Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1108: „Atac masiv” asupra infrastructurii energetice ucrainene / China cere discuții de pace: „Nu există niciun învins într-o negociere” / Viktor Orban: Europa va fi ruinată

HotNews.ro
Război în Ucraina, ziua 1108: „Atac masiv” asupra infrastructurii energetice ucrainene / China cere discuții de pace: „Nu există niciun învins într-o negociere” / Viktor Orban: Europa va fi ruinată
Poziție ucraineană pe frontul din Niu York: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele ruse desfășoară vineri un atac masiv asupra infrastructurii energetice din Ucraina, a anunțat ministrul Energiei, Gherman Galușcenko. „Infrastructurile energetice și de gaze din mai multe regiuni ale Ucrainei sunt din nou supuse unor bombardamente masive cu rachete și drone”, a scris Galușcenko pe Facebook, adăugând că „sunt luate toate măsurile necesare pentru stabilizarea aprovizionării cu energie și gaze“. „Rusia încearcă să facă rău ucrainenilor obișnuiți prin bombardarea instalațiilor de producție de energie și gaze, fără a-și abandona obiectivul de a ne priva de electricitate și încălzire și provocând cele mai mari prejudicii cetățenilor obișnuiți”, a acuzat el.

Evenimentele de vineri, ziua 1108 a războiului din Ucraina:

Donald Trump a amenințat Rusia cu noi sancțiuni americane, în încercarea a forța o încetare a focului în Ucraina.

„Pe baza faptului că Rusia pur și simplu «lovește din greu» Ucraina pe câmpul de luptă în acest moment, iau în considerare cu tărie sancțiuni bancare, sancțiuni și taxe vamale la scară largă asupra Rusiei până când se va ajunge la o încetare a focului și la un acord de soluționare finală a păcii. Către Rusia și Ucraina, așezați-vă la masă chiar acum, înainte să fie prea târziu. Mulțumesc!”, a scris președintele SUA, vineri, într-o postare pe Truth Social.

Rusia a reacționat prin vocea purtătoarei de cuvânt din Ministerul de Externe de la Moscova.

„Primul rând al postării este cel mai important (…). Adevărul este că Ucraina a pierdut, pentru că a avut încredere și s-a bazat pe precedenta Casa Albă. În ceea ce privește noile sancțiuni, ne-am confruntat deja cu atât de multe sancțiuni și nu ne-au oprit din realizarea obiectivelor”, a declarat Maria Zaharova pentru CNN.

În declarații ulterioare postării de pe Truth Social, liderul american afirmase că îi este mai ușor să negocieze cu Rusia decât cu Ucraina.

Pe câmpul de luptă, Kievul se află în fața unei decizii complicate cu privire la trupele ucrainene din regiunea Kursk a Rusiei, acolo unde acestea au fost înconjurate complet.

Arabia Saudită salută șansa de a găzdui o întâlnire între SUA și Ucraina săptămâna viitoare, a declarat vineri ministrul saudit de externe, adăugând că regatul va continua să facă tot posibilul pentru a contribui la încheierea războiului.

Zelenski a anunțat joi că va călători luni în Arabia Saudită pentru o întâlnire cu prințul moștenitor saudit Mohammed Bin Salman, înainte de discuțiile cu oficialii americani programate la sfârșitul săptămânii viitoare.

Ministerul saudit de Externe a precizat într-un scurt comunicat că discuțiile americano-ucrainene vor avea loc în orașul Jeddah de la Marea Roșie: „Ministerul de Externe confirmă eforturile continue ale regatului de a obține o pace durabilă pentru a pune capăt crizei ucrainene”. (Reuters)

Atât Rusia, cât și SUA, consideră că proiectul de la Istanbul ar putea fi baza pentru un acord de pace, afirmă Kremlinul / Ce prevedea documentul considerat inacceptabil de Ucraina.

Atât Rusia, cât și SUA consideră proiectele de înțelegere discutate de Moscova și Kiev în primele săptămâni ale războiului drept o posibilă bază pentru un acord de pace în Ucraina, a afirmat vineri Kremlinul, deși președintele Ucrainei le-a respins anterior ca fiind inacceptabile.

Ucraina a primit o primă tranșă de fonduri în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari din partea Marii Britanii, garantată de încasările din activele rusești înghețate, a anunțat vineri premierul Denis Șmihal.

„Fondurile vor merge către consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei. Ne așteptăm ca toate activele suverane ale Federației Ruse să fie confiscate și transferate în beneficiul țării noastre în viitor”, a declarat Șmihal.

Kremlinul reacționează la „militarizarea” UE: „Este, desigur, un posibil subiect de profundă îngrijorare pentru noi”.

Kremlinul a criticat vineri ceea ce a spus că este o retorică „confruntațională” a Uniunii Europene, poziția Moscovei venind la o zi după summitul extraordinar la Bruxelles, în cadrul căruia liderii UE au dat undă verde unui plan de consolidare masivă a capacităților lor de apărare.

Volodimir Zelenski cere un armistițiu, după un atac masiv lansat de Rusia asupra infrastructurii din Ucraina. Ce propune liderul de la Kiev.

Zelenski a reacționat după un atac cu aproape 200 de drone și zeci de rachete al Moscovei, scrie Reuters. Nu este pentru prima dată când președintele ucrainean cere un armistițiu parțial, ca prim pas al unui acord cuprinzător de pace, care să includă garanții de securitate pentru Kiev.

Volodimir Zelenski va vizita Africa de Sud pe 10 aprilie, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al președinției, Vincent Magwenya, adăugând că vizita este „o prelungire a angajamentelor în curs” privind „un proces de pace inclusiv“ între Rusia și Ucraina.

„Această vizită este o continuare a angajamentelor luate de președintele Cyril Ramaphosa față de președintele Putin și față de președintele Zelenski în favoarea unui proces de pace incluziv care va deschide calea păcii între Rusia și Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt.

La sfârșitul lunii februarie, cu ocazia reuniunii G20 de la Johannesburg, Pretoria făcuse apel la un proces de soluționare a conflictului ucrainean care să implice „toate părțile”, la câteva zile după discuțiile americano-ruse fără Ucraina. El l-a invitat apoi pe Zelenski pentru o vizită de stat.

Ministerul rus al Apărării a spus vineri că forțele sale au efectuat lovituri cu arme cu rază lungă de acțiune lansate din aer, de pe mare și de la sol împotriva a ceea ce a numit infrastructura de gaze și energie care susține complexul militar-industrial al Ucrainei.

„Nu vă lăsați păcăliți, Putin este slab și disperat după pace”, scrie publicația britanică The Telegraph, într-un material de opinie semnat de Con Coughlin.

„Există un motiv întemeiat pentru care Rusia este brusc atât de dornică să se implice în eforturile președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina. Kremlinul este disperat ca acesta să se încheie deoarece, la aproape toate nivelurile, conflictul a fost un dezastru enorm pentru Vladimir Putin.

Este posibil ca mașina de propagandă a Kremlinului să se distreze copios ironizând disconfortul evident al europenilor relativ la atitudinea administrației Trump față de aliații de odinioară ai Washingtonului. Dar aceasta este doar o încercare de a distrage atenția de la presiunea foarte reală pe care o resimte în urma intervenției sale militare catastrofale din Ucraina”, notează acesta.

Forțele aeriene ucrainene au declarat pe Telegram că atacul rusesc de azi-noapte a fost unul combinat, cu aproape 200 de drone și zeci de rachete lansate de pe uscat și de pe mare împotriva unor infrastructuri esențiale ale Ucrainei, principalul obiectiv fiind instalațiile de producție de gaze.

Potrivit sursei citate, au fost lansate 194 de drone de atac și imitatoare și 67 de rachete X-101, Kalibr, Iskander, X-59/69 și S-300.

În respinderea atacului au fost implicate avioane de luptă, inclusiv F-16 și Mirage-2000: „Este demn de remarcat faptul că avioanele de luptă franceze, care au sosit în Ucraina în urmă cu doar o lună, au participat pentru prima dată la respingerea unui atac aerian inamic”.

Forțele aeriene ucrainene spun că 34 de rachete inamice au fost doborâte, iar „până la zece” dintre ele nu și-au atins țintele. De asemenea, 100 de drone Shahed și de alte tipuri au fost interceptate, iar 86 „s-au pierdut” fără consecințe negative. În mesaj nu se precizează ce s-a întâmplat cu restul de 31 de rachete și drone.

Reacție virulentă a lui Viktor Orban, după ce a fost izolat la summitul UE, părăsit și de aliatul Robert Fico: Asta „va ruina Europa”.

UE nu își poate permite să finanțeze eforturile militare ale Ucrainei, deoarece ajutorul din partea SUA nu mai este garantat, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, după ce liderii a 26 de țări din UE au semnat o declarație în care își exprimă sprijinul pentru Ucraina fără Ungaria.

Oficialii ruși vor profita probabil de suspendarea ajutorului militar american pentru a amplifica o operațiune de informare rusă de lungă durată menită să prezinte în mod fals victoria rusă ca fiind inevitabilă, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Șeful adjunct al Direcției principale politico-militare a Ministerului rus al Apărării și comandantul forțelor Ahmat , generalul-maior Apti Alaudinov, a declarat joi că Rusia ar trebui să ia în considerare efectuarea unei mobilizări la scară largă, care ar ridica efectivele militare ruse la „cel puțin câteva milioane [de soldați]”.

Alaudinov a adăugat că „acum este momentul” în care fie „NATO se va destrăma” și „[Rusia] va distruge Europa”, fie Europa „poate face pace” cu Rusia și a susținut că „este imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă.”

Alaudinov intensifică probabil narațiunea falsă a victoriei inevitabile a Rusiei pentru a speria Statele Unite și Europa să facă concesii cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei într-un moment în care SUA și-a limitat deja sever sprijinul pentru Ucraina, potrivit ISW.

Un atac rusesc a avariat instalațiile de producție de gaze naturale ale companiei de stat ucrainene de petrol și gaze Naftogaz, a anunțat vineri compania.

„Instalațiile de producție care asigură producția de gaze au fost avariate. Din fericire, nu au existat victime”, a transmis Naftogaz printr-un mesaj postat pe Telegram.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a făcut apel vineri la negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

„Nu există niciun învingător într-un conflict și nu există niciun învins într-o negociere. Masa negocierilor este atât sfârșitul conflictului, cât și punctul de plecare pentru pace”, a declarat Wang Yi în cadrul unei conferințe de presă la Beijing, în marja sesiunii parlamentare anuale.

El a subliniat și că relația țării sale cu Rusia este o „constantă într-o lume turbulentă”.

„Relația sino-rusă este matură, rezistentă și stabilă și nu se va schimba din cauza unui eveniment izolat sau sub influența unei terțe părți. Este o constantă într-o lume turbulentă”, a afirmat Wang Yi.

„Încă este pragmatic”. Cum a fost convins Robert Fico să se rupă de Viktor Orban la summitul UE de joi.

Liderii Uniunii Europene au aprobat joi sprijinul militar pentru Ucraina, dar fără acordul premierului ungar Viktor Orbán. În schimb, temerile că Slovacia s-ar putea alătura Ungariei în blocarea unui acord, ceea ce ar fi creat o falie majoră în UE, au putut fi deocamdată risipite, scrie POLITICO.

Poate SUA părăsi NATO? În ce condiții ar putea-o face. Pentru moment retragerea SUA din NATO nu pare a fi una dintre prioritățile noii administrații, dar volatilitatea și imprevizibilitatea politicii externe a lui Trump fac dificilă excluderea completă a acestei posibilități. În acest context, este pertinent să ne întrebăm: ar fi posibil ca Statele Unite să părăsească NATO?

Sinteza celor mai recente evenimente:

––––

Evenimentele de joi, ziua 1107 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici


INTERVIURILE HotNews.ro