Sari direct la conținut

Ligia Deca, „inundată” cu laude după rezultatele dezastruoase la testele PISA 2022. „A pus echipa de comunicare fabrica de trolli la treabă?”

HotNews.ro
Ligia Deca, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ligia Deca, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost asaltată pe contul său oficial de Facebook de oameni care laudă sistemul românesc de învățământ și rezultatele testelor PISA 2022, prezentate într-o notă pozitivă de membra cabinetului Ciolacu.

Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor (Programme for International Student Assessment – PISA), coordonat de OCDE, este o cercetare internațională ce are loc la intervale regulate de timp, care urmărește să evalueze sistemele de educație din întreaga lume prin testarea competențelor elevilor de 15 ani la lectură, matematică și științe.

Rezultatele testelor PISA 2022 arată că sistemul de învățământ românesc se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană când vine vorba despre aceste trei domenii, fiind superior doar celui din Bulgaria.

De altfel, elevii români au obținut scoruri medii similare cu cele înregistrate în 2018, lucru prezentat într-o cheie pozitivă de Ministerul Educației, dar și de Ligia Deca pe pagina sa de Facebook.

  • „Una dintre concluziile raportului PISA 2022 este că avem un sistem de educație rezilient și că, prin măsurile luate, am reușit să limităm efectele pandemiei.
  • Statistic, rezultatele României la PISA 2022 s-au menținut la aproximativ același nivel ca în 2018.
  • La matematică, de exemplu, ponderea OECD a elevilor aflați la nivelul 2 sau mai sus de competență a scăzut cu 7 puncte procentuale, de la 76% în 2018, la 69% în 2022, în timp ce rezultatele țării noastre au rămas aproape stabile.
  • Am punctat, în cadrul evenimentului de prezentare a raportului PISA 2022, faptul că trebuie să facem tot posibilul pentru a crește procentul elevilor români care obțin performanțe medii și ridicate la lectură, matematică și științe”, a scris Deca.

„A pus echipa de comunicare fabrica de trolli la treabă?”

Ministrul a subliniat că noua lege a a învățământului preuniversitar care a intrat în vigoare în luna septembrie 2023, promulgată cu fast de Klaus Iohannis, după ce șeful statului a inițiat proiectul „România educată” în urmă cu 7 ani și lansat în dezbatere publică în decembrie 2018, adică în perioada când s-au dat testele PISA, comparate acum cu cele date publicității marți.

În 2018, elevii români au înregistrat cel mai mic punctaj din ultimii șase ani la testele PISA.

Situația rămâne aproape neschimbată în 2022. În linii mari, aproape jumătate dintre elevii de 15 ani nu înțeleg ce citesc, doar unul din doi face conexiuni matematice și 56% pot identifica explicația corectă privind fenomenele științifice.

Cu toate că, de obicei, postările Ligiei Deca nu strâng prea multe comentarii, de data aceasta a fost „inundată” cu mesaje care laudă sistemul românesc de învățământ.

Redăm câteva dintre ele:

  • „Cu rezultatele constante la PISA 2022, România demonstrează stabilitate în performanțele educaționale, chiar în contextul unei scăderi a mediei la nivel global.”
  • „Noile măsuri din legea învățământului preuniversitar arată o angajare serioasă în acest sens.”
  • „Raportul nu doar confirmă rezultatele bune ale elevilor români, ci și evidențiază eforturile concrete prin legea învățământului preuniversitar.”
  • „O abordare integrată ce vizează nu doar rezultatele, ci și bunăstarea și siguranța elevilor.”
  • „Felicitări pentru inițiativele luate în cadrul noii legi a învățământului preuniversitar!”
  • „În ciuda unei scăderi a procentajului elevilor cu competențe la matematică conform OECD, România a păstrat rezultatele aproape constante.”

Majoritatea conturilor care au comentat și au apreciat mesajul transmis de Ligia Deca distribuie postările liderului PNL, Nicolae Ciucă.

Contestatarii Ligiei Deca au taxat valul de mesaje pozitive.

  • „A pus echipa de comunicare fabrica de trolli la treabă?! Asta e abordare serioasă când te situezi pe penultimul loc în Europa?!”.
  • „Ce-ați fumat toți, fraților,de numiți analfabetismul reziliență? Doamna are cinismul și disprețul față de români care îl caracterizează pe cel care o ține în brațe, dar cei care comentează admirativ ce, Doamne, iartă-mă, fumați de delirați așa?”
  • „Deci România Educată înseamnă rezultate proaste, teste slabe și laudă de sine. No, voi trăiți într-o altă dimensiune, departe de adevăr și responsabilitate.”
  • „România educata e pe penultimul loc din Uniunea Europeana, adica suntem o țară proponderent de „proști”, de needucați, deci nu avem motive de mândrie. Ar trebui sa intrați în pământ de rușine, toți politicienii de carton, parveniți, impostori, mafioți, în frunte cu dl. Marele Turist”, sunt câteva dintre mesajele criticilor.

Deca, înregistrată când povestea că angajaţii din minister şterg comentariile negative la adresa ei

În urmă cu o lună, Ligia Deca a povestit, la o dezbatere, că este deranjată de comentariile negative care o vizează şi care sunt postate pe rețelele de socializare.

Deca a fost întregitrată în timp ce spunea că angajații „de la comunicare” din ministerul pe care îl conduce șterg astfel de mesaje.

  • „Atunci când postez ceva referitor la activitatea mea de ministru… Sigur, colegii mei de la Comunicare se ocupă să şteargă astfel de lucruri, dar sunt foarte multe înjurături, atacuri la persoană, neadevăruri, chestiuni care ţin de caracteristicile mele fizice sau de cum mă îmbrac sau de familia mea şi aşa mai departe.
  • Şi eu sunt un adult care ştiu mecanismul psihologic care generează astfel de chestiuni, ştiu că nu e vorba despre mine şi, cu toate acestea, dacă n-apucă colegii mei să le şteargă suficient de repede, mă încarc negativ. Am o zi proastă!”, a spus Ligia Deca în înregistrarea audio difuzată de B1 TV pe 1 noiembrie.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro