Sari direct la conținut

The New York Times: „Pentru a servi ţara, preşedintele Biden trebuie să părăsească cursa” pentru Casa Albă

HotNews.ro
The New York Times, Foto: Richard Levine / Alamy / Profimedia Images
The New York Times, Foto: Richard Levine / Alamy / Profimedia Images

Consiliul editorial al prestigiosului cotidian american The New York Times i-a cerut, vineri, preşedintelui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă, după dezbaterea sa dezastruoasă cu Donald Trump din ziua precedentă.

Într-un editorial publicat vineri seară şi intitulat „Pentru a servi ţara, preşedintele Biden trebuie să părăsească cursa” pentru Casa Albă, The New York Times l-a descris pe Joe Biden drept „umbra unui lider”, după ce preşedintele în vârstă de 81 de ani „a picat propriul său test”.

De nerecunoscut, Joe Biden a înghiţit cuvinte, nu a terminat anumite propoziţii şi a privit în gol în timpul duelului televizat de joi cu predecesorul său republican, scrie The New York Times, conform News.ro.

„Domnul Biden a fost un preşedinte admirabil. Sub conducerea sa, naţiunea a prosperat şi a început să abordeze o serie de provocări pe termen lung, iar rănile deschise de Trump au început să se închidă. Dar cel mai mare serviciu public pe care Biden l-ar putea face astăzi ar fi să anunţe că nu va candida la realegere”, mai notează New York Times.

Comitetul său editorial este format din editorialişti de renume şi reflectă valorile acestei publicaţii.

„Nu vorbesc atât de ușor ca altădată, nu dezbat atât de bine ca altădată”

„Nu vorbesc atât de uşor ca altădată, nu vorbesc cu atâta ușurință ca altădată, nu dezbat atât de bine ca altădată”, a recunoscut Joe Biden vineri, după prestaţia slabă în faţa lui Donald Trump în timpul primei dezbateri între cei doi, cu o zi înainte, conform AFP, preluată de Agerpres.

„Vă dau cuvântul meu de Biden. Nu m-aş fi prezentat din nou (candidat în alegeri) dacă nu credeam, din toată inima mea şi din tot sufletul meu, că pot face această muncă”, a spus preşedintele american în faţa susţinătorilor săi la Raleigh, în Carolina de Nord (sud-est), stat pe care el are „intenţia să-l câştige”.

Biden a avut în dezbatere o prestaţie slabă şi adesea incoerentă, lucru care a alimentat discuţia despre vârsta prea înaintată a actualului preşedinte democrat, care la 81 de ani doreşte un al doilea mandat. Impresia lăsată este că i-a lipsit siguranţa de sine în faţa contracandidatului său, cu doar trei ani mai tânăr decât el, dar care a vorbit mai energic şi hotărât.

Vorbind cu o voce răguşită – tabăra lui a susţinut că era răcit -, repetând adesea ce spusese deja sau pierzându-se în fraze confuze, Biden a provocat dezamăgire chiar şi printre susţinătorii săi.

Vicepreşedinta sa, Kamala Harris a recunoscut că liderul de la Casa Albă a avut un început dificil al dezbaterii, dar ea crede că totuşi el a terminat „puternic”.

Posibilii înlocuitori ai lui Biden pentru Casa Albă

Prestația slabă a lui Joe Biden în dezbaterea cu Donald Trump i-a panicat pe democrați, deoarece a părut să confirme temerile privind slăbiciunea președintelui, vârsta sa înaintată – 81 de ani – și, în orice caz, incapacitatea sa de a-l învinge pe republican la alegerile din noiembrie.

Dar va fi Biden înlocuit? Depinde foarte mult chiar de el. Presa americană întocmise deja o listă de posibili înlocuitori, iar guvernatorul Californiei Gavin Newsom este omul de care republicanii se tem cel mai mult.
Convenția democrată care îi va desemna oficial pe nominalizații la funcția de președinte și vicepreședinte ar urma să aibă loc pe 19-22 august. Evenimentul ar fi trebuit să fie o formalitate, cu candidatura lui Biden deja garantată.

Dar după dezbaterea de joi noapte, mulți democrați au avertizat că partidul ar trebui să ia în calcul înlocuirea lui Biden. Dacă Biden, care a câștigat deja nominalizarea, se va retrage, delegații de la convenție vor avea sarcina de a alege noul candidat.

Dar este necesar ca Biden însuși să dorească să se retragă, altfel, delegații pe care i-a câștigat în urma alegerilor primare au obligația să îl nominalizeze, scrie Associated Press.

Cine anume ar putea să-l înlocuiască este neclar. Mai mulți jurnaliști l-au întrebat deja, joi noapte, pe guvernatorul Californiei Gavin Newsom – un politician abil și aparent priceput la dezbateri, dacă este pregătit pentru așa ceva. El a evitat un răspuns.

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom este omul de care republicanii se tem cel mai mult că are șanse să-l învingă pe Donald Trump în lupta pentru Casa Albă, în cazul în care l-ar înlocui pe Joe Biden, înaintea alegerilor. Este o mărturisire pe care mai mulți republicani au făcut-o pentru jurnaliștii ziarului The Hill.

Newsom, un fost primar din San Francisco care a fost și viceguvernator al Californiei, conduce cel mai populat stat din țară și, în ultimii ani, a devenit unul dintre cei mai importanți susținători democrați ai lui Biden.
În calitate de guvernator, Newsom a adoptat poziții mai moderate în ultimii ani în ceea ce privește problemele legate de muncă și de combaterea problemei persoanelor fără adăpost din statul său.

În timp ce mulți republicani l-ar putea considera pe Newsom „malefic” sau un guvernator slab, milioane de alegători americani îl văd ca pe un candidat perfect: articulat, amuzant, autoironic și încrezător.

Mai mult decât atât, milioane de alegători democrați care îl urăsc cu adevărat pe Trump și se tem de perspectiva realegerii sale îl văd pe Newsom ca pe un politician care îl egalează sau îl depășește pe Trump în ceea ce privește carisma și încrederea.

A dovedit-o atunci când la învins pe guvernatorul Floridei Ron DeSantis într-o dezbatere.


CITEȘTE ȘI: Posibilii înlocuitori ai lui Biden în cursa prezidențială

INTERVIURILE HotNews.ro