Laserul de la Măgurele: Grupul Thales și compania Marvel Fusion vor coopera pentru extinderea sistemului laser instalat la ELI-NP
- Redactia Hotnews
Grupul francez Thales și compania germană Marvel Fusion vor coopera pentru extinderea sistemului laser instalat la ELI-NP, în vederea validării unor aspecte cheie ale tehnologiei propuse de Marvel Fusion pentru obținerea energiei de fuziune, a anunțat marți Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Potrivit Ministerului, cele două companii vor colabora cu Centrul de cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) din România pentru extinderea sistemului laser de mare putere în vederea efectuării unor cercetări relevante pentru fuziunea nucleară, ca nouă sursă de energie pentru viitor.
- ”Pe parcursul anului 2023, cei trei parteneri intenționează să îmbunătățească parametrii sistemului laser, cum ar fi contrastul temporal al impulsului laser, ceea ce va permite obținerea unor capabilități unice necesare cercetării proceselor de fuziune bazate pe laser. După încheierea cu succes a adaptărilor propuse, Marvel Fusion va deveni prima companie privată care stabilește o colaborare științifică cu ELI-NP, datorită aplicabilității complementare a sistemului laser românesc și a tehnologiei propuse de Marvel Fusion.
- Ca parte a cooperării continue cu ELI-NP, Thales va furniza o nouă unitate de extindere temporală a impulsurilor laser, ceea ce va reduce inițial puterea de vârf. Impulsurile extinse, mai puțin puternice, vor putea fi apoi amplificate și comprimate. Acest proces face parte din metoda CPA (Chirped Pulse Amplification), pentru a cărei dezvoltare Dr. Donna Strickland și Dr. Gérard Mourou au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2018. Gérard Mourou face parte din Comitet pentru Știință și Tehnologie al companiei Marvel Fusion.
- Campania experimentală va fi inițiată în anul 2023, în parteneriat de către Marvel Fusion și Thales la Centrul ELI-NP și va urmări validarea parametrilor-cheie ai interacțiunii laser-materie între impulsurile laser de mare intensitate cu durate de zeci de femtosecunde (o femtosecundă este o milionime dintr-o miliardime de secundă) și ținte nanostructurate de combustibil. Pe parcursul experimentelor, oamenii de știință vor examina procesele fizice esențiale ale interacțiunii și optimizarea acestora. Ulterior, rezultatele vor fi publicate într-un jurnal peer-reviewed, în efortul comun de a avansa în domeniul cercetărilor privind interacțiunea laser-materie.”, se arată în comunicatul Ministerului.
Având potențialul de a înlocui în mod sustenabil combustibilii fosili ca sursă de energie primară, energia de fuziune este considerată, pe scară largă, drept cea mai promițătoare soluție la schimbările climatice și la criza energetică actuală.
Pe baza rezultatelor de la ELI-NP și a cooperării cu Thales, Marvel Fusion își propune să prezinte elementele de bază ale noii sale tehnologii în decurs de 3 ani, ca precursor pentru construirea, spre anii 2030, a primelor centrale electrice comerciale. Prin urmare, noile tehnologii vor putea crește reziliența economică a Uniunii și vor contribui la decarbonizarea continentului, conform Pactului Verde European.
- „Fuziunea bazată pe lasere cu impulsuri scurte de ultimă generație poate permite UE să garanteze un sistem energetic avansat”, a declarat Franck Leibreich, director general pentru soluții laser al Grupului Thales.
Thales s-a alăturat proiectului ELI-NP în anul 2013, pentru a proiecta și implementa sistemul laser. Construcția a fost finalizată în 2019 când, pentru prima dată, impulsul laser a atins puterea maximă de 10 PetaWatt. Cu două fascicule laser care ating fiecare câte 10 PW, ELI-NP găzduiește cel mai puternic sistem laser cu impulsuri scurte din lume, pentru cercetări în domenii de la fizica nucleară cu laser la terapia cu ioni pentru tratamentul cancerului și până la procesele astrofizice.
- „10 PW reprezintă un nivel de putere uimitor pentru sistemele laser. Desfășurarea experimentelor la ELI-NP înseamnă intrarea într-o fază de validare a tehnologiei noastre, în cursul căreia vom putea trage concluzii fizice directe despre modelele scalabile ale structurilor noastre pentru ținte și interacția laser-țintă”, a precizat Dr. Georg Korn, director tehnic în cadrul Marvel Fusion și fost director științific la ELI.
Marvel Fusion, înființată la München în 2019, urmărește o cale nouă și mai rapidă către comercializare a energiei de fuziune. Conceptul său tehnologic inovator se bazează pe lasere cu impulsuri scurte, extrem de intense și ținte de combustibil proprietare. Cercetători de la Universitatea Ludwig-Maximilian (LMU) din München, de la Universitatea Stanford și de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și-au unit recent forțele cu Marvel Fusion pentru a pune în aplicare acest concept de fuziune.
În perioada 2022-2025, compania va moderniza sistemele laser existente, precum cele de la ELI-NP și de la Centrul pentru Aplicații Avansate Laser al LMU, pentru a-și valida tehnologia prin demonstrarea proceselor fizice importante din punct de vedere experimental, deschizând calea către câștigul net de energie. Marvel Fusion este în prezent finanțat cu 60 de milioane de euro în capital privat și cooperează cu Thales, TRUMPF, Siemens Energy, ELI-NP și LMU.
Thales (Euronext Paris: HO) este lider global în tehnologii avansate, investind în inovații digitale și „deep tech” – conectivitate, big data, inteligență artificială, securitate cibernetică și calcul cuantic. Thales are 81.000 de angajați în 68 de țări. În 2021, Grupul a generat vânzări de 16,2 miliarde EUR.
ELI-NP este o infrastructură de cercetare de vârf la nivel mondial în domeniul fotonicii nucleare implementată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH) pe Platforma de fizică de la Măgurele, în sudul Bucureștiului.