La 20 de ani de la căderea sa, Saddam Hussein este încă venerat în Iordania: „Îl iubim”
La douăzeci de ani de la căderea regimului său, fostul dictator irakian Saddam Hussein continuă să fie admirat de mulți iordanieni ca un „erou” al cauzelor arabe și palestiniene, scrie AFP.
În timp ce portretele sale și simbolurile asociate cu domnia sa au dispărut complet din viața publică din Irak, chipul său este omniprezent în Iordania, fie pe autocolantele de pe geamurile mașinilor, fie pe husele telefoanelor mobile.
La 20 martie 2003, 150.000 de americani și 40.000 de britanici au fost desfășurați pentru o intervenție fulger. Trei săptămâni au fost suficiente pentru a pecetlui soarta regimului lui Saddam Hussein și pentru a prelua controlul asupra Bagdadului la 9 aprilie.
După o vânătoare de nouă luni, a fost arestat la 13 decembrie 2003, judecat și spânzurat la sfârșitul anului 2006.
Partidul său, Baath, a fost dizolvat în urma invaziei și, de atunci încolo, oricine îi afișa fotografiile sau sloganurile legate de regimul său căzut putea fi urmărit penal.
Pe străzile din vechiul Bagdad, se pot găsi totuși diverse relicve cu chipul fostului dictator în magazinele de antichități. „Le vând colecționarilor”, spune un vânzător care dorește să rămână anonim.
La un ceasornicar din orașul vechi, se pot găsi, dacă se insistă, ceasuri cu chipul fostului dictator datând din anii 1990. Unul dintre ele costă 400 de dolari, spune ceasornicarul, care dorește și el să rămână anonim. El își exprimă cu jumătate de gură îngrijorarea cu privire la ceea ce ar putea crede actualul guvern despre afacerea sa.
În Iordania, însă, chipul lui Saddam este afișat într-un mod mai dezinvolt și mulți iordanieni își exprimă în mod deschis nostalgia față de fostul lider irakian.
„Noi îl iubim”
„Zeci de mii de iordanieni au absolvit universități irakiene datorită burselor oferite” în timpul lui Saddam, declară pentru AFP deputatul iordanian Khalil Attiyeh.
Saddam Hussein a susținut, de asemenea, cauza palestiniană și a ajutat „familiile martirilor palestinieni să reconstruiască casele demolate de inamicul israelian”, a adăugat el.
Din aceste motive, „iordanienii îl iubesc, nu-l uită și îi păstrează fotografiile, arătându-și loialitatea față de acest lider eroic”, a mai spus deputatul.
Salameh Blewi, un om de afaceri în vârstă de 67 de ani care a frecventat Bagdadul în anii 1980, îl numește „un lider arab demn și onest, cu poziții onorabile”.
„În ciuda războiului cu Iranul (1980-1988), Irakul era o țară bogată, dar după Saddam, țara a fost jefuită de corupți”, spune el.
De la căderea regimului, „banii risipiți au depășit 600 de miliarde de dolari” și au ajuns în buzunarele „corupților și ale partidelor aflate la putere”, a acuzat fostul premier irakian Mustafa al-Kazimi într-un interviu televizat în martie.
Pierderile de vieți omenești sunt, de asemenea, considerabile: din 2003 până în 2011, anul în care armata americană s-a retras, peste 100.000 de civili irakieni au fost uciși, potrivit organizației Iraq Body Count. Statele Unite au deplâns aproape 4.500 de morți.
„Nu este vorba de căderea regimului lui Saddam, ci de căderea Irakului”, a declarat Shaher Abu Sharkh, în vârstă de 67 de ani, care vinde accesorii pentru telefoane mobile în Amman.
„Iordanienii sunt convinși că Saddam Hussein (…) a fost un apărător viteaz al cauzelor arabe. Cu toții îl iubim”, spune comerciantul.
Pe același subiect:
- Unde sunt antichitățile din Irak, la 20 de ani de la războiul cu SUA?