Kazahstanul afectat de ieftinirea petrolului
Unul dintre statele mari detinatoare de resurse energetice, Kazahstanul, se confrunta cu „riscuri uriase” in urma ieftinirii drastice a petrolului, in contextul in care oficialii incearca sa refinanteze datorii externe de miliarde de dolari si sa sustina cresterea economica.
Kazahstanul a fost grav afectat de criza, dupa ani de acces la credite straine ieftine si preturi ridicate ale petrolului, ce au sustinut cresterea puternica a economiei, cea mai mare din Asia Centrala.
Ministrul de finante Bolat Zhamishev a declarat intr-un interviu acordat agentiei Reuters, citat de NewsIn, ca este ingrijorat indeosebi de datoriile externe ale bancilor, ce totalizeaza circa 40 miliarde dolari, si de impactul ieftinirii petrolului asupra economiei.
„Credem ca exista riscuri majore pentru economia noastra. Aceste riscuri sunt legate de faptul ca pretul petrolului a scazut semnificativ”, a spus Zhamishev. „In ceea ce priveste datoriile bancilor, acestea ramin un motiv de ingrijorare pentru guvern”, a subliniat oficialul.
Anterior, premierul Karim Masimov a declarat intr-un interviu ca guvernul a realizat un plan de a ajuta bancile din Kazahstan sa refinanteze sau sa ramburseze pina anul viitor datorii externe de 12 miliarde dolari, insa a refuzat sa dea detalii.
Zhamishev a spus ca ieftinirea petrolului inseamna mai putini bani pentru fondul suveran petrolier, ce contine in prezent 26 miliarde dolari.
Potrivit calculelor optimiste, bazate pe un pret mediu al petrolului de 60 dolari/baril, fondul ar urma sa fie suplimentat cu alte 12 miliarde dolari in 2009, a spus Zhamishev, insa guvernul ia acum in considerare coborirea estimarilor, pentru un pret mediu al petrolului de 50 dolari/baril.
Pentru a face fata crizei, Kazahstanul planuieste sa injecteze 21 miliarde dolari pentru a ajuta bancile sa depaseasca dificultatile. Pachetul este urias, raportat la o economie de 100 miliarde dolari. Guvernul urmeaza sa anunte detaliile pachetului in data de 25 noiembrie.
Kazahstanul a fost o victima timpurie a crizei mondiale a creditelor, dupa ce investitorii au renuntat la activele riscante din pietele emergente, in urma crizei creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite.