Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1204: Rusia reia zborurile bombardierelor strategice / Nou atac rusesc în Harkov, numeroase victime / Summit cu șefi de stat în Odesa, oraș atacat masiv de ruși în ultimele zile. Mesajele lui Zelenski, Nicușor Dan și Maia Sandu

Război în Ucraina, ziua 1204: Rusia reia zborurile bombardierelor strategice / Nou atac rusesc în Harkov, numeroase victime / Summit cu șefi de stat în Odesa, oraș atacat masiv de ruși în ultimele zile. Mesajele lui Zelenski, Nicușor Dan și Maia Sandu
Incendiu după lovituri rusești cu drone în Ucraina. Foto: Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Atacurile rusești au ucis două persoane și au rănit cel puțin 60 în noaptea de marți spre miercuri în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, la o zi după atacuri similare care au făcut trei morți la Kiev și Odesa, transmite agenția France Presse.

Evoluțiile de miercuri, ziua 1204 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Mai mulți lideri din Europa de Sud-Est au condamnat miercuri invazia rusă a Ucrainei, la încheierea celui de-al patrulea Summit Ucraina – Europa de Sud-Est care a avut loc la Odesa, un important port ucrainean la Marea Neagră vizat în mod repetat de atacuri lansate de Moscova.

„Condamnăm cu cea mai mare fermitate războiul de agresiune brutală dus de Rusia împotriva Ucrainei”, se arată în declarația comună difuzată de președinția ucraineană și care nu a fost totuși semnată de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, deoarece numele acestuia nu figurează în declarație, relatează AFP.

Declarația a fost semnată de noul președinte al României, Nicușor Dan, precum și de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, premierii bulgar, croat și grec și de reprezentanți ai altor țări din Balcani. Aleksandar Vucic, a cărui țară menține relații bune cu Moscova, a participat totuși la summitul de la Odesa, fiind prima sa vizită în Ucraina de la începutul războiului, în februarie 2022.

Semnatarii declarației și-au reiterat „angajamentul de a oferi sprijin global și durabil Ucrainei și poporului său atât timp cât e necesar” și au cerut „tuturor națiunilor să se abțină să ofere orice formă de ajutor material sau de alta natură efortului de război al Rusiei”.

Țările semnatare susțin totodată „Ucraina pe calea ireversibilă a integrării sale euro-atlantice depline, inclusiv aderarea la NATO”, și solicită întărirea sancțiunilor împotriva Moscovei.

Summit la Odesa. Ce au transmis Volodimir Zelenski, Nicușor Dan și Maia Sandu

Ucraina va pierde şi mai mult teritoriu dacă refuză condiţiile Moscovei, ameninţă negociatorul-șef al Rusiei

Şeful delegaţiei ruse la discuţiile de pace cu Kievul, Vladimir Medinski, a avertizat – într-un interviu pentru Wall Street Journal (WSJ) – că, dacă Ucraina nu acceptă condiţiile Rusiei pentru încetarea războiului, Kievul va pierde şi mai mult teritoriu. „Cu Rusia este imposibil să duci un război lung”, a afirmat Medinski

Pentru Rusia, Ucraina nu este o ţară, ci o resursă – o rampă militară pentru viitoare invazii, spune Zelenski la summitul de la Odesa

Securitatea Europei de Sud-Est şi a regiunii Mării Negre este indivizibilă, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a arătat că Ucraina nu luptă cu Rusia doar pentru a se apăra pe sine, ci pentru a apăra întregul continent european.

Nicuşor Dan, la summitul de la Odesa: Trebuie să fim fermi în denunţarea acţiunilor Rusiei, care face tot posibilul să submineze calea către pace

Preşedintele Nicuşor Dan a cerut fermitate, miercuri, la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est, în denunţarea acţiunilor Rusiei, care foloseşte „strategii de amânare şi sabotare a procesului de pace”. El a arătat că „singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege este forţa” şi că solicitările pentru a încheia un acord de pace sunt nerezonabile.

Rusia reia zborurile bombardierelor strategice după atacul ucrainean. Care a fost prima destinație

Rusia a trimis un bombardier cu rază lungă de acțiune Tupolev Tu-22M3 într-un zbor deasupra Mării Baltice, a anunțat ministrul Apărării, în prima misiune de la atacul din 1 iunie al Ucrainei asupra bazelor aeriene din Siberia și din nordul extrem al țării.

Maia Sandu, avertisment pentru țările din Balcani: „Dacă Ucraina pierde, Rusia nu se va opri în Moldova”

Istoria ne-a arătat că, atunci când agresorii nu sunt opriţi din timp, costul păcii devine insuportabil, a declarat, miercuri, la Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est, desfăşurat la Odesa, preşedintele R. Moldova, Maia Sandu. Liderul de la Chişinău a subliniat că, în cazul în care Ucraina pierde războiul, Rusia nu se va opri în Moldova.

Ce schimb de prizonieri este așteptat joi

Rusia avertizează din nou Germania că o va considera implicată în război dacă furnizează rachete Taurus Ucrainei. „Are Merz mandat de la popor?”

Președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, i-a transmis omoloagei sale germane, președinta Bundestagului, Julia Klockner, o scrisoare în care avertizează că o eventuală livrare de rachete germane Taurus către armata ucraineană ar presupune, din punctul de vedere al Rusiei, o implicare directă a Germaniei în războiul din Ucraina.

Rusia şi Ucraina vor efectua joi un schimb de prizonieri de război „grav răniţi”, a indicat miercuri Moscova, nouă etapă a unui acord încheiat în timpul negocierilor desfăşurate recent la Istanbul.

„Mâine vom începe «schimburile sanitare» urgente de prizonieri grav răniţi”, a anunţat negociatorul-şef rus Vladimir Medinski.

Ucraina nu a făcut deocamdată niciun comentariu referitor la acest anunţ, notează AFP.

BEI triplează schema de sprijin pentru finanțarea industriei de apărare din UE. „Acesta este acum elementul central al misiunii băncii”

Banca Europeană de Investiții (BEI), divizia de creditare a UE, a triplat schema sa de sprijinire a finanțării industriei apărării din blocul comunitar, la 3 miliarde de euro, și a semnat un acord cu creditorul german Deutsche Bank pentru a canaliza banii către firmele UE din domeniul apărării.

Reluarea contactelor cu Rusia, cerută de social-democrați din Germania. Demers inițiat înaintea congresului SPD

Un grup de politicieni din Partidul Social-Democrat (SPD) german, formaţiune membră a coaliţiei de guvernare conduse de cancelarul de centru-dreapta Friedrich Merz, au criticat într-un manifest strategia de confruntare militară cu Rusia şi creşterea cheltuielilor pentru înarmare, poziţie care deviază de la linia oficială a partidului cu puţin timp înainte de congresul la care va fi aleasă conducerea formaţiunii social-democrate.

O jurnalistă a fost condamnată în Estonia pentru trădare. „Activități împotriva independenței și suveranității”, a constatat instanța

Un tribunal din Estonia a condamnat-o la şase ani de închisoare pentru trădare pe jurnalista Svetlana Burceva, care lucrase pentru mass media de stat ruse, sentinţa nefiind definitivă.

Ucraina a recuperat 1.212 soldați morți pe front

Ucraina a recuperat 1.212 de soldați morți pe front, dar a trimis Rusiei camioane cu trupurile a 27 de soldați

Rusia a predat Ucrainei 1.212 de soldați ucraineni morți, dar partea ucraineană a trimis Rusiei doar 27 de soldați ruși morți, în camioane care au ajuns miercuri la graniță, a anunțat negociatorul-șef al Moscovei cu emisarii Kievului, Vladimir Medinski.

„Acum ei pot fi înmormântați în mod creștinește. Efortul va continua în toate aceste zile”, a scris consilierul prezidențial rus Medinski, pe canalul său de Telegram. El a adăugat că mâine Rusia și Ucraina vor începe schimbul de prizonieri de război grav răniți.

Rusia l-a condamnat la 18 ani de închisoare pe Leonid Volkov, un aliat apropiat al lui Aleksei Navalnîi

Un tribunal rus l-a condamnat în lipsă pe Leonid Volkov, un opozant rus aflat în exil şi un aliat important al lui Aleksei Navalnîi, la 18 ani de închisoare. Volkov a reacționat la senținta dată de Rusia împotriva sa, într-un mesaj pe rețeaua X: „Mi s-au dat 18 ani de regim strict. Exact cum a cerut procurorul. Dar amenda a primit o reducere: doar 2 milioane de ruble. Și nu mi-au interzis să folosesc internetul! Ei bine, atunci mă voi folosi de el”.

Președintele Serbiei, un aliat al Moscovei, merge pentru prima dată în 12 ani în Ucraina. Va fi prezent la același summit ca Nicușor Dan

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, va fi prezent miercuri în orașul ucrainean Odesa pentru un summit regional, aceasta fiind prima dată când liderul pro-Moscova vizitează Ucraina în cei 12 ani de când se află la putere.

Nicușor Dan merge astăzi în Odesa, oraș atacat masiv de ruși în ultimele zile, la summitul convocat de Volodimir Zelenski

Președintele Nicușor Dan participă miercuri la Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est de la Odesa, găzduit de către liderul ucrainean Volodimir Zelenski. Odesa a fost marți ținta unui atac masiv al rușilor, care au vizat o maternitate din oraș.

Discuțiile dintre Statele Unite și Rusia privind soluționarea problemelor din relațiile bilaterale se vor muta de la Istanbul la Moscova, a declarat noul ambasador al Rusiei la Washington.

„Refacerea relațiilor ruso-americane este încă departe”, a spus ambasadorul Alexander Darchiev pentru agenția de stat rusă TASS, adăugând că apropierea de Moscova este încetinită de așa-numitul „stat profund” american și de „șoimii” anti-ruși din Congres.

„Pot confirma că următoarele negocieri ale delegațiilor vor avea loc în viitorul foarte apropiat la Moscova”, a declarat Darchiev.

Nou atac asupra Harkovului, soldat cu cel puțin 2 morți și 60 de răniți

Atacurile rusești au ucis două persoane și au rănit cel puțin 60 în noaptea de marți spre miercuri în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, la o zi după atacuri similare care au făcut trei morți la Kiev și Odesa, transmite France Presse.

Loviturile vin după ce Rusia și Ucraina au desfășurat marți a doua fază a unui schimb amplu de prizonieri de război, singurul progres concret al recentelor negocieri de pace de la Istanbul.

Însă negocierile se află într-un impas, iar atacurile nocturne asupra populației civile ucrainene continuă într-un ritm susținut.

Atacul asupra Harkovului din noaptea de marți spre miercuri a ucis o femeie de 65 de ani și un bărbat de 47 de ani și a rănit cel puțin 60 de persoane, dintre care nouă copii, a anunțat poliția regională.

„Au avut loc 17 atacuri cu drone în două districte” ale acestui oraș cu populație majoritar vorbitoare de rusă, a precizat primarul său, Igor Terekhov.

De asemenea, două persoane au fost rănite în timpul nopții în regiunea Zaporojie și una în Herson, iar câteva clădiri au fost lovite în regiunea Odesa, potrivit autorităților locale.

La Harkov, atacurile au avut loc „în jurul orei 00:30” și au lovit în special clădiri de locuit, a transmis biroul procurorului local, subliniind că rușii au folosit Geran-2, versiunea rusă a dronei iraniene Shahed.

Atacurile aeriene s-au înmulțit în toată Ucraina

Situat la mai puțin de 50 km de granița cu Rusia, Harkov a înregistrat o creștere a numărului de atacuri nocturne de amploare în ultima săptămână, la fel ca întreaga țară.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, orașul a suferit „cel mai puternic atac de la începutul războiului” din februarie, fiind consemnate aproximativ 50 de explozii. Două persoane au fost ucise și 17 rănite.

La nivel național, Rusia a lansat asupra Ucrainei 315 drone explozive în noaptea de luni spre marți, provocând trei morți și 13 răniți.

În paralel, Ucraina intensifică și ea atacurile cu drone asupra Rusiei, dar afirmă că vizează în principal echipamente strategice.

Marți, însă, o persoană a fost ucisă și alte patru rănite într-un atac cu drone care a distrus un minimarket în regiunea rusă Belgorod, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov.

Treizeci și două de drone ucrainene au fost interceptate deasupra Rusiei în noaptea de marți spre miercuri, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova.

Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, dar negocierile de pace sunt în impas

În acest context, cele două țări au desfășurat totuși marți a doua fază a unui schimb amplu de prizonieri de război decis în cadrul negocierilor directe de la Istanbul de la începutul lunii iunie.

Cele două țări nu au precizat în acest stadiu numărul de soldați implicați în acest schimb, a cărui primă fază a avut loc luni.

După atacurile din noaptea de luni spre marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apus că este „vital” ca răspunsul „să nu fie tăcerea lumii, ci o acțiune concretă”.

El a făcut apel la „o acțiune din partea Americii, care are puterea de a constrânge Rusia să facă pace” și la „o acțiune din partea Europei, care nu are altă opțiune decât să fie puternică”.

După ce a promis în zadar că va rezolva conflictul în câteva ore și a reluat în acest scop contactele cu omologul său rus Vladimir Putin, președintele american Donald Trump a renunțat la eforturile sale în ultimele săptămâni.

El a comparat invazia rusă a Ucrainei cu „copii mici care se bat”, sugerând că ar putea lăsa războiul să continue.

Europenii, la rândul lor, după ce au amenințat Rusia cu noi „sancțiuni masive” dacă Moscova refuza un armistițiu, așa cum s-a întâmplat, se străduiesc să găsească o soluție fără sprijinul Washingtonului.

Moscova a respins armistițiul „necondiționat” dorit de Kiev și de europeni, în timp ce Ucraina a calificat cererile rusești drept „ultimatumuri”.

Cele mai importante informații recente:

INTERVIURILE HotNews.ro