Război în Ucraina, ziua 1107: Liderii UE au aprobat la Bruxelles planul pentru reînarmarea Europei / Zelenski merge luni în Arabia Saudită, înaintea unor discuții între Washington și Kiev

Țările Uniunii Europene au dat joi undă verde unui plan de consolidare a apărării blocului comunitar, pentru a răspunde amenințărilor Rusiei. Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au ajuns la un acord, în unanimitate, asupra unui text referitor la apărare, în cadrul summitului de la Bruxelles. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a refuzat, însă, să semneze concluziile cu privire la trimiterea de ajutor militar pentru Ucraina. Ucraina și delegațiile SUA și-au reluat activitatea și se vor întâlni săptămâna viitoare la Riad.
Evenimentele de joi, ziua 1107 a războiului din Ucraina:
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a refuzat să semneze concluziile cu privire la trimiterea de ajutor militar pentru Ucraina. Astfel, doar 26 dintre cei 27 de lideri prezenți la reuniunea extraordinară a Consiliului European au semnat textul.
Țările Uniunii Europene au dat joi undă verde unui plan de consolidare a apărării blocului comunitar, pentru a răspunde amenințărilor Rusiei, a declarat o purtătoare de cuvânt a Consiliului European, conform AFP. Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au ajuns la un acord, în unanimitate, asupra unui text referitor la apărare, în cadrul summitului de la Bruxelles.
Zelenski va merge luni în Arabia Saudită pentru o întâlnire cu Prințul Moștenitor saudit Mohammed Bin Salman, înainte de discuțiile care vor avea loc în cursul săptămânii la Riad între delegațiile din SUA și Ucraina, notează Reuters.
O reuniune a șefilor de stat major ai armatelor țărilor europene dispuse să ia parte la un contingent de menținere a păcii în Ucraina în cazul unui acord de încetare a focului cu Rusia se va desfășura marți, 11 martie, la Paris, în prezența președintelui francez Emmanuel Macron, a transmis joi anturajul acestuia, potrivit AFP și Agerpres.
La această întâlnire se va discuta despre o eventuală „desfășurare de forțe europene” în Ucraina, trupe care „nu vor merge să lupte pe linia frontului”, ci „dimpotrivă, odată semnată pacea, vor garanta respectarea ei deplină”, a spus Macron miercuri seară
Unii aliați ai SUA iau în considerare reducerea cantității de informații împărtășite cu Washingtonul ca răspuns la abordarea conciliantă pe care o are administrația Trump în raport cu Rusia, au declarat patru surse pentru NBC News.
Aliații cântăresc această mișcare pe fondul preocupărilor referitoare la protejarea agenților străini ale căror identități ar putea fi dezvăluite din greșeală
Ucraina și delegațiile SUA și-au reluat activitatea și se vor întâlni săptămâna viitoare, a anunțat președintele Volodimir Zelenski la summitul Consiliului European, potrivit The Kyiv Independent.
„Ucraina nu numai că este pregătită să facă pașii necesari pentru pace, dar propune și care să fie acei pași”, a declarat Zelenski, exprimându-și speranța pentru un dialog „însemnat” cu oficialii americani.
Delegațiile din Statele Unite și Ucraina urmează să se întâlnească marți în capitala saudită, Riad, a declarat un înalt oficial ucrainean pentru AFP.
Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, le-a solicitat liderilor UE, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, sprijin pentru a convinge Rusia să accepte un armistițiu parțial pentru oprirea atacurilor aeriene și navale efectuate cu arme cu rază lungă de acțiune
Berlinul, angajat într-o creștere masivă a investițiilor sale în domeniul apărării, este gata să compenseze în parte suspendarea ajutorului militar american pentru Ucraina, a promis joi ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Volodimir Zelenski , care s-a întâlnit astăzi cu liderii europeni la Bruxelles, spune că țara sa dorește pace, „dar nu cu prețul renunțării la Ucraina”.
Într-o postare pe X, liderul de la Kiev cere țărilor europene să continue să implice Ucraina în negocierile de pace. Zelenski salută, totodată, eforturile diferitelor țări de a spori cheltuielile pentru apărare.
El adaugă că Kievul caută pace „din primul moment al războiului”, potrivit BBC.
Președintele rus Vladimir Putin a reacționat joi față de discursul în care președintele francez Emmanuel Macron a propus plasarea țărilor europene sub umbrela nucleară a Franței întrucât consideră Rusia o amenințare la adresa Europei, liderul de la Kremlin amintindu-i omologului său de la Palatul Elysee de soarta lui Napoleon în campania militară contra Rusiei, în timp ce Ministerul rus de Externe a estimat că acest discurs al lui Macron cuprinde „elemente de șantaj nuclear”
Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre și ministrul de finanțe, fost secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, au reușit să convingă liderii norvegieni să fie de acord cu o creștere substanțială a ajutorului pentru Ucraina în 2025, cu o sumă mai mult decât dublă față de cea prevăzută inițial în buget, scrie The Guardian.
Conform noilor planuri, Norvegia va cheltui 85 de miliarde de coroane norvegiene (peste 7,2 miliarde de euro) pentru a sprijini Ucraina în acest an, față de 35 de miliarde (3 miliarde de euro), suma prevăzută inițial.
„Mărim sprijinul deoarece există nevoie de el și reprezintă o contribuție solidă la pacea și stabilitatea în Europa”, a declarat Støre.
Keith Kellogg, emisarul SUA pentru Ucraina, a declarat joi că suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații secrete cu Ucraina are scopul de a împinge autoritățile ucrainene la negocieri pentru un acord de pace cu Rusia.
Rusia a declarat, joi, că nu va accepta o încetare temporară a focului în Ucraina, respingând propunerile pentru un armistițiu de o lună sau o stopare a atacurilor aeriene și navale, idei vehiculate de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său francez, Emmanuel Macron
Donald Tusk, mesaj ferm transmis la Bruxelles despre „singura modalitate” de a evita un război mai amplu: Europa trebuie să câștige „cursa înarmării” cu Rusia
Rusia așteaptă în prezent ca Statele Unite să desemneze o echipă de negociatori pentru discuțiile privind soluționarea conflictului din Ucraina, după care Moscova își va desemna propria echipă, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, transmite Reuters.
Rusia ar trebui să se gândească la mobilizarea a „câteva milioane” de oameni pentru un război împotriva Europei, a declarat comandantul forțelor speciale Ahmat, general-maiorul Apti Alaudinov, potrivit The Moscow Times.
Generalul Valerii Zalujnîi, fostul comandant-șef al forțelor armate ucrainene, a acuzat SUA că „distrug ordinea mondială” și avertizează că NATO ar putea înceta să mai existe, situație în care Rusia își va îndrepta atenția spre Europa, potrivit acestuia.
Turcia, un stat membru NATO, este pregătită să desfăşoare forţe în Ucraina, „dacă este necesar” pentru a garanta pacea, a anunţat joi Ministerul turc al Apărării, relatează AFP.
Administrația președintelui american Donald Trump plănuiește să revoce statutul legal temporar pentru aproximativ 240.000 de ucraineni care au fugit de conflictul cu Rusia, a declarat un oficial înalt al administrației Trump și trei surse familiare cu această chestiune pentru Reuters, ceea ce i-ar putea pune pe refugiații ucraineni pe un drum rapid spre expulzare.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelemnski a cerut joi să nu se slăbească presiunea asupra Rusiei, la o zi după un atac vizând un hotel la Krivoi Rog, oraşul său natal, în centrul Ucrainei, în care se aflau lucrători umanitari străini care au „supravieţuit”, relatează AFP, citată de News.ro.
Marco Rubio, secretarul de stat al Statelor Unite, a declarat miercuri că războiul dintre Rusia și Ucraina este în realitate un conflict de tip „proxy” (prin interpuși) între Washington și Moscova și că eforturile președintelui Donald Trump de a pune capăt conflictului nu ar trebui să surprindă pe nimeni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski intenționează să participe joi la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, a declarat purtătorul său de cuvânt, transmite Reuters.
Zelenski intenționează, de asemenea, să se întâlnească cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, cu cancelarul austriac și cu conducerea Belgiei în timpul vizitei, a declarat purtătorul de cuvânt.
O rachetă rusească a lovit miercuri seara târziu un hotel din orașul Krivoi Rog din centrul Ucrainei, omorând două persoane și rănind 29, multe dintre ele fiind grav rănite, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului, conform Reuters.
Douăzeci dintre cei 29 de răniți în atac se aflau în stare gravă, iar operațiunile de salvare au continuat după miezul nopții, a precizat oficialul ucrainean.
Serviciile de urgență ale Ucrainei au declarat că 14 persoane au fost salvate de sub dărâmăturile hotelului care a suferit daune grave.
Fumul ieșea din partea de sus a hotelului și aproape toate ferestrele au fost aruncate în aer. O macara a fost folosită pentru a ajunge la nivelurile superioare.
Krivoi Rog, orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost o țintă frecventă de când Rusia și-a lansat invazia în urmă cu trei ani.
Consiliul European se reunește joi într-un summit extraordinar pentru a discuta sprijinul continuu pentru Ucraina și despre apărarea europeană. Este invitat și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres. Și Ilie Bolojan va participa la primul Consiliu European în calitate de președinte interimar al României.
Patru membri ai anturajului lui Donald Trump au purtat discuții secrete cu unii dintre adversarii politici ai președintelui Volodimir Zelenski, scrie Politico. Washingtonul se aliniază astfel cu Moscova în căutarea de a-l scoate pe președintele ucrainean din joc.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Irlanda a anunțat că nu va participa la o forță de „descurajare” în Ucraina.
- Președintele Emmanuel Macron s-a adresat națiunii franceze: Viitorul Europei nu trebuie decis la Washington și Moscova. Putin manipulează alegeri în România și Moldova.
- Macron s-a arătat pregătit pentru o dezbatere despre includerea aliaților europeni sub protecția nucleară franceză.
- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa joi, 6 martie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, cu scopul de a consolida sprijinul blocului comunitar pentru Ucraina.
- Franța și Marea Britanie urmăresc să finalizeze cu Ucraina, posibil „în câteva zile”, un plan de pace pe care să îl prezinte Statelor Unite, în timp ce construiesc punți între SUA și Ucraina înaintea unor posibile discuții la Washington, conform unor diplomați pentru Reuters.
- Oficialii americani și ucraineni vor avea o întâlnire în viitorul apropiat, a anunțat șeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Yermak.
- Zelenski afirmă că o pace de durată în Ucraina este „pe deplin realizabilă”.
- Cancelarul german Olaf Scholz și Zelenski recunosc „leadership-ul” lui Donald Trump într-un eventual acord de încetare a focului în Ucraina.
- Comisia Europeană a amânat, pentru a doua oară, anunțarea planului său menit să elimine dependența Uniunii Europene față de importurile de energie din Rusia.
- VIDEO Dronele ucrainene au distrus un sistem de supraveghere cu rază lungă de acțiune Murom-M al rușilor, în apropierea unui oraș asediat, anunță armata Kievului.
- Ministerul Afacerilor Externe a anunțat miercuri declararea persona non grata pe teritoriul României a atașatului militar, aero și naval al Federației Ruse la București, precum și a adjunctului acestuia, potrivit unui comunicat de presă. Moscova a promis măsuri de retorsiune.
- „Pacea fără dreptate nu va dura. Chiar și mai ales dacă Ucraina cedează în toate punctele, nu va exista o pace durabilă, ci un război mult mai mare – și anume atunci când armatele lui Vladimir Putin invadează alte țări”, afirmă istoricul elvețian Oliver Jens Schmitt.
- Autoritățile ruse au terminat de eliberat pașapoarte cetățenilor ucraineni care locuiesc în teritoriile aflate sub controlul armatei ruse, a anunțat miercuri președintele Vladimir Putin.
- Consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, a afirmat că Donald Trump ar putea relua ajutorul militar pentru Ucraina dacă vor fi organizate negocieri de pace și vor fi luate „măsuri de consolidare a încrederii”.
- O nouă lovitură pentru Kiev: SUA au oprit schimbul de informații secrete, ceea ce afectează capacitatea Ucrainei de a lovi ținte rusești.
- Ideea desfășurării unei forțe de zeci de mii de militari pentru asigurarea păcii în Ucraina este susținută ferm de Franța și Marea Britanie, dar e neclar cum va arăta această forță, cine va mai participa și dacă Rusia va fi de acord cu ea.
- Forțele armate ale NATO nu sunt pregătite pentru un război modern cu drone, a avertizat comandantul militar responsabil de sistemele aeriene fără pilot ale Ucrainei, după trei ani de conflict cu Rusia în care ambele părți încearcă să obțină un avantaj tehnologic.
- „Războiul nu aduce nimic bun şi ştim asta”, a declarat ministrul de externe al Georgiei, Maka Bociorişvili, într-un interviu în care a subliniat și că țara sa nu vrea un conflict cu Rusia, dar nici nu vrea să renunţe la apartenenţa la NATO sau la UE, deşi a îngheţat procesul de aderare până în 2028.
- Kremlinul evaluează pozitiv disponibilitatea lui Volodimir Zelenski de a se așeza la masa negocierilor, dar are o problemă cu interdicția pe care președitele ucrainean și-a autoimpus de a discuta cu Moscova, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
- Aproximativ 3.500 de soldați nord-coreeni se află pentru antrenamente în diferite regiuni din Extremul Orient rus, iar Phenianul ar putea trimite un al treilea contingent în prima linie pentru a ajuta Moscova în conflictul acesteia împotriva Kievului.
- Președintele american Donald Trump a declarat în timpul discursului său din Congres că omologul său ucrainean Volodimir Zelenski i-a trimis o scrisoare prin care i-a transmis că este gata să negocieze cu Rusia și să semneze acordul privind mineralale. Însă liderul de la Casa Albă vrea să schimbe termenii înțelegerii, potrivit unor surse citate de CBS.
- Sute de soldați ai Phenianului au murit în Kursk, în lupta purtată alături de Rusia împotriva Ucrainei. Foarte puțini au fost capturați, și asta deoarece familiile lor ar putea avea de suferit, urmând să fie trimise în lagăre de concentrare sau executate, a explicat un defector nord-coreean.
- Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale au cucerit satul Privilne, situat în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
- Dmitri Medvedev a declarat că se așteaptă ca Statele Unite să reia ajutorul militar pentru Kiev, pe care l-au suspendat luni, după ce Volodimir Zelenski va semna acordul cu Washingtonul privind mineralele rare ale Ucrainei.
- Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, le-a cerut experților din țara sa să caute pământuri de minerale rare în Belarus, la scurt timp după discuțiile dintre SUA și Ucraina despre acest subiect.
- Liderul de la Casa Albă a sugerat în Congresul SUA că acceptă mesajul împăciuitor trimis de omologul său ucrainean după cearta de vineri din Biroul Oval. Donald Trump și-a exprimat încrederea că „războiul fără sens” din Ucraina poate fi încheiat.
- Forțele ruse au atacat marți seară o facilitate energetică în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, a anunțat firma de energie DTEK. Acesta a fost cel de-al patrulea atac asupra infrastructurii energetice din regiune în ultimele două săptămâni.
––––
Evenimentele de miercuri, ziua 1106 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici