Sari direct la conținut

„La un summit trebuie să ai întâlniri şi să te fotografiezi”. Ce semnifică absența lui Vladimir Putin de la summitul G20

HotNews.ro
Vladimir Putin semnand un decret, Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin semnand un decret, Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe au invadat Ucraina în 24 februarie, a ales să nu meargă la summitul G20 care începe marţi în Indonezia, la Bali, probabil pentru a nu repeta experienţa de acum opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, a mers totuşi la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), unde a fost vizat de numeroase critici, sfârşind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului, scrie AFP.

„La un summit, trebuie să ai întâlniri şi să te fotografiezi. Or, cu cine avea să vorbească şi să se fotografieze?”, se întreabă retoric politologul rus Aleksei Malaşenko, „deloc surprins” de această decizie.

„Ce putea să fi spus Putin?”

Alegând să nu plece în Indonezia, preşedintele rus se cruţă de umilirea unei primiri glaciale, dar riscă să-şi izoleze şi mai mult ţara, deja vizată de sancţiuni occidentale severe, notează AFP, citată de Agerpres. Cu sau fără Putin în Bali, însă, ofensiva rusă în Ucraina va domina agenda G20: conflictul, virulent criticat de ţările occidentale, a provocat sau agravat numeroase crize mondiale, în special economică şi climatică.

„Aceasta va fi principalul subiect abordat”, subliniază Fiodor Lukianov, politolog apropiat cercurilor puterii de la Moscova. Dar „ce putea să fi spus (Putin)? Poziţia sa este cunoscută, ea nu s-a schimbat, la fel şi cea a celeilalte tabere. Ce rost avea să meargă?”, a declarat el pentru AFP.

Kremlinul a justificat această absenţă prin motive de „agendă” care l-au reţinut pe Vladimir Putin în Rusia, fără însă să precizeze ce fel de angajament l-ar fi împiedicat să ia parte la unul din cele mai importante summituri mondiale. Putin nu se va adresa summitului nici măcar prin videoconferinţă, potrivit Kremlinului, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară nu este încă membră G20, are programate două alocuţiuni, dar prin videoconferinţă.

Moscova va trimite totuşi o delegaţie la Bali, ce va fi condusă de ministrul său de externe Serghei Lavrov, care în iulie a plecat intempestiv de la o reuniune a şefilor diplomaţiilor din G20, după un val de critici din partea mai multor omologi ai săi.

„Sentimentul de impas”

Absenţa lui Putin reflectă însă „sentimentul de impas” care domneşte printre actorii conflictului din Ucraina, „începând cu liderii ruşi”, apreciază Konstantin Kalacev, un politolog rus independent. De fapt, la aproape nouă luni de la începutul ofensivei ruse, nu au loc niciun fel de negocieri între Kiev şi Moscova.

În orice caz, acesta pare un moment deosebit de prost pentru ca Rusia să înceapă negocieri, având în vedere că ea acumulează eşecuri militare, în pofida mobilizării a sute de mii de rezervişti în această toamnă, comentează agenţia franceză de presă.

Încolţită de o contraofensivă ucraineană, armata rusă a anunţat săptămâna trecută că se retrage din oraşul Herson, singura capitală regională pe care o cucerise de la începutul asaltului său, în februarie. În septembrie, rușii se retrăseseră deja într-un mod haotic din regiunea Harkov (nord-est).

Tot mai izolat

Ostracizat de ţările occidentale, Putin privilegiază mai degrabă legăturile cu cei care au relaţii istorice cu Rusia sau care împărtăşesc respingerea sa faţă de SUA decât discuţii în cadrul organismelor internaţionale, unde Moscova este din ce în ce mai izolată.

„În mintea lui Putin, refuzul de a merge la G20 nu înseamnă că aceasta va împiedica Rusia să dezvolte relaţii cu ţările neutre. Putin a fost foarte activ în ultimele luni, el încearcă să construiască o lume antiamericană, o coaliţie antioccidentală”, subliniază Tatiana Stanovaia, care conduce centrul de analiză ‘R.Politik’.

Dar vor da aceste eforturi rezultate, în condițiile în care până şi aliaţii tradiţionali ai Moscovei sunt îngrijoraţi de ofensiva acesteia din Ucraina şi de consecinţele asupra economiei şi securităţii alimentare mondiale?

Liderii Chinei şi Indiei, două ţări care au relaţii strânse cu Rusia, l-au mustrat public pe Putin, notează AFP.

Preşedintele rus însuşi a recunoscut, în cadrul unui summit în Kazahstan, la jumătatea lunii octombrie, că ţările din fostul spaţiu sovietic sunt „îngrijorate” după atacul împotriva Ucrainei.

În consecinţă, absenţa lui Putin la G20 arată că Moscova „nu mai participă pe deplin la procesele aflate în atenţia principalilor lideri internaţionali”, consideră politologul Konstantin Kalacev. În afară de conflictul din Ucraina, Rusia este „deconectată” de la discuţiile privind alte teme majore din actualitatea internaţională, mai spune el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro