Sari direct la conținut

La ce vor folosi gazele din Marea Neagră? / Șeful Transgaz: Consumul de gaze din România va crește cu peste 8 miliarde metri cubi

HotNews.ro
Vizita de lucru la Transgaz, Foto: Guvern
Vizita de lucru la Transgaz, Foto: Guvern

​Consumul de gaze în România va crește în următorii ani cu peste 8 miliarde metri cubi, a anunțat joi Ion Sterian, directorul general al Transgaz. În medie, consumul anual este de 10 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă o creștere foarte mare, de circa 80%. Sterian spune că din partea populației sunt cereri de racordare pentru 4,4 miliarde, iar pentru centrale electrice prin cogenerare pentru alte 3,5 miliarde metri cubi. „În total consumul de gaze al României va crește cu peste 8 mld metri cubi în urmatorii ani, ceea ce face necesară exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai urgent”, a spus Sterian.

Acesta a mai spus că proiectul BRUA va fi gata până în 25 noiembrie.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia unei întâlniri de lucru la companie a premierului Ludovic Orban și secretarului general al Guvernului, Antonel Tănase.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că în prezent, doar 35% dintre gospodăriile românilor sunt conectate la rețeaua de gaz. „Or, fără extinderea acestor magistrale, care să apropie aceste conducte de gaz de localități astfel încât să facă accesibilă înființarea de distribuție, care să fie conectate la rețeaua de gaz, nu putem asigura conectarea la rețelele de gaz”, a spus Orban.

La rândul său, secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a spus că aproximativ 5,6 milioane de români vor beneficia, până în 2026, în principal, de gaze naturale româneşti.

Antonel Tănase a amintit că la 1 iulie, Guvernul a lansat Planul Național de Investiții și Relansare Economică, un proiect pe 10 ani de peste 100 de miliarde de euro. În acest context, Transgaz și-a propus proiecte de peste 17 miliarde de lei până în 2026, de extindere a rețelei. Numai anul acesta sunt proiecte de 1,1 miliarde de euro recepționate.

Pentru racordarea la rețea, peste 1.767 de unități administrative sau asociații de dezvoltare intercomunitară au depus solicitări la Transgaz, din care 1.690 au primit aviz tehnic provizoriu, celelalte 77 fiind în analiză, a spus Tănase.

Potrivit premierului, Transgaz are un plan în curs de derulare a magistralelor care urmărește conectarea la rețeaua de gaz natural a cât mai multor localități. Sunt tronsoane cum sunt Pojorâta – Vatra Dornei; Sighetul Marmației – Vișeu – Borșa, tronson de 89 de km, tronsoane care urmăresc conectarea, cum e tronsonul Vaslui – Iași, un tronson de 95 de km, care este aproape finalizat, tronsonul Techirghiol – Pecineaga, Craiova – Segarcea, care este aproape finalizat și, de asemenea, continuarea cu tronsonul Segarcea – Calafat, cu o lungime de 90 de km. Este aproape finalizat tronsonul de gazoduct care face legătura între Mintia și Brad, permițând, în sfârșit, conectarea la rețeaua de gaz a tuturor localităților din jurul Bradului și de pe traseul gazoductului, a mai spus Orban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro