Justiția germană a condamnat un rus de origine cecenă la închisoare pe viață pentru asasinatul comis în august 2019 într-un parc din centrul Berlinului
- Redactia Hotnews
O instanță germană l-a găsit vinovat joi pe rusul Vadim Krasikov pentru asasinarea în august 2019 a georgianului de origine cecenă Zelimkhan Khangochvili într-un parc din centrul Berlinului și l-a condamnat la închisoare pe viață, anunță Reuters.
Instanța a stabilit că această crimă, despre care procurorii germani afirmă că a fost ordonată de statul rus, are circumstanțe agravante, notând că „patru copii și-au pierdut tatăl și două persoane fratele”.
„O parte a presei a sugerat că Rusia sau chiar (președintele rus) Vladimir Putin este judecat aici”, a adăugat judecătorul.
„Acest lucru este înșelător: singurul condamnat este pe banca acuzaților. Însă sarcina noastră presupune analizarea circumstanțelor crimei”, a explicat magistratul.
Khangochvili a fost împușcat mortal în plină zi pe data de 23 august 2019, poliția germană arestându-l pe Krasikov în aceeași zi.
Crimă comandată de FSB în centrul Berlinului
Germania a acuzat oficial Rusia că a comandat asasinatul în luna iunie a anului trecut.
Parchetul federal german a afirmat că Krasikov „a acceptat ordinul statului (rus) de a ucide”, susținând că acesta „fie spera o recompensă financiară, fie împărtășea mobilul clienților săi de a ucide un opozant politic ca represalii pentru implicarea sa în conflicte anterioare cu Rusia”.
Bellingcat, The Insider și Spiegel au efectuat o anchetă, pornind de la două telefoane ale lui Krasikov imediat după asasinat, concluzionând că toate datele duc la FSB, serviciul secret rusesc (ex-KGB), care a jucat un „rol central” în asasinarea cetățeanului georgian.
Rusul, care deținea la momentul arestării un pașaport cu numele Vadim Sokolov, era în realitate Vadim Krasikov, în vârstă de 54 de ani. Pe numele său fusese emis un mandat internațional de arestare de către Moscova pentru uciderea unui om de afaceri rus, în 2013.
Analiza telefoanelor mobile ale suspectului a arătat că acesta a efectuat mai multe vizite în sediile FSB în lunile dinaintea crimei. Krasikov s-ar fi deplasat astfel în două rânduri la sediul departamentului antiterorist al FSB, de opt ori în centrul de operațiuni speciale și de patru ori în centrul de antrenament al forțelor speciale ale FSB la Averkyevo (estul Moscovei).
Unele dintre sejururi au durat mai multe zile.
Potrivit Bellingcat, prima referință legată de numele lui Vadim Sokolov datează din septembrie 2015, când această „persoană” a primit primul pașaport, la vârsta de 45 de ani. „Vadim Sokolov” a primit un număr de identificare fiscală doar în iulie 2019, cu câteva zile înainte de a depune o cerere pentru viză Schengen, cu care a călătorit la Paris, Varșovia și apoi la Berlin.
Cine era georgianul asasinat în capitala germană
Georgianul de origine cecenă, în vârstă de 40 de ani și identificat drept Zelimkhan Khangochvili, a fost împușcat în august 2019, în plină zi, într-un parc din capitala germană în ceea ce martorii au descris drept o „execuție”.
O sursă apropiată serviciilor germane de informații declara atunci pentru Der Spiegel că este „sigur 100%” că Rusia este implicată de o manieră sau alta. Presa de atunci a invocat un al doilea dosar Skripal.
Serghei Skripal, un fost dublu agent rus, a fost otrăvit la Salisbury, în sud-vestul Angliei, în martie 2018, într-un atac imputat de Londra Rusiei. Moscova a negat și atunci orice implicare.
Tot potrivit presei germane, victima a participat în tabăra cecenă în al doilea război din Cecenia împotriva Rusiei. Acesta s-ar fi înrolat ulterior într-o unitate antiteroristă a ministerului georgian de Interne, păstrând secrete legăturile cu mediile islamiste de care era apropiat.
În cadrul forțelor antiteroriste georgiene, acesta ar fi participat în 2012 la o misiune a forțelor speciale în ceea ce a fost prezentat la acea vreme drept o operațiune antiteroristă care viza combatanți veniți din Daghestanul vecin rus și care luaseră ostatici locuitori din defileul Lopota.
Asaltul s-a soldat cu numeroși morți în rândul islamiștilor dar și cu trei decese în rândul forțelor de ordine. Operațiunea rămâne controversată.
Fiul său a declarat că georgianul a scăpat din mai multe tentative de asasinat. Potrivit ONG-ului georgian EMC, ultima a avut loc în 2015 la Tbilisi. După această tentativă, bărbatul s-a exilat cu familia în Germania, cu o identitate schimbată.