Război în Ucraina, ziua 1088: Incendii în mai multe regiuni rusești după atacuri cu drone ucrainene / Zelenski nu acceptă negocieri fără implicare Kievului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa dorește „garanții de securitate” și un plan de pace comun SUA-Ucraina înainte de a începe orice discuții cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din țara sa. Liderul de la Kiev a purtat discuții cu vicepreședintele american J.D. Vance în marja Conferinței de Securitate de la München, după care ambii oficiali au convenit că sunt necesare discuții suplimentare pentru a vedea dacă pot ajunge la o înțelegere comună. Între timp, Rusia și Ucraina continuă să se atace reciproc.
Evenimentele de sâmbătă, ziua 1088 a războiului din Ucraina, LIVE:
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar, a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, sâmbătă, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, și a reafirmat angajamentul „ferm” al României de a sprijini Ucraina în eforturile sale de a se apăra împotriva agresiunii militare ruse, potrivit unui comunicat MApN, citat de News.ro.
Președintele finlandez Alexander Stubb a dezvăluit că SUA a întrebat națiunile europene cu ce pot să contribuie în termeni de garanții de securitate pentru Ucraina, potrivit Reuters. Chestionarul cuprinde șase întrebări, dintre care una destinată în mod specific statelor din UE.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat sâmbătă la telefon și au convenit asupra unor contacte regulate pentru pregătirea unei întâlniri între Donald Trump și Vladimir Putin, a anunțat partea rusă, potrivit Reuters.
Comentatorul pentru afaceri externe Simon Tisdall afirmă într-un material de opinie din The Guardian că, încă de dinainte de începerea negocierilor cu Vladimir Putin, Donald Trump a făcut concesii dezastruoase pentru securitatea Europei, alianța transatlantică și alte ținte vulnerabile.
Echipa lui Donald Trump se îndreaptă spre Arabia Saudită pentru a începe discuțiile de pace cu negociatorii din Rusia și Ucraina, potrivit Politico. Din delegația americană vor face parte consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, secretarul de stat Marco Rubio și emisarul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
Franța va găzdui luni un summit european despre Ucraina, a anunțat șeful diplomației poloneze, sâmbătă, potrivit AFP, în contextul speculațiilor despre rolul pe care îl va juca UE – sau nu – în contextul negocierilor pentru încheierea războiului dezlănțuit de Rusia în februarie 2022.
Pacea nu poate fi decisă fără Ucraina și Europa, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce a participat la Conferința de Securitate de la Munchen.
„Nimeni nu-şi doreşte pacea mai mult decât Ucraina. Şi noi, în Moldova, ne dorim pacea – ne dorim o pace durabilă şi care să ne menţină în lumea liberă. O astfel de pace nu se poate decide fără Ucraina, şi nici fără Europa”, a declarat președinta Maia Sandu, citată de News.ro.
Acordul cu Statele Unite pentru mineralele ucrainene trebuie legat de „garanții de securitate”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, sâmbătă, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, potrivit AFP.
Keith Kellogg, emisarul special al preşedintelui SUA pentru Ucraina şi Rusia, a declarat sâmbătă că Europa va fi consultată, dar, în cele din urmă, exclusă de la discuțiile de pace planificate între Moscova, Washington și Kiev. Oficialul american a făcut această afirmație, sâmbătă, la un eveniment organizat în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, potrivit The Guardian.
Europa va trebui să decizii grele și să facă sacrificii astfel încât să răspundă amenințărilor cu care se confruntă și să își asigure securitatea, a declarat șeful diplomației franceze, sâmbătă, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, potrivit Reuters.
Ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, a spus sâmbătă despre „credibilitatea” SUA ca aliat că depinde de deznodământul războiului din Ucraina, relatează AFP. Oficialul polonez a vorbit în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen.
Secretarul general al NATO a confirmat, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, alianța va perfecta un nou acord în ceea ce privește țintele de cheltuieli pentru apărare, în iunie, cu ocazia Summitului de la Haga, potrivit CNBC. Cu această ocazie, Mark Rutte a îndemnat Europa să nu se mai plângă și să vină cu soluții.
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a făcut, sâmbătă, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, un apel ca Europa să își creeze propriile forțe armate și a îndemnat liderii europeni să își decidă propriul viitor, potrivit BBC.
„A sosit timpul pentru crearea unei armate europene”, a afirmat președintele ucrainean. „Armata noastră singură nu este suficientă, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră”, a mai spus Zelenski, atrăgând atenția că vremurile în care SUA susțineau Europa „au apus”.
De asemenea, Zelenski a adresat avertismente liderilor europeni, întrebându-i retoric dacă armatele lor ar fi pregătite în cazul în care Moscova ar lansa un atac deschis sau un atac „sub steag fals”.
Armata rusă a pierdut aproape 250.000 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, în timpul discursului său la Conferința de Securitate de la München, conform The Kyiv Independent.
Zelenski a afirmat că Moscova a pierdut aproape 20.000 de soldați numai în luptele pentru regiunea rusă Kursk.
În plus, un total de peste 610.000 de soldați ruși au fost răniți de la 24 februarie 2022, potrivit președintelui ucrainean.
Estimarea lui Zelenski privind pierderile Rusiei corespunde cu cea a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit armatei, Rusia a pierdut 856 660 de soldați în Ucraina din 2022.
Șefa Băncii Centrale din Rusia, previziuni sumbre pentru economia țării în următorii doi ani
Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că țara sa nu va accepta niciodată niciun acord de pace încheiat pe la spatele său sau fără implicarea Kievului, un mesaj implicit adresat președintelui american Donald Trump, care se străduiește să pună capăt războiului cu Rusia, informează Reuters.
Trupele ruse au preluat controlul asupra aşezării Berezivka din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.
Reuters precizează că nu a putut confirma independent informațiile de pe câmpului de luptă.
România e îndreptățită să anexeze teritorii ucrainene, susține „marioneta” pe care Vladimir Putin voia să o pună la Kiev, în locul lui Volodimir Zelenski
Ministrul de Externe Emil Hurezeanu, prrezent la Conferinţa internaţională de securitate de la München, a participat la un eveniment găzduit de centrele de reflecţie New Strategy Center şi Center for European Policy Analysis (CEPA) , unde a evidenţiat importanţa strategică a Mării Negre atât din perspectiva asigurării securităţii euro-atlantice, cât şi din cea a facilitării conexiunilor dintre Europa şi Asiaa şi a subliniat necesitatea continuării unei prezenţe NATO robuste la Marea Neagră, potrivit News.ro.
De asemenea, Hurezeanu a avut întrevederi cu omologii din Belgia, Bulgaria, Turcia, Egipt, cu liderul opoziţiei belaruse, cu veterani ucraineni şi cu rude ale unor ostatici israelieni din Fâşia Gaza.
Apărarea aeriană ucraineană a distrus 33 din cele 70 de drone lansate de Rusia în timpul ultimei sale lovituri nocturne, au declarat sâmbătă forțele aeriene de la Kiev, informează Reuters.
Conform sursei citate, alte 37 de drone au fost „pierdute din punct de vedere locațional” fără nicio consecință negativă, ceea ce reprezintă în mod tipic o referire la bruiajul electronic.
Autoritățile ruse au suspendat zborurile pe șapte aeroporturi
Agenția Federală de Transport din Rusia a anunțat că au fost introduse restricții temporare pe aeroporturile din Astrahan, Vladikavkaz, Volgograd, Groznî, Kaluga, Saratov și Ulianovsk, potrivit presei de stat.
Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele de apărare aeriană au distrus 40 de drone în timpul nopții. Dintre acestea, 17 au fost doborâte deasupra regiunii Volgograd, 12 – deasupra regiunii Kaluga, nouă – deasupra regiunii Rostov și două – deasupra regiunii Saratov, potrivit Kommersant.
Anterior, a fost a emisă o altertă din cauza atacurilor ucrainene cu drone în regiunile Saratov, Samara și Kursk.
Ca urmare a prăbușirii unei drone în regiunea Kaluga, a izbucnit un incendiu pe teritoriul unei întreprinderi industriale. În regiunea Volgograd, un incendiu localizat a izbucnit, de asemenea, pe teritoriul unei zone industriale.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Ucraina are nevoie de „garanții reale de securitate” înaintea oricăror discuții despre încheierea războiului cu Rusia, a fost mesajul lui Volodimir Zelenski pentru vicepreședintele american JD Vance în cadrul întrevederii pe care au avut-o, vineri, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.
- Washingtonul poate impune sancțiuni mai dure Moscovei și poate trimite trupe americane în Ucraina dacă președintele rus Vladimir Putin nu vrea să negocieze cu bună-credință un acord de pace cu Ucraina, a declarat vicepreședintele american J.D. Vance pentru Wall Street Journal într-un interviu publicat vineri.
- „Suntem în afara oricărui pericol” după incidentul de la Cernobîl, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a anunțat că a purtat o discuție cu omoloaga sa din Ucraina.
- Yulia Navalnaya, văduva disidentului rus Aleksei Navalnîi, a participat la Conferința de Securitate de la Munchen și s-a arătat de părere că „nu are rost să încerci să negociezi” cu președintele rus Vladimir Putin, scrie AFP.
- Președintele Ucrainei a dezvăluit că Donald Trump i-a vorbit despre intenția lui Vladimir Putin de a pune capăt războiului, dar că el i-a replicat liderului american că nu crede în spusele președintelui rus, notează Politico.
- Ucraina va negocia cu Rusia doar atunci când Kievul, Washingtonul și aliații lor vor avea o poziție comună, a afirmat vineri, 14 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a subliniat că președintele american Donald Trump nu are un „plan gata pregătit” pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean, notează AFP
- Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat vineri că în cursul nopţii s-a auzit o explozie, urmată de un incendiu, la scutul care protejează rămăşiţele reactorului 4 al fostei centrale nucleare de la Cernobîl. Volodimir Zelenski acuză Rusia că a atacat cu drone obiectivul și spune că lovitura e „o ameninţare teroristă la adresa întregii lumi”.
- INTERVIU Avertismentul transmis de Regatul Unit în mijlocul îngrijorărilor generate de negocierile Trump-Putin: „Nu ne putem întoarce la anii 1930 și 1940” / „Un mesaj foarte clar pentru români”
- Emmanuel Macron avertizează că negocierile de pace nu trebuie să se transfrome într-o „capitulare” în fața lui Putin
–––––
Informațiile de vineri, ziua 1087 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro