Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Pensionarii care primesc mai mult de 1.500 lei lunar nu vor mai putea cumula pensia cu salariul de la stat. Ministrul Muncii: saptamana viitoare vom avea un proiect privind sporurile salariale pe care o sa-l accepte sindicatele
Pensionarii care primesc mai mult de 1.500 lei lunar nu vor mai putea cumula pensia cu salariul de la stat
Premierul Emil Boc nu renunta la ideea de a interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. Noua varianta este introducerea unui plafon maxim admis. Aseara, intr-o emisiune televizata, primul ministru a spus ca numai pensionarii care primesc sub 1.500 lei lunar vor mai putea sa ia si pensia si salariul de la stat. Propunerea va fi lansata în dezbatere publica, pentru a fi transmisa Parlamentului spre aprobare, a mai spus premierul. El considera ca astfel nu vor fi afectati pensionarii cu venituri foarte mici, precum asistenţii maternali, profesorii si medicii.
Negocieri esuate intre bugetari si reprezentantii Ministerului Muncii privind reducerea sporurilor
Reducerea sporurilor salariale pentru bugetari ramane in continuare problema la care sindicalistii si reprezentantii Ministerului Muncii nu-i gasesc rezolvarea. Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat aseara ca, saptamana viitoare ministerul va avea un proiect pe care sindicatele sa-l accepte. Sindicalistii din învaţamant ameninta cu proteste dure daca li se ia salariul de merit, primele si sporul de antena. Ei ar urma sa decida, astazi, daca isi pun in practica avertismentul. Ieri, dupa o noua runda de discutii, niciuna dintre parti nu a vrut sa cedeze in fata prevederilor ordonantei prin care Guvernul vrea sa taie sporurile si indemnizatiile bugetarilor ca sa reduca cheltuielile cu 20%.
FMI: Bulgaria ar putea depasi mai usor criza economica decat Romania
Bulgaria ar putea depasi mai usor criza economica decat Romania, estimeaza reprezentantului Fondului Monetar Internaţional in aceste doua tari. El a explicat ca tara noastra va trebui sa reduca deficitul bugetar într-o perioada de declin economic, iar Bulgaria si-a constituit rezerve si a mentinut un control strict asupra cursului de schimb.
800 de romani au reclamat bancile la ANPC
Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a primit, de la inceputul anului, peste 800 de reclamatii de la clientii bancilor. Acestia se plang de cresterea dobanzilor la credite si modificarea clauzelor contractuale fara sa fie anuntati. Pe tot anul trecut au fost 4.000 de astfel de reclamatii. ANPC a inceput o campanie de informare a populatiei pentru a reduce numarul celor care semneaza contracte cu banca fara a fi atenti la conditiile de imprumut.
Ford Europa, noi masuri de criza
Ford a anuntat ca reduce productia în Europa, din cauza scaderii masive a cererii. Totodata, constructorul auto reanalizeaza planurile de fabricaţie la mai multe uzine, inclusiv cea din Craiova. Incepand din 2010, uzina din Craiova ar urma sa produca o masina de dimensiuni reduse, destinata pieţei locale si exportului în Europa, a anuntat Ford Europa.
Moneda nationala s-a depreciat, spre deosebire de regiune
Leul s-a depreciat, ieri, in fata monedei europene. BNR a cotat un euro la 4,28 lei, cu aproape un ban mai mult decat vineri. Moneda nationala s-a mentinut pe depreciere pana la sfarsitul zilei, pe fondul cererii ridicate pentru euro. Valutele din regiune s-au apreciat, insa, dupa ce reprezentanţii celor mai mari economii ale lumii s-au angajat, duminica, sa susţina financiar statele emergente cu probleme. Pe plan international, euro a depasit, din nou, pragul de 1,3 dolari. In acelasi timp, francul elvetian si-a continuat deprecierea fata de euro.
Rusia va propune formarea unei noi valute de rezerva
Rusia vrea reformarea sistemului financiar si valutar la nivel international. Astfel, Moscova va propune la summitul G20 de la inceputul lunii aprilie crearea unei noi valute de rezerva, ce ar urma sa fie emisa de institutiile financiare internationale, scrie Reuters.
Marile piete bursiere au avut a cincea sedinta consecutiva pe plus
Principalele burse europene au inchis ieri a cincea sedinta consecutiva de cresteri. Acestea au urcat puternic, cu circa 3%, sustinute de cotaţiile din sectorul bancar. Cotaţiile bancilor au fost sprijinite si de declaraţiile presedintelui Rezervei Federale ca economia americana ar trebui sa dea primele semne de recuperare in 2010. La Bucuresti, indicele general al pietei a urcat cu aproape doua procente. Cel mai mult au castigat titlurile Petrom, peste 7%. Bursa de la New York a inchis aseara in scadere usoara, dupa patru sedinte consecutive de cresteri importante.
Si, din agenda economica a zilei:
La Washington, incepe reuniunea Rezervei Federale privind politica monetara in urma careia se asteapta o intensificare a masurilor de sustinere a pietelor de capital
Ministrul german la economiei discuta cu secretarul american al Trezoreriei despre viitorul Opel, filiala lui General Motors