Sari direct la conținut

Kazahstanul vrea sa devina cel mai mare producator mondial de uraniu 

HotNews.ro

Al treilea producator mondial de uraniu, Kazahstanul, are de gind sa-si majoreze cu 500 la suta productia de uraniu in urmatorul deceniu pentru a ajunge astfel cel mai mare furnizor de combustibil nuclear din lume. Stirea poate fi de interes si pentru Romania, in conditiile in care tara noastra intentioneaza sa deschida trei noi reactoare nucleare.

Pina in anul 2018, Kazahstanul intentioneaza sa ajunga la o productie anuala de 30.000 de tone de uraniu, a declarat presedintele companiei de stat Kazatomprom, Mukhtar Dzhakishev, informeaza Bloomberg, citat de Rompres. Potrivit datelor Asociatiei Nucleare Mondiale (WNA), in 2006, Kazahstanul a extras 5.279 tone de uraniu, cu aproximativ 4.600 tone mai putin decit Canada, liderul mondial in domeniu.

„Este important pentru Kazahstan sa obtina cea mai mare cota pe piata combustibilului nuclear. Cu siguranta, pretul uraniului va continua sa creasca datorita cererii in continua crestere. Estimam ca in jurul anului 2014 aprovizionarea cu uraniu va atinge un prag critic”, a declarat Mukhtar Dzhakishev.

In ultima perioada, cresterea preturilor la petrol si carbune, combinata cu pericolul incalzirii globale, a condus la o crestere a cererii pentru energie nucleara si combustibil nuclear pentru alimentarea reactoarelor. Daca in anul 2001 pretul livrei de uraniu era de 6,75 de dolari, in luna iunie 2007 a ajuns la 138 de dolari. Lehman Brothers Holdings Inc. a dat publicitatii un raport in care estimeaza ca la nivel mondial exista 437 de reactoare nucleare, alte 74 sunt in stadiu de constructie si alte 182 in faza de propunere.

Presedintele Kazatomprom nu a oferit detalii legate de costurile acestui masiv program de crestere a productiei, dar a precizat ca firma pe care o conduce are de gind sa realizeze economii de costuri prin combinarea peroxidului de hidrogen cu acidul sulfuric pentru extragerea uraniului din minereul brut.

In prezent, Kazatomprom utilizeaza numai acid sulfuric pentru extragerea uraniului, pretul acidului sulfuric reprezentind aproximativ o cincime din costul de extragere a uraniului potrivit datelor WNA. in luna octombrie a anului trecut, compania canadiana Uranium One Inc., companie care opereaza o mina de uraniu din Kazahstan, si-a redus cu 38 de procente obiectivul de productie pentru 2008 din cauza lipsei de acid sulfuric.

Potrivit WNA, pentru a extrage un kilogram de uraniu in Kazahstan este nevoie de 80 de kilograme de acid sulfuric.

Printre firmele straine care opereaza in Kazahstan se numara grupul canadian Cameco Corp, cel mai mare producator de minereu de uraniu din lume, compania franceza Areva SA si societatea japoneza Kansai Electric Power Co.

Dar si Romania intentioneaza sa gaseasca resurse de uraniu. In luna octombrie a anului trecut, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a declarat ca Romania ia in considerare posibilitatea achizitionarii unei mine de uraniu in strainatate pina la sfirsitul deceniului viitor in contextul construirii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si al epuizarii resurselor interne de uraniu. Romania are in prezent un reactor operabil (Unitatea 1 de la Cernavoda), unul intrat in exploatare comerciala de curind (Unitatea 2) si alte trei in faza de proiectare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro