Sari direct la conținut

Liderii democrați resping retragerea lui Biden din cursa prezidențială după dezbaterea dezastruoasă cu Trump

HotNews.ro
Liderii democrați resping retragerea lui Biden din cursa prezidențială după dezbaterea dezastruoasă cu Trump
Joe Biden în timpul primei dezbateri pentru alegerile prezidențiale din SUA, FOTO: Artem Priakhin / Zuma Press / Profimedia

Liderii democrați au exclus posibilitatea înlocuirii președintelui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă, după prestația slabă din dezbaterea de joi noapte, și au făcut apel la membrii partidului să se concentreze în schimb asupra consecințelor unei a doua președinții a lui Donald Trump, scrie Reuters.

După zile întregi de îngrijorare cu privire la Joe Biden și la rezultatul alegerilor din 5 noiembrie, liderii democrați au respins ferm apelurile privind înlocuirea acestuia cu un candidat prezidențial mai tânăr.

Varianta oficială a democraților pare să fie aceea că dezbaterea dezastruoasă de joi noapte a fost cauzată de o pregătire necorespunzătoare, dar și de epuizarea președintelui.

Liderul de la Casa Albă nu a reușit să-i facă față lui Trump și să-i demonteze dezinformările, ba mai mult, a părut obosit și pe alocuri incoerent, cu vocea răgușită – aparent din cauza unei răceli.

După dezbatere, Biden, în vârstă de 81 de ani, a stat de vorbă cu membrii familiei la reședința prezidențială de la Camp David, viitorul său politic fiind probabil un subiect de discuție.

SE RETRAGE BIDEN? Cifrele dezastrului pentru președintele Biden în primele sondaje după dezbatere: câți americani au încredere că el mai poate conduce țara încă 5 ani / Cum arată cifrele pentru Trump

Associated Press a relatat că cele mai puternice voci care l-au implorat pe Biden să reziste presiunilor de a renunța au fost soția sa, Jill, și fiul său, Hunter, care luna trecută a devenit primul copil al unui președinte în funcție care a fost condamnat pentru o infracțiune.

În tot acest timp, apelurile pentru retragerea președintelui au continuat totuși, iar un sondaj CBS a arătat o creștere cu 10 puncte procentuale a numărului de democrați care cred că Biden nu ar trebui să candideze în noiembrie, ajungând la 46% de la 36% în februarie.

Susținere din partid

Aceste apeluri, venite din partea multor comentatori și chiar a unor strategi democrați după dezbatere, s-au lovit deocamdată de un zid.

„Categoric nu”, a răspuns senatorul democrat de Georgia Raphael Warnock, unul dintre democrații care l-ar putea înlocui pe Biden.

„Dezbaterile proaste se întâmplă”, a declarat el pentru NBC. „Sunt alături de Joe Biden, iar misiunea noastră este să ne asigurăm că va trece linia de sosire în noiembrie”, a adăugat senatorul.

Liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, care ar putea deveni speaker anul viitor dacă partidul său va reuși să preia controlul asupra Camerei în noiembrie, a recunoscut și el că Biden a suferit un eșec în dezbaterea cu Trump.

„Președinte Biden, decideți retragerea!”. Cât de singur a rămas Joe Biden după dezbaterea cu Trump / „Biden a sunat ca străbunicul meu când își dicta testamentul” – comentator New York Times

„Cred că un eșec nu este nimic mai mult decât o pregătire pentru o revenire”, a declarat el pentru MSNBC.

„Așadar, momentul în care ne aflăm acum este un moment de revenire și va fi nevoie ca noi toți să ne aplecăm, să articulăm un mesaj orientat spre viitor prin care să arătăm de ce platforma democrată este cea mai bine echipată pentru a face față provocărilor cu care se confruntă poporul american”, a mai spus el.

Un alt democrat de top din Cameră, reprezentantul James Clyburn, a fost de acord. „El ar trebui să rămână în această cursă. Ar trebui să demonstreze în continuare capacitatea de a conduce țara”, a declarat Clyburn pentru CNN.

„Relatări mediatice exagerate”

Unii democrați au susținut că vina pentru prestația slabă a președintelui este a consilierilor acestuia.

Campania lui Biden a declarat însă vineri că nu a fost luată în considerare nicio remaniere a personalului. Mai mulți consilieri, nu doar Dunn și Bauer, au fost implicați în pregătire, a declarat un oficial al campaniei, care a menționat, de asemenea, că Morgan nu a fost prezent.

Într-un e-mail adresat sâmbătă susținătorilor săi, O’Malley Dillon a declarat că sondajele interne și focus-grupurile nu au arătat nicio schimbare în opiniile alegătorilor din statele-cheie după dezbatere.

Ea a avertizat că „relatările mediatice exagerate” ar putea determina „scăderi temporare în sondaje”, dar a declarat că este încrezătoare că Biden va câștiga în noiembrie.

Numeroși comentatori au făcut apel la retragerea lui Biden din cursă. Într-un editorial publicat vineri seară şi intitulat „Pentru a servi ţara, preşedintele Biden trebuie să părăsească cursa” pentru Casa Albă, The New York Times l-a descris pe Joe Biden drept „umbra unui lider”, după ce preşedintele în vârstă de 81 de ani „a picat propriul său test”.

„O președinție proastă, o dezbatere dezastruoasă”

Republicanii au criticat afirmațiile democraților conform cărora prestația slabă a lui Biden la dezbatere a fost una singulară.

„Ideea că Biden a avut o seară proastă nu este adevărata poveste. El a avut o președinție proastă, a avut o dezbatere dezastruoasă”, a declarat senatorul Lindsey Graham, republican din Carolina de Sud, pentru CNN.

La o zi după dezbatere, Biden a revenit cu un discurs puternic în Carolina de Nord și cu un angajament de a continua campania. Mulți donatori și democrați s-au mobilizat în jurul său.

Dar mulți observatori au subliniat efectul dezbaterii va fi resimțit.

Întrebat duminică dacă Partidul Democrat discută despre un nou candidat pentru 2024, congresmanul Jamie Raskin din Maryland a sugerat pentru MSNBC că o discuție a avut loc.

„Au loc discuții foarte oneste, serioase și riguroase la fiecare nivel al partidului nostru, pentru că este un partid politic și avem puncte de vedere diferite”, a spus el.

Având în vedere că liderii democrați sunt alături de președinte, va depinde de Biden să decidă dacă dorește să pună capăt candidaturii sale pentru realegere.

INTERVIURILE HotNews.ro