Sari direct la conținut

Le iubești, dar ești pregătit să le crești? Tot ce trebuie să știi despre cât te costă să deții o pisică sau un câine

​​Panorama.ro
Câine și pisică, Foto: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia
Câine și pisică, Foto: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia

Să crești alături de tine un animal de companie poate aduce multă bucurie, dar vine la pachet și cu responsabilități. În afară de dragoste, timp și răbdare pentru pisica sau câinele tău, e nevoie de vizite regulate la veterinar, de vaccinuri, deparazitări, mâncare, toaletare, așternut pentru litieră sau jucării.

Într-un episod din Tom&Jerry, stăpânii au o discuție aprinsă din cauza costurilor pentru mâncarea motanului ei și a câinelui lui. Facturile pentru „dog food” și „cat food“ zboară una după alta, până formează o mică movilă, iar cei doi soți decid să păstreze un singur animal de companie: pe cel care reușește să-l prindă primul pe șoarecele Jerry. Finalul rămâne unul demn de desene animate: motanul Tom și dulăul Spike sunt dați afară din casă, iar câștigător este șoricelul Jerry, pentru că e mic și nu mănâncă mult.

Amuzant, dar cu siguranță că în unele momente de bilanț financiar, pe mulți dintre noi ne-a izbit ideea „ia uite câți bani băgăm în fundul ei/lui”.

Am vrut, deci, să facem un exercițiu estimativ: cam la cât pot ajunge costurile anuale pentru un animal de companie? Ne-am limitat la pisici și câini, pentru că sunt cele mai întâlnite animale de companie din România.

Așa că am discutat cu veterinari și specialiști în dresaj, am analizat datele de la Registrul Comerțului privind firmele care desfășoară activități veterinare și ne-am uitat și la evoluția pieței de hrană pentru animale de companie.

Citește mai mult pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro