copilului
Mamele cu venituri mari pot depune actele pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului mai mare de 600 de lei, cat se acorda pana anul trecut. Femeile care au nascut dupa 1 ianuarie trebuie sa mearga la Directiile de asistenta sociala ale Primariilor. Cele care sunt deja in plata se pot adresa Agentiilor locale de prestatii sociale, fostele Directii de Munca. Parintii trebuie sa completeze o cerere, sa depuna o copie dupa buletin, dupa certificatul de nastere al copilului si sa aduca de la serviciu o adeverinta cu veniturile nete pe ultimele 12 luni. Daca veniturile din ultimele 12 luni anterioare nasterii provin de la mai multi angajatori, este nevoie de o adeverinta vizata de Agentiile fiscale.
Evolutia burselor
Bursa de la Bucuresti a incheiat prima sedinta din acest an pe verde, cu o crestere de aproape 3%, pe o piata cu lichiditate foarte redusa. Si marile burse din Europa au inceput saptamana in crestere usoara, stimulate de perspectiva unei interventii masive a autoritatilor federale americane pentru relansarea primei economii a lumii. Bursa de pe Wall Street nu a fost insa influentata de anuntul Fed de lansare a unui plan gigantic de relansare a pietei imobiliare. Dow Jones a pierdut 0,91%, iar Nasdaq 0,26 procente, dupa ce saptamana trecuta au crescut semnificativ.
Si, din agenda economica a zilei :
Sedinta Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei
Negocieri ale sindicatelor din invatamant cu noul ministru al educatiei privind cresterea salariilor si soarta profesorilor pensionari
Se fac publice datele privind inflatia pe decembrie 2008 in zona euro.