Sari direct la conținut

Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Gazele s-ar putea scumpi la inceputul anului viitor

HotNews.ro

Gazele s-ar putea scumpi de la inceputul lui 2009

Factura la gaze ar putea fi mai mare, de la inceputul anului viitor. Asta, din cauza problemelor financiare pe care le are Distrigaz Sud care a anuntat ca a cerut un credit ca sa-si acopere pierderile. In plus, toti furnizorii de gaze au cerut majorarea tarifelor. Deocamdata, Autoritatea Nationala in Domeniul Energiei analizeaza situatia si nu exclude ca, in primele luni ale lui 2009 sa platim tarife mai mari. La inceputul lunii, insa, Gabriel Sarbu, director in Agentia de Reglementare in Domeniul Energiei, spunea ca gazele ar putea ramane la acelasi pret pana in vara anului viitor cand s-ar putea ieftini, din cauza scaderii pretului petrolului.

Crestere lunara record la inmatricularile SH in noiembrie

Masinile second hand au invadat soselele luna trecuta. Datele arata ca in noiembrie au fost inscrise in circulatie un numar record – 40 000 de masini rulate, din import, de trei ori mai decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai cautate marci au fost Volkswagen, Opel si Ford. La polul opus, inmatricularile de masini noi au scazut cu peste 50 %, luna trecuta. Intre timp, mii de oameni din toata tara fac cozi interminabile la ghisee pentru a plati taxa auto pentru masinile de import la valoarea actuala, inainte de triplarea sa incepand din 15 decembrie. Administratiile fiscale vor lucra sambata si chiar duminica pentru a face fata solicitarilor.

Inflatia anuala si-a temperat avansul in noiembrie

Rata anuala a inflatiei pe luna trecuta a fost de 6,74%, mai mica decat in octombrie cu 0,65%. Cel mai mult s-au scumpit alimentele si serviciile. In schimb, produsele nealimentare s-au ieftinit in ansamblu cu 0,05%. Datele Institutului de Statistica mai arata ca cel mai mult s-au ieftinit in noiembrie combustibilii si medicamentele.

Banca Elvetiei reduce, din nou, dobanda cheie

Banca Centrala a Elvetiei a redus, ieri, dobanda de politica monetara, la 0,5%, nivel minim al ultimilor patru ani. Autoritatile au anuntat ca vor lua masurile necesare pentru a reduce tensiunile din pietele monetare, in contextul in care economia Elvetiei este in pragul recesiunii. Este a patra decizie de scadere a dobanzii cheie din ultimele doua luni. Rata de referinta pentru francul elvetian a scazut cu 2,25 puncte procentuale in numai opt saptamani.

Evolutia burselor

Bursa de la New York a inchis aseara in scadere importanta pe fondul incertitudinilor prelungite privind planul de salvare a sectorului auto. Indicele Dow Jones a pierdut 2,24%, iar Nasdaq 3,68%. Pe pietele bursiere din Europa investitorii au ramas prudenti ieri. Principalele burse europene au incheiat intr-o nota discordanta. La Paris si Frankfurt actiunile au fost pe rosu, iar la Londra au urcat usor. La Bucuresti, bursa a terminat pe minus, pentru a treia zi consecutiv.

Curs valutar

Moneda nationala s-a depreciat semnificativ ieri, ajungand la un curs de peste 3,92 pentru un euro. La inchiderea sedintei insa, cursul s-a stabilizat la 3,90 pentru un euro, cel mai ridicat din ultimele doua luni. Cursul stabilit de BNR pentru astazi este 2,96 lei pentru un dolar si 2,49 pentru un franc elvetian. In acelasi timp, Eugen Radulescu, director de audit la BNR a declarat ca Banca Centrala urmareste sa protejeze nivelul rezervelor valutare in 2009.

Fara reclama la produse nesanatoase pentru copiii sub 12 ani

Noua mari companii nu vor mai face reclama produselor nesanatoase in randul copiilor sub 12 ani. Intre acestea: Coca-Cola, Star Foods, Nestle, Mars, Kraft şi Unilever. Toti au semnat „Codul etic pentru publicitate adresată copiilor”, lansat pentru a reduce cresterea gradului de obezitate in randul acestora. In Uniunea Europena sunt aproape 22 de milioane de copii supraponderali, peste 5 milioane fiind obezi.

Si din agenda economica a zilei:

La Bruxelles, ultima zi a reuniunii sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana

In Italia, principalele confederatii sindicale protesteaza fata de politica economica a guvernului Berlusconi, in fata crizei mondiale

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro