"Le spunem autorităților: Uite, așa se face!" Dăruiește Viață a finalizat construcția spitalului modular care va înlocui secția ATI de la Piatra Neamț, distrusă în incendiul din noiembrie 2020
Spitalul modular cu 17 paturi de Terapie Intensivă care va înlocui secția ATI de la Piatra Neamț, distrusă în incendiul din noiembrie anul trecut, în care au murit 10 pacienți COVID, este finalizat și predat astăzi de Asociația Dăruiește Viață spitalului județean. Spitalul modular de la Piatra Neamț a costat 2,7 milioane de euro și a fost construit din donații și sponsorizări. Strângerea de fonduri a început în decembrie 2020, după incendiu, iar fundația spitalului a fost turnată la începutul lunii februarie.
„Asociația Dăruiește Viață construiește pentru prima dată ceva de la zero în Moldova. Este un spital la standarde europene. Este un spital care poate funcționa pe o perioadă de 5-10 ani, dacă este bine întreținut. Vrem foarte mult să arătăm cum se fac lucrurile în România, le spunem autorităților: Uite, așa se face! Sperăm să fie un început al schimbării sistemului medical românesc”, a declarat marți Carmen Uscatu, președintele și fondatoarea Asociației Dăruiește Viață.
„Arată ca un spital adevărat înăuntru, chiar dacă este un spital modular. Trăim într-o țară unde e greu să crezi că se pot face lucruri repede și bine”, spune Oana Gheorghiu, co-fondatoarea și vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.
Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață
Spitalul modular, a cărui construcție este finalizată, este predat astăzi Spitalului Județean din Piatra Neamț de Asociația Dăruiește Viață. Din acest punct, Spitalul Județean trebuie să facă demersurile pentru obținerea tuturor avizelor și deschiderea spitalului pentru pacienți.
Spitalul modular ATI de la Piatra Neamț este al doilea spital modular ridicat de Dăruiește Viață în timpul pandemiei, după Spitalul Modular 1 Elias (38 paturi pentru pacienții cu COVID-19), unde au fost tratați sute de pacienți în ultimele luni.
Proiectul a însemnat o investiție de aproximativ 2,7 milioane de euro, fonduri strânse din donații și sponsorizări, atât prin implicarea comunității locale, cât și prin campania „Împreună pentru Moldova”, o campanie cu vizibilitate națională.
Spitalul Modular Piatra Neamț are:
- 17 paturi de Terapie Intensivă, grupate în 3 saloane și o rezervă de tip izolator
- Centrală de tratare a aerului (asigură controlul calității, umidității și temperaturii aerului, precum și diferența de presiune între zonele roșii și verzi, pentru a preveni răspândirea virusurilor și protejarea personalului)
- Platformă gaze medicale
- Circuite diferite (pentru intrarea și ieșirea din zona ATI)
- Sistem control acces pe bază de cartelă și buton no touch
- Sistem alertă în caz de incendiu
- Sistem apel nurse call
- Instalație decontaminare apă menajeră
Tur virtual în spitalul modular Piatra Neamț: https://bit.ly/3i8FVXM.
„Secția ATI este inima oricărui spital de urgență! Secția Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a fost distrusă în urma incendiului din noiembrie 2020. Construim Spitalul Modular 2 Piatra Neamț pentru a reda spitalului posibilitatea de a trata pacienți în regim de Terapie Intensivă. O secție ATI exterioară care să le permită cadrelor medicale și pacienților să lupte pentru viață”, spuneau Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, în luna decembrie, când a început strângerea de fonduri pentru construcția spitalului modular Piatra Neamț.
Spitalul Modular ATI Piatra Neamț aduce o șansă în plus la viață pentru pacienții în stare gravă, cât și condiții sigure de tratament pentru pacienții din zona Neamț și pentru cadrele medicale. „Proiectul inițial a fost gândit pentru 18 paturi, dar împreună cu epidemiologii am decis ca unul dintre cele două izolatoare să fie transformat în post de supraveghere pentru o mai bună monitorizare și îngrijire a pacienților critici”, spun reprezentanții Asociației Dăruiește Viață.