Sari direct la conținut

Kelemen: „Electoratul doamnei Șoșoacă sigur este foarte furios/ Nu poate spune nimeni unde se duc voturile”

HotNews.ro
Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / George Calin
Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / George Calin

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminică, referitor la anularea de către Curtea Constituţională a României (CCR) a candidaturii Dianei Şoşoacă, că electoratul ar fi trebui să decidă şi nu instituţiile statului, iar orice persoană care nu a fost condamnată penal ar trebui să aibă dreptul de a candida, informează Agerpres.

„Cred că astfel de decizii trebuie luate de electorat şi nu de instituţii. Sigur, nu cunosc eu nici contestaţia şi nici motivarea Curţii, dar din punctul meu de vedere, dacă omul nu a fost, indiferent despre cine este vorba, pedepsit penal, ceea ce înseamnă şi restricţiile în ceea ce priveşte dreptul de a fi ales, atunci electoratul trebuie să decidă, nu instituţiile statului”, a declarat liderul UDMR într-o conferinţă de presă susţinută la Arad.

Întrebat dacă situaţia în care se află Şoşoacă ar putea amplifica acest curent suveranist pe care îl reprezintă, el a răspuns: „Nu ştiu, oamenii sunt furioşi, electoratul lui Şoşoacă sigur că în acest moment este foarte furios, este un electoral foarte ataşat de doamna Şoşoacă şi ce va face vom vedea, dar nu cred că în acest moment există un om politic sau analist politic care poate să spună unde se vor duce acele voturi care nu mai pot fi adunate de Diana Şoşoacă.”

Preşedintele UDMR a precizat că nu este de acord cu Diana Şoşoacă „pe niciun subiect”.

Duminică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a anunțat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale, iar la ora 18.00, BEC va lua în discuţie această solicitare şi va da un răspuns.

Judecătorii CCR au invalidat sâmbătă decizia Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Curtea a admis, astfel, două contestaţii privind candidatura Dianei Şoşoacă. Ea acuză că scoaterea sa din cursă s-a făcut „în folosul liderului AUR, George Simion, care are astfel șanse mai mari să intre în turul al doilea, iar Marcel Ciolacu ar avea un adversar mai accesibil în finala prezidențială”. Diana Șoșoacă nu mai are nicio cale de atac.

Decizia Curții Constituționale este obligatorie și va fi comunicată Biroului Electoral Central, iar Diana Șoșoacă nu are nicio cale de atac.

Curtea Constituțională a primit două contestații împotriva Dianei Șoșoacă – una este semnată de Bellantoni Amalia, iar cealaltă, de Ursa Mihai Gheorghe. Cei doi o acuză de „ură rasială”, „nerespectarea statutului partidelor și încălcarea Constituției”.

„A admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, a transmis CCR printr-un comunicat.

INTERVIURILE HotNews.ro