Sari direct la conținut

Livada de visini, o cronica de familie spusa cu un umor ce-ti frange inima

HotNews.ro
Premiera: Livada de visini, regia David Doiashvili, Foto: TNB
Premiera: Livada de visini, regia David Doiashvili, Foto: TNB

Teatrul National I. L. Caragiale din Bucuresti anunţă premiera, la sediu, a spectacolului Livada de vişini de A.P.Cehov, în regia lui David Doiashvili. Spectacolul, o nouă versiune a cunoscutei piese cehoviene, va fi prezentat pe scena Sălii Mari a TNB sâmbătă 11 noiembrie şi duminică 12 noiembrie, de la ora 19.00.

Spectacolul a avut premiera internaţionala în cadrul ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional de Teatru din Tbilisi.

Regizor georgian de prim rang, David Doiashvili – aflat la a doua colaborare cu TNB după impresionantul Rege Lear din stagiunea precedentă – propune o construcție barocă spectaculoasă, un cocktail expansiv de umor, pasiune, muzică, disperare de a trăi și de a nu ști cum, o permanentă nevoie de a schimba și de a nu ști ce, în căutarea unui nou adevăr teatral, de o cruzime poetică.

Cu această piesă Cehov a inovat arta dramatică, propunând tehnica „acțiunii indirecte” – evenimentele importante se petrec în afara scenei, iar noi suntem martorii reacțiilor personajelor la ce se întâmplă. Iar David Doiashvili a surprins chiar această convenție a „martorilor în acțiune” – de la felul în care sunt dispuse gradenele pe scena Sălii Mari, până la compoziția plastică a spațiului și arhitectura luminilor. Totul este construit în așa fel încât spectatorii să privească printr-un colț de fereastră în casa și sufletele acestor oameni, mai mult sau mai puțin pregătiți pentru a prinde timpul din urmă.

Pentru rolurile principale din Livada de vişini alegerea lui Doiashvili s-a oprit la Monica Davidescu şi Irina Movilă (jucând alternativ rolul Ranevskaia), pentru Lopahin la Ioan Andrei Ionescu, iar Mihai Constantin este memorabilul Firs, cel uitat de toţi cei pe care i-a slujit cu credinţă o viaţă întreagă. Celelalte roluri, la fel de bine reliefate temperamental şi artistic, sunt interpretate de: Crina Semciuc, Raluca Aprodu, Gavril Pătru, Rareş Andrici, Vitalie Bichir, Istvan Teglas, Idris Clate, Ana Covalciuc, Silviu Mircescu. Muzica spectacolului este compusă de colaboratorul statornic al regizorului, renumitul muzician Nikoloz Rachveli Memanishvili, scenografia ingenioasă și plină de poezie este semnată, în colaborare, de Tamara Kvesitadze (Georgia) şi Gabi Albu, iar coregrafia aparține artistului Florin Fieroiu.

„Acest spectacol nu are voie să fie o melodramă, precizează regizorul David Doiashvili, trebuie doar să ne deschidă ochii asupra unor adevăruri: sunt momente în care crezi că eşti tânăr, că ai puterea să muţi din loc munţii, dar îţi dai seama că ai îmbătrânit, că nimeni nu mai are nevoie de tine. Atunci înţelegi că ai avut viaţa în mâini, dar că, fără să simţi, ai rămas de partea cealaltă a timpului, în afara vremurilor pe care le trăieşti şi că nu mai eşti de folos nimănui. Să râdem așadar!”.

Următoarele reprezentaţii sunt programate pentru zilele de 8 şi 9 decembrie 2017, de la ora 19.00.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro