Lansarea volumului Interferente arhitecturale italiene in arhitectura moderna romaneasca, de Luca Matei Stoian
Joi, 23 martie 2017, de la ora 19.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr 38, Bucuresti) va avea loc lansarea volumului Interferente arhitecturale italiene in arhitectura moderna romaneasca de Luca Matei Stoian, publicat la editura Igloo Media, cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania. Lansarea va fi insotita de vernisarea expozitiei cu acelasi titlu, care reuneste o selectie de planse reprezentative din album.
Alaturi de autor, vor lua cuvantul acad. Razvan Theodorescu, presedintele Sectiei de Arte, Arhitectura si Audiovizual a Academiei Romane, prof.dr.arh. Sorin Vasilescu, presedintele Comisiei Nationale a Monumentelor de For Public, Horia Barna, sef Birou Cercetare, Analiza, Strategie din cadrul Institutului Cultural Roman si arh. Bruno Andresoiu, directorul Igloo Media.
Albumul chestioneaza critic sursa de inspiratie creativa a arhitectilor romani din perioada interbelica si demonstreaza ca vasta productie de opere arhitecturale italiene a avut un rol important cu efecte detectabile in devenirea modernitatii romanesti. Cartea are la baza o cercetare de actualitate, bine documentata fotografic, care se doreste un mijloc de familiarizare critica cu operele unora dintre cei mai reprezentativi arhitecti romani si italieni ai stilului modern.
In anii ’20, o pleiada de ilustri arhitecti romani, scoliti la Roma, inteleg si asimileaza arhitectura moderna italiana si o integreaza in operele lor la reintoarcerea in tara. Asemenea lui Marcello Piacentini (una dintre cele mai reprezentative figuri ale arhitecturii mussoliniene, punte de legatura intre arhitectii de diverse tendinte si Duce), Duiliu Marcu a fost remarcabilul arhitect al Regelui Carol al II-lea emanand spiritul unei monarhii prospere. Realizarile arhitecturale ale unor creatori precum Grigore Ionescu, Richard Bordenache, Nicolae Cucu si Nicolae Lupu, de o calitate exceptionala, formati la Roma, au ramas exemple de modernitate pentru istoria arhitecturii noastre.
Creatiile marilor arhitecti moderni primesc – prin acest album – o cheie de lectura suplimentara si un argument in favoarea aprecierii lor la justa valoare. Prin noutatea si complexitatea intelegerii modernitatii europene, albumul aduce o perspectiva suplimentara in valorificarea arhitecturii romanesti din perioada interbelica. Lucrarea contribuie la o mai buna intelegere a arhitecturii moderne romanesti in contextul modernitatii europene prin interferentele arhitecturale italo-romane.
Luca Matei Stoian este doctor arhitect, membru al Ordinului Arhitectilor din Romania, artist vizual, designer, bursier „Vasile Parvan” (2012-2014) la „Accademia di Romania”, Roma, Italia, unde realizeaza expozitii internationale personale si colective de arta si arhitectura. Sustine prelegeri si conferinte la facultati de design si arhitectura din Italia, Germania si Danemarca.
In Romania, in 2013, castiga premiul sectiunii Imagine de Arhitectura la Anuala de Arhitectura 2013 cu fotografia „Palazzo della Civilta Italiana Colosseo Quadrato”. Bazandu-se pe o cercetare ampla si bine documentata castiga, in 2015, sesiunea de finantare a Ordinului Arhitectilor din Romania cu proiectul editorial intitulat „Reflexe ale arhitecturii moderne italiene in arhitectura romaneasca” si, in 2016, cu proiectul editorial „Interferente arhitecturale italiene in arhitectura moderna romaneasca”.
Expozitia „Interferente arhitecturale italiene in arhitectura moderna romaneasca“ va fi gazduita de Institutul Cultural Roman pana la 7 aprilie 2017.