Sari direct la conținut

Kievul va găzdui vineri un summit UE-Ucraina. Este un „semnal puternic” trimis Moscovei, spune premierul Denîs Șmihal

HotNews.ro
Premierul ucrainean Denîs Şmîhal, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Premierul ucrainean Denîs Şmîhal, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Premierul ucrainean Denîs Șmihal a confirmat marți organizarea unui summit Ucraina-UE vineri la Kiev, despre care spune că ar trebui să trimită un „semnal puternic” Moscovei, la aproape un an de la începutul invaziei ruse, relatează AFP.

La rândul ei, armata rusă, aflată în ofensivă în ultimele zile, a revendicat marți cucerirea unui sat de lângă Bahmut, punct fierbinte al luptei în estul Ucrainei.

Summitul este un punct important, la câteva luni după ce Kievul a obținut statutul de candidat oficial la Uniunea Europeană.

„Faptul că acest summit are loc la Kiev este un semnal puternic adresat atât partenerilor noștri, cât și inamicilor noștri”, a spus Șmîhal în timpul unei reuniuni de guvern, spunând „să așteptăm de la summit o evaluare intermediară pozitivă a eforturilor noastre pentru integrare”.

Cele două zile cu puternice conotații diplomatice trebuie să permită „Europei să creadă în victoria Ucrainei”, a insistat el.

Occidentul va furniza Ucrainei între 120 și 140 de tancuri

Summitul vine vine la câteva zile după ce occidentalii au dat undă verde – după o lungă amânare – livării de tancuri grele armatei ucrainene, o premieră în aproape un an de război.

Potrivit ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, Ucraina se așteaptă ca cele „între 120 și 140” de tancuri occidentale să respingă armata rusă care și-a intensificat recent ofensiva.

Este pentru prima dată când Kievul dezvăluie numărul total de arme grele moderne promise de aliații săi occidentali.

Ucraina indicase anterior că va avea nevoie de câteva sute din aceste tancuri grele, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de lutpă pentru a putea efectua contraofensive capabile să recucerească teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Procesul de livrare ar putea dura luni de zile din cauza necesității de a organiza întreținerea tancurilor la fața locului și pregătirea soldaților ucraineni.

Parisul, la rândul său, a anunțat marți că Franța va furniza Ucrainei încă douăsprezece obuziere Caesar, pe lângă cele 18 deja livrate.

Dar aceste piese de artilerie foarte precise și mobile nu au o rază de acțiune mai mare de o sută de kilometri, în timp ce Ucraina spune că are nevoie de arme cu rază mai mare pentru a distruge liniile de aprovizionare și depozitele de muniție rusești.

Președintele american Joe Biden a declarat marți că va discuta cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, nevoile sale de arme.

„Vom vorbi”, a spus el unui grup de reporteri de la Casa Albă la o zi după ce a spus că nu va trimite Ucrainei avioane de luptă F-16.

Mulți observatori cred că Moscova și Kievul plănuiesc fiecare un asalt la sfârșitul iernii sau la primăvară.

„Surse occidentale, ucrainene și ruse continuă să indice că Rusia se pregătește pentru o ofensivă iminentă, susține evaluarea ISW, potrivit căreia o ofensivă în lunile următoare este urmarea cea mai probabilă ”, a scris marți Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în Statele Unite.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro