Sari direct la conținut

Legea alegerilor parlamentare, contestata la Curtea Constitutionala, dupa o sesizare depusa de Eugen Tomac; daca exceptia este admisa, "alegerile trebuie anulate"

HotNews.ro
Eugen Tomac - PMP, Foto: Hotnews
Eugen Tomac - PMP, Foto: Hotnews

Deputatul Eugen Tomac, presedinte executiv al PMP, a anuntat vineri ca a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate privind articole din Legea alegerilor parlamentare – Legea 208/2015, intr-un proces aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, instanta admitand cererea si sesizand Curtea Constitutionala. El a precizat ca aceste articole se refera la numarul de parlamentari pentru diaspora, vizand norma de reprezentare, si ca sesizarea trebuie judecata „urgent”, intrucat, daca va fi admisa, „alegerile trebuie anulate”.

„In calitate de deputat am sesizat prin instanta Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea Legii 208/2015. Cerem ca Curtea Constitutionala sa decida cat mai rapid cu privire la neconstitutionalitatea articolelor 4 si 5 alineat 1, 4, 5 si 6, raportat la articolul 25, articolul 42 alineatul 3 si articolul 84 alineatul 1 si anexa 1 din Legea 208/20 iulie 2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente”, a declarat Eugen Tomac, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

El a explicat ca procesul de la Curtea de Apel Bucuresti, in care are calitatea de intervenient, este deschis de o asociatie cu activitate in diaspora – Institutul „Fratii Golescu”.

„Institutul ‘Fratii Golescu’ a atacat in instanta Hotararea 8/2016 a AEP cu privire la Registrul Electoral al romanilor de peste hotare. La solicitarea acestei organizatii, am intervenit si eu in acest proces si in calitate de deputat care ii reprezinta pe cetatenii romani din strainatate am ridicat exceptia de neconstitutionalitate cu privire la norma de reprezentare a cetatenilor romani care locuiesc peste hotare. Procesul in instanta a inceput de cateva luni. Ieri (joi – n.r.), practic, Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea mea de ridicare a exceptiei de neconstitutionalitate si a sesizat Curtea”, a precizat Tomac.

El a sustinut ca „nu a existat niciun fel de fundamentare” din partea Comisiei de Cod electoral, „patronata de PNL si PSD”, privind stabilirea numarului de mandate pentru diaspora.

„Cei din PSD si PNL nu au gasit de cuviinta sa argumenteze cumva stabilirea acestei norme de reprezentare de patru deputati si doi senatori pentru romanii din afara, in conditiile in care acest aspect a fost sesizat de Consiliul Legislativ. Si noi am cerut in fundamentarea pe care am facut-o sesizarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea acestor articole care tin de norma de reprezentare”, a spus Tomac.

El a afirmat ca, potrivit „statisticilor oficiale ale statului”, numarul cetatenilor romani care au domiciliul in strainatate, temporar sau permanent, ajunge la „peste un milion”, dintr-un total de „3,5 milioane de romani care muncesc peste hotare”.

„Plecand de la aceasta evidenta, in mod clar numarul parlamentarilor trebuia sa fie mult mai mare”, a sustinut liderul PMP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro