Sari direct la conținut

La patru ani de la incendiul de la Notre-Dame, un judecător investighează poluarea cu plumb / „De 4 ori emisiile anuale din Franța”

HotNews.ro
Notre-Dame, Foto: AGERPRES
Notre-Dame, Foto: AGERPRES

Flăcări uriașe, imagini care au făcut înconjurul lumii… și locuitori otrăviți de plumb? La patru ani de la incendiul de la Notre-Dame de Paris, un judecător de instrucție investighează o plângere care acuză autoritățile că nu au luat toate măsurile de precauție pentru a evita contaminarea, potrivit AFP.

După o primă plângere în vara anului 2021, care a dat naștere unei anchete preliminare, asociația Henri Pézerat, sindicatul departamental CGT-Paris și doi părinți de elevi au cerut într-o plângere civilă din iunie 2022 numirea unui judecător de instrucție, ceea ce a fost făcut, a aflat miercuri AFP din sursă apropiată dosarului, confirmată de o sursă judiciară.

La 15 aprilie 2019, un incendiu gigantic a devastat catedrala, o capodoperă a arhitecturii gotice, provocând prăbușirea celebrei sale turle, a ceasului și a unei părți din boltă, sub privirile stupefiate a milioane de oameni din întreaga lume.

În incendiu, 400 de tone de plumb de pe acoperișul și de pe turla catedralei Notre-Dame au fost topite și eliberate în atmosferă, ceea ce reprezintă „de aproape patru ori emisiile anuale de plumb în atmosferă din întreaga Franță”, notează reclamanții.

Deși riscul de poluare a aerului a fost rapid exclus, locuitorii și asociațiile locale au început rapid să se îngrijoreze cu privire la căderile acestui metal greu toxic, care ar putea fi transportat acasă sub talpa pantofilor și ingerat de copii.

La douăsprezece zile după incendiu, Prefectura de Poliție a recomandat localnicilor să își curețe locuințele și a subliniat că accesul în anumite zone, în special în grădinile din jurul catedralei, cu urme de plumb, a fost interzis.

În vara anului 2019, piața a fost închisă și șantierul suspendat pentru câteva săptămâni, în urma alertelor privind nivelurile de plumb măsurate. Când a fost redeschis, au fost luate noi măsuri de protecție pentru muncitori.

În același timp, a fost efectuată o „curățare temeinică” „ca măsură de precauție” în anumite școli adiacente catedralei. Începutul anului școlar a fost amânat cu câteva zile în cinci școli publice.

Primăria Parisului a asigurat apoi că nu există „niciun risc pentru sănătatea” copiilor, pe baza unor probe prelevate la o lună după incendiu, interpretare contestată de asociațiile de locuitori din zonă.

În iulie 2021, agenția guvernamentală Santé publique France a declarat că incendiul nu a provocat o creștere „semnificativă” a concentrației de plumb în sângele copiilor din zonă.

„Responsabilități”

Pentru reclamanți, „în ciuda amplorii incendiului și a cunoașterii riscurilor de poluare și contaminare (…), autoritățile implicate nu au luat nicio măsură de precauție specială timp de mai bine de trei luni după incendiu”, punând în pericol „copiii (din grădinițe și școli) și angajații locali (din cartier și din catedrală)”.

Potrivit acestora, Agenția Regională de Sănătate (ARS), Prefectura de Poliție (PP), Primăria Parisului și Ministerul Culturii ar fi trebuit să ia cele mai drastice măsuri imediat după incendiu.

Orașul Paris, într-un comunicat, ARS Ile-de-France și prefectura de poliție, contactate de AFP, au declarat că sunt „la dispoziția justiției”.

ARS Ile-de-France a reamintit că „după incendiu, a fost instituit un sistem de supraveghere sanitară consolidată și au fost recomandate măsuri de prevenire și de gestionare de către agenție”.

Reclamanții sunt, de asemenea, îngrijorați de răspândirea crescută a plumbului atribuită șantierului titanic lansat imediat după incendiu, precum și de lipsa unor măsuri de protecție suficiente pentru personalul care lucra pe șantier.

Avocatul reclamanților, François Lafforgue, este „mulțumit” și speră că ancheta judiciară va „clarifica contaminarea copiilor care merg la școală sau locuiesc în apropierea Notre-Dame și expunerea masivă a lucrătorilor de pe șantier”.

O altă plângere a asociației Robin des Bois a fost considerată inadmisibilă de Curtea de Apel din Paris în decembrie din motive procedurale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro