Legitima aparare, definita ca situatia in care este respinsa, pe timpul noptii, patrunderea fara drept a unei persoane pe proprietatea altei persoane
Parlamentarii din subcomisia care analizeaza Codul Penal au stabilit marti definitia pentru legitima aparare, ca fiind acea situatie in care este respinsa, pe timpul noptii, patrunderea fara drept a unei persoane in locuinta, curtea sau dependintele altei persoane, informeaza Mediafax.
„Legitima aparare este intr-o forma care nu a mai existat in Romania, pentru ca iti protejezi atat propria persoana, cat si locuinta, curtea si dependintele”, a declarat presedintele subcomisiei parlamentare, Victor Ponta.
„Se prezuma ca esti in legitima aparare atunci cind respingi, in timpul noptii, patrunderea fara drept a unei persoane in locuinta, curte sau dependinte”, a explicat Ponta, aratand ca actualul Cod Penal „nu era foarte clar” in privinta prevederii privind legitima aparare.
De asemenea, acordarea unui spor de pedeapsa pentru persoanele care comit mai multe infractiuni va deveni obligatorie. „Persoana care comite mai multe infractiuni va primi si un spor de o treime din cuantumul celorlalte pedepse”, a explicat Ponta. In prezent, acest spor este la latitudinea judecatorului.
Parlamentarii din subcomisie au finalizat si definitia pentru „infractiune”, care este „fundatia Codului penal”, a spus Ponta.