Sari direct la conținut

Liberalii și pesediștii se acuză unii pe alții că au iertat OMV de la plata taxei de solidaritate. Cum au procedat alte țări și ce a făcut România

HotNews.ro
Benzinărie OMV, Foto: Teodororoianu | Dreamstime.com
Benzinărie OMV, Foto: Teodororoianu | Dreamstime.com

​​PNL și PSD se arată cu degetul pentru că OMV nu plătește taxa de solidaritate. Marcel Ciolacu spune că Ministerul Finanțelor, condus de pesedistul Adrian Câciu, nu a făcut decât să pună în practică ce a negociat ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu. Liberalii arată cu degetul însă spre Câciu că a introdus codurile CAEN în ordonanță, restrângând aplicabilitatea acesteia.

Guvernul a adoptat la finalul anului trecut o OUG (186/2022) prin care extra-profiturile producătorilor de țiței, gaze și rafinăriilor vor fi taxate cu 60%, punând în aplicare un regulament european în acest sens. Vizate potrivit ordonanței sunt companiile care au 75% din cifra de afaceri din sectoare definite cu codurile CAEN extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei, fabricarea produselor de cocserie și fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului. OMV a anunțat la începutul anului că nu se încadrează.

Potrivit regulamentului european societățile vizate sunt „societăți din Uniune și sedii permanente care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor” înseamnă societăți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75% din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie”.

Dintre țările care au transpus regulamentul Germania, Franța, Olanda, Slovenia sau Bulgaria nu au precizat coduri CAEN în legislație.

Iată situația până acum, potrivit unei analize oficiale consultate de HotNews:

Marcel Ciolacu dă vina pe PNL

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a învinuit joi PNL pentru faptul că OMV nu plătește taxa de solidaritate.

„În privința discuțiilor din spațiul public despre anumite companii care nu plătesc taxa de solidaritate, răspunsul Comisiei Europene este cât se poate de clar: Regulamentul a fost transpus corect și fără nici o modificare! Negociatorul din partea României a fost ministrul Energiei, care pe tot parcursul negocierii Regulamentului nu a cerut niciun punct de vedere Ministerului Finanțelor. Ministerul Finanțelor a pus în aplicare ceea ce a negociat Ministerul Energiei, ba, mai mult, a cerut avizul acestei instituții pe OUG care implementa taxa de solidaritate!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Liberalii spun că Finanțele au lipsit la o consultare la Bruxelles, iar la a doua n-au avut întrebări

Liberalii spun însă că Ministerul Finanţelor condus de către social-democratul Adrian Câciu este instituţia responsabilă şi care trebuie să prezinte soluţii în cazul taxei de solidaritate pentru OMV Petrom.

PNL precizează într-un comunicat de presă că, în decembrie, Comisia Europeană, a organizat două serii de consultări cu statele membre pe tema taxei de solidaritate, la care Ministerul de Finanţe condus de PSD a fost invitat. La primul, Ministerul român de Finanţe nu a fost reprezentat, iar la al doilea a fost prezent, dar fără să adreseze întrebări lămuritoare despre cazul specific al României, precizează PNL.

„Ministerul de Finanţe condus de PSD trebuie să explice raţiunile care stau la baza celor patru coduri CAEN pe care le-a introdus în ordonanţă – şi care restrâng aplicabilitatea acesteia – şi de nu a ales varianta statelor care nu au aplicat coduri CAEN”, se mai arată în comunicatul PNL.

Iohannis se declară surprins

Președintele Klaus Iohannis vorbește în același ton cu PNL. Ministerul de Finanţe trebuie să clarifice dacă OMV Petrom va plăti sau nu taxa de solidaritate impusă prin ordonanță de urgență, a declarat joi șeful statului, spunând că Ministerul Finanțelor este iniţiatorul actului normativ, asupra căruia Ministerul Energiei nu a fost informat.

„Dacă va plăti sau nu, o să vă spună cu siguranţă cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanţelor. Am fost puţin surprins când m-am informat după aprobare cum s-a discutat această chestiune şi am aflat că, de exemplu, Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuţie. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanţe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă sau de un impozit. (…) Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice. Nu-i nimic pierdut”, a spus Iohannis joi.

Guvernul a cerut clarificări de la Comisia Europeană

OMV Petrom a anunțat în ianuarie că nu va plăti taxa de solidaritate introdusă de Guvern la finalul anului trecut, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei și fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Comisia Europeană a răspuns Guvernului României care a cerut clarificări după ce compania austriacă a anunțat că nu va plăti anul acesta taxa de solidaritate deoarece nu se încadrează în prevederile ordonanței, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.

​Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat la Digi FM, că răspunsul primit de la Comisia Europeană arată că pragul de 75% din cifra de afaceri din ariile supuse taxării (extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului) nu poate fi redus.

„A venit răspunsul de la Comisia Europeană, răspunsul are trei puncte. Primul se referă la 75%, la acest procent din cifra de afaceri unde comisia răspunde că prin regulament este minimul care poate să fie aplicat. Deci, România a aplicat corect regulamentul, nu poți să îl scazi mai mult. Al doilea răspuns al Comisiei spune că cele cinci coduri CAEN din regulamentul european sunt aplicate corect în ordonanța de urgență și mai este o întrebare care spunea dacă produsele rezultate din rafinare, motorina, benzina, dacă sunt incluse în aceste coduri. Aici, răspunde Comisia Europeană că au nevoie de mai multe detalii pentru a înțelege mai bine modelul de business”, a declarat Radu Oprea, citat de Digi 24.

Câciu vrea ca OMV să plătească

România a solicitat Comisiei Europene o clarificare privind aplicarea regulamentului referitor la contribuţia de solidaritate a companiilor care au făcut profituri excepţionale pe perioada crizei din energie, a anunțat ulterior poziției OMV ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

El a adăugat că dacă va fi nevoie, va fi modificată ordonanţa de urgenţă, adoptată la sfârşitul anului, de aplicare a regulamentului european, astfel încât toţi cei care au profitat de criză să plătească.

„Guvernul a implementat şi contribuţia de solidaritate, preluând, practic, tot ceea ce scrie în regulament, inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puţin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare. Scopul este următorul: cei care au făcut profituri şi venituri excepţionale din sectorul energetic vor plăti solidar, pentru a compensa creşterea costului vieţii atât pentru cetăţeni, dar şi creşterea costurilor pentru companii. Pentru a nu mai fi neclarităţi, dacă vreţi în interpretarea şi a regulamentului şi a ordonanţei, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare. Lucrurile sunt, din punctul meu de vedere, clare. Toată lumea va plăti această taxă.”, a spus Câciu pe 18 ianuarie.

Înainte de răspunsul Comisiei Europene, ANAF a început verificări la OMV pentru taxa de solidaritate, deși nu știa dacă ar trebui să fie plătită de companie.

„ANAF nu a încheiat niciun raport al verificărilor realizate la OMV, deoarece așteptăm clarificări de la Comisie ca urmare a scrisorii trimise de Ministerul Finanțelor pentru lămurirea modului în care se va aplica regulamentul. Abia dupa aceea vom finaliza această verificare și putem spune dacă OMV îndeplinește condițiile Ordonanței 186”, potrivit unei poziții a ANAF, de pe 27 ianuarie.

Romgaz plătește taxa de solidaritate

Romgaz, în schimb, va plăti taxa: 906,1 milioane lei.

Romgaz este deținută în proporție de 70% de statul român prin Ministerul Energiei, iar restul de alți acționari (precum fonduri de investiții, de pensii sau persoane fizice). De exemplu, NN Group deține 5,36%.

Sursă foto: ©Teodororoianu|Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro