Sari direct la conținut

Prosumatorii primesc preavize să-și plătească facturile, în timp ce o lege care le permite să fie decontați lunar pentru energia livrată e blocată în Parlament

HotNews.ro
Panouri solare, Foto: Robert Nemeti / AFP / Profimedia
Panouri solare, Foto: Robert Nemeti / AFP / Profimedia

O lege care le permite prosumatorilor să fie plătiți lunar pentru energia livrată în rețea e blocată din aprilie la Comisia de industrii din Camera Deputaților, după ce a fost aprobată în Senat. Președintele Comisiei, Șandor Bende, a precizat, pentru HotNews.ro, că nu știe când va pune pe ordinea de zi acest proiect, întrucât este nevoie de dezbateri cu toți participanții la piață pentru un amendament care prevede penalități pentru furnizorii care întârzie facturarea. În schimb, prosumatorii primesc preavize de la furnizori că li se taie curentul dacă nu plătesc lunar factura de consumatori.

Legislația actuală din sectorul energetic spune că prosumatorii sunt plătiți pentru energia pe care o livrează în rețea la 24 de luni de la emiterea facturilor. Aceasta pentru a-și putea compensa cantitativ energia consumată cu cea livrată și, la finele celor doi ani, să se facă un decont final.

În plus, aproape jumătate dintre prosumatori nu sunt facturați la timp și astfel se prelungește și mai mult perioada în care primesc bani pentru surplusul de energie.

În același timp, însă, ca și consumatori ei trebuie să plătească lunar facturile către furnizor, pentru că altfel li se taie curentul.

S-a ajuns astfel la situații în care prosumatorii au în contul furnizorilor mii de lei, dar în același timp riscă să fie deconectați dacă nu-și plătesc factura de consumator, chiar dacă este vorba de același furnizor.

„Am o nelămurire. Sunt prosumator la PPC și am în cont peste 10.000 de lei și de aproximativ 3-4 săptămâni primesc preavize de deconectare pentru diferite sume pe care normal ar trebui să le tragă din contul meu. Este posibil așa ceva? Ce ar trebui să fac? Mulțumesc”, întreabă Radu P., un utilizator de Facebook, pe grupul Prosumatori România.

Oamenii îi răspund că, deși este absurd, așa spune legea.

  • „E legal? Da. E normal? Nu”.
  • „Urmăresc. Și eu am de primit aproximativ 6.500 lei. Și am primit la fel (preavize – n.r.) pentru facturi de 80 lei”.
  • „Și eu la fel pățesc, le-am livrat 18.700 kw într-un an jumate și îmi trimit aviz de deconectare pentru 200 lei. Mă mut la alt furnizor să recuperez banii”.

Legea prosumatorilor stă blocată de șapte luni la Camera Deputaților

În Parlament există însă un proiect de lege care rezolvă această problemă și prevede decontarea lunară a prosumatorilor.

După ce a fost aprobat în Senat, proiectul de lege a ajuns în luna aprilie la Comisia de industrii a Camerei Deputaților, unde a rămas blocată până acum.

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România spune că nu există nicio explicație logică pentru blocajul de șapte luni al acestei legi.

  • „Deși, la nivel declarativ, toate partidele parlamentare din România susțin această lege, care ar avea un impact pozitiv pentru cei 160.000 de prosumatori existenți, aceasta rămâne blocată în procedurile parlamentare. Menționăm că proiectul a fost întors la reexaminare de către președintele Iohannis pe 12.12.2023 (din alte motive – n.r.).
  • Din păcate, nu înțelegem ce anume ar putea determina legislativul întârzierea dezbaterii și publicarea legii în Monitorul Oficial. Altfel, nu există o explicație logică pentru care un proiect întors spre reexaminare să fie “uitat la sertar” din luna aprilie 2024”, spune Dan Pîrșan, președintele asociației.

Săptămâna trecută, PNL a cerut comisiilor raportoare și celor avizatoare din Camera Deputaților să adopte în această săptămână proiectul de lege, în forma Senatului.

„Vom propune proiectul pe ordinea de zi a Camerei Deputaților sub rezerva depunerii raportului deoarece considerăm necesar ca prosumatorii să fie sprijiniți prin măsurile conținute în forma adoptată de Senat. Solicităm tuturor grupurilor parlamentare să susțină cererea noastră de procedură!”, a precizat Gabriel Andronache, șeful deputaților liberali, într-o postare pe Facebook.

La inițiativa Asociației Prosumatorilor, PNL a depus și un amendament prin care furnizorii care nu facturează la timp energia livrată în rețea de prosumatori vor plăti penalități de 0,2% pe zi din valoarea facturii.

Bende: „Voi pune proiectul de lege pe ordinea de zi când va ajunge la o formă acceptată de toată lumea”

Contactat de HotNews.ro, deputatul UDMR Șandor Bende, președintele Comisiei de industrii și servicii din Parlament, a precizat:

„Este un Plx (proiect de lege – n.r.) pe care domnul Pîrșan (președintele Asociației Prosumatorilor – n.r.) îl vrea acum, dar nu merge chiar așa. Sunt divergențe și trebuie să stau la masă și cu producătorii, și cu furnizorii. A depus niște amendamente domnul Pîrșan acolo și nu știu dacă este chiar în regulă să plătească cineva penalități pentru nu știu ce, pentru niște facturi pe care nu le emite. Și cine spune care este cantitatea și valoarea pentru care se plătește penalitatea, dacă facturile nu se emit. Deci sunt niște chestii pe care le-a complicat. Dacă nu depuneau amendamente rămânea așa cum a venit de la Senat și era mai simplu”.

El a arătat că a cerut un punct de vedere la Ministerul Energiei și la ANRE cu privire la acest amendament.

  • „Apoi să ne punem la masă cu producătorii și cu furnizorii să găsim o formulă comună, o cale de mijloc.
  • Nu merge chiar așa. Citirea contoarelor nici nu depinde de furnizor. Mai mult decât atât, se citește semestrial sau trimestrial, iar între două citiri se fac estimări.
  • Acum să vină să-mi explice și mie pe ce cantitate și cine constată, pentru că aici vor fi aparatele de măsură versus furnizor sau versus prosumator, cine va constata? Amendamentele au complicat un pic situația.
  • În plus, acest amendament este inutil, atâta vreme cât proiectul de lege oricum prevede că decontarea se face lunar. V-am spus că se complică situația”.

Bende a precizat că nu știe când va pune acest proiect pe ordinea de zi.

„Voi pune pe ordinea de zi când lucrurile s-au limpezit, când reușim să aducem la o formă de comun acceptată de toată lumea, și de furnizori, și de distribuitori, și de producători, și să vedem punctul de vedere al Ministerului și al ANRE”.

Pîrșan: 40% dintre prosumatori nu sunt facturați la timp de către furnizori

În replică, Dan Pîrșan a arătat că amendamentul referitor la introducerea penalităților a fost depus în urmă cu câteva zile și nu justifică faptul că proiectul de lege a fost întârziat timp de șapte luni.

  • „Deoarece 40% dintre prosumatori nu sunt facturați sau sunt facturați de către furnizori cu mari întârzieri, am propus la Legea prosumatorilor aflată încă la Camera Deputaților de 7 luni staționară, să se introducă următorul amendament: f) Furnizorii au obligația sa emită facturi către toți prosumatorii cu care au contract de furnizare și vânzare – cumpărare a energiei într-un termen rezonabil de 30 de zile de la data ultimei zile ale lunii. Depășirea acestui termen conduce la plata de către furnizori, în favoarea prosumatorilor, a unei penalități de 0,20% pe zi din total factură neemisă după perioada de 30 de zile de la data ultimei zi ale lunii.
  • Orice lege, indiferent de cât ar fi de bună privind facturarea lunară a prosumatorilor, asa cum prevede proiectul de lege Plx 605, nu poate avea efecte dacă furnizorul nu facturează. Din această cauză am propus amendamentul în cauză”, a spus Pîrșan, pentru HotNews.ro.

Prosumatorii au de recuperat de la furnizori peste 50 de milioane de euro doar pentru energia livrată în rețea anul trecut, arătau calculele din aprilie ale Asociației Prosumatorilor.

INTERVIURILE HotNews.ro