La Libre Belgique: Iranul nu este dispus să discute atât timp cât Statele Unite nu-și schimbă "atitudinea"
Iranul nu este deloc dispus să discute cu Statele Unite, atât timp cât Washingtonul nu își schimbă „atitudinea” față de Republica Islamică, a declarat, joi, un oficial iranian citat de agenția oficială de știri Irna, conform La Libre Belgique preluat de Rador.
„Noi am spus clar: atât timp cât atitudinea nu se schimbă, atât timp cât națiunea noastră nu este mulțumită de drepturile sale […] calea noastră va rămâne aceeași”. În niciun caz nu vor exista discuții”, a declarat Keyvan Khosravi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Suprem de Securitate Națională Iraniană.
Potrivit agenţiei Irna, Khosravi a relatat despre sosirea în Iran a mai multor delegații străine care au transmis un mesaj „din partea Americii” și a indicat că țara sa, „fără excepție”, s-a opus discuţiilor cu acești emisari.
Ministrul de externe al Omanului, Yussef Ben Alawi Ben Abdallah, s-a întâlnit luni cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, la Teheran. Joi, directorul politic al Ministerului german de Externe, Jens Plotner, a sosit în capitala iraniană pentru o întâlnire cu un asistent al d-lui Zarif.
„Apreciem eforturile gemanilor de a contribui la rezolvarea situației”, le-a declarat jurnaliştilor, la Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Morgan Ortagus. „Apreciem toate eforturile depuse de aliații noștri care ar dori să ne ajute să reducem tensiunile cu Iranul”, a adăugat ea, fără a vrea totuşi să confirme că delegațiile străine poartă un „mesaj” american.
„Suntem foarte deschişi în mesajul nostru public”, „nu vrem decât să facem disuasiune” și „nu căutăm să ducem un război cu Iranul”, a insistat ea în faţa presei.
Omanul are relații bune cu Iranul și Statele Unite și a jucat un rol de intermediar crucial în discuțiile care au condus la acordul internațional de limitare a programului nuclear iranian, încheiat la Viena în iulie 2015.
Teheranul și Washingtonul și-au întrerupt relațiile diplomatice în 1980. Și, după o scurtă încălzire cu ocazia acordului de la Viena, atmosfera s-a deteriorat din nou brusc între cele două țări de când președintele american Donald Trump a decis, în mai 2018, să denunțe unilateral acest text și să restabilească sancțiunile economice punitive împotriva Iranului.
Conform termenilor acordului de la Viena, din care fac parte încă Iranul, Germania, China, Franța, Marea Britanie și Rusia, Teheranul a fost de acord să-și reducă drastic programul nuclear în schimbul ridicării unei părţi din sancțiunile internaționale împotriva țării.
Tensiunile dintre Washington și Teheran s-au amplificat la începutul lunii mai, după ce Statele Unite au anunțat o întărire a prezenței lor militare în Orientul Mijlociu pentru a face față presupuselor „amenințări” iraniene.
După ce s-a declarat deschis discuțiilor cu liderii iranieni, dl.Trump a declarat luni că guvernul său nu a căutat un dialog, adăugând că Iranul ar trebui să facă primul pas dacă doreşte să negocieze cu Statele Unite.
Dar Ghidul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a exclus orice negociere „cu actuala administrație americană” și Teheranul amenință să renunțe la acordul de la Viena dacă ceilalți parteneri din acest pact nu-i permit să ocolească sancțiunile americane.