Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 861: Kievul spune că nu e pregătit să facă un compromis pentru pace / Putin a ajuns în Kazahstan pentru summitul OCS / Italia pregătește un mega-contract cu Rheinmetall

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 861: Kievul spune că nu e pregătit să facă un compromis pentru pace / Putin a ajuns în Kazahstan pentru summitul OCS / Italia pregătește un mega-contract cu Rheinmetall
Soldați ruși pe motociclete și ATV-uri într-o zonă de front din Ucraina - FOTO: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Ucraina nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia prin care să cedeze teritorii pentru a pune capăt războiului, a declarat un înalt oficial ucrainean, întrebat despre declarația lui Donald Trump că ar putea pune capăt rapid conflictului. Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenskiy, Andriy Yermak, a spus presei în timpul unei vizite la Washington, că Kievul ar fi dispus să asculte orice sfat cu privire la modul de a obține o „pace justă”. „Dar noi (nu suntem) pregătiți să ajungem la vreun compromis privind lucrurile și valorile foarte importante … independența, libertatea, democrația, integritatea teritorială, suveranitatea”, a adăugat el.

SINTEZA ZILEI:

  • Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executaţi în timp ce se aflau în captivitate în Rusia de la începutul invaziei, a anunţat miercuri un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei, Iuri Belousov
  • Țările NATO s-au înțeles să furnizeze Ucrainei un ajutor militar de 40 de miliarde de euro
  • Ucraina poartă discuţii privind trimiterea de gaze naturale din Azerbaidjan spre Uniunea Europeană, în contextul în care vrea să îşi menţină rolul de ţară de tranzit şi să îşi ajute vecinii din Vest să poată să îşi asigure securitatea energetică, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Rusia a anunțat miercuri că își va suspenda participarea la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), acuzând-o că este „rusofobă” și „discriminatorie”
  • Péter Szijjártó l-a sunat la telefon pe Serghei Lavrov pentru a lăuda relațiile ungaro-ruse în ziua vizitei lui Viktor Orbán la Kiev
  • Europenii nu sunt de acord cu privire la aderarea Ucrainei la UE și la felul în care trebuie să se încheie războiul
  • Ministerul rus al Apărării a revendicat miercuri cucerirea unui prim cartier al Ceasiv Iar, un oraș strategic din estul Ucrainei pe care Moscova încearcă să îl ocupe în speranța că va crea o breșă în liniile ucrainene.

Evenimentele din ziua 861 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

Péter Szijjártó l-a sunat la telefon pe Serghei Lavrov pentru a lăuda relațiile ungaro-ruse în ziua vizitei lui Viktor Orbán la Kiev

La inițiativa părții ungare, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit marți la telefon cu ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Péter Szijjártó a lăudat că, în pofida „situației internaționale extrem de dificile”, relația dintre Ungaria și Rusia continuă să se dezvolte în spiritul „pragmatismului sănătos” și al „beneficiului reciproc”, potrivit Nepszava.

În plus, cei doi politicieni au trecut în revistă mai multe chestiuni politice de importanță internațională, iar în ceea ce privește Ucraina, ambii au subliniat că această țară est-europeană trebuie să garanteze necondiționat drepturile minorităților care trăiesc în fiecare dintre teritoriile sale.

Europenii nu sunt de acord cu privire la aderarea Ucrainei la UE și la felul în care trebuie să se încheie războiul

Un sondaj realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) dezvăluie divergențe considerabile între europeni și ucraineni cu privire la felul în care se va încheia războiul, interpretare potrivit căreia există o forță militară a Rusiei și condițiile aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO, potrivit Diario de Noticias.

Aceste divergențe schițează, chiar, un scenariu incomod într-un moment în care se apropie un nou Summit al NATO, susțin autorii.

Sondajul, efectuat în Ucraina și în alte 14 țări europene, dezvăluie faptul că hotărârea Ucrainei de a lupta și sprijinul european de a livra arme țării invadate de Rusia nu au fost afectate de înaintările rusești pe câmpul de luptă. Respondenții din Estonia (74%), Suedia (66%), Polonia (66%), Marea Britanie (59%), Țările de Jos (58%) și Portugalia (57%) sunt cei care susțin în cea mai mare măsură sprijinul militar pentru Ucraina – în opoziție, Bulgaria (63%), Grecia (54%) și Italia (53%) sunt singurele în care majoritatea respondenților consideră că mărirea livrării de muniții și arme către Ucraina este o „idee foarte proastă”.

Rusia a anunțat miercuri că își va suspenda participarea la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), acuzând-o că este „rusofobă” și „discriminatorie”, în plin conflict ucrainean. Declarațiile au fost adoptate miercuri de ambele Camere ale Parlamentului Rusiei.

Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executaţi în timp ce se aflau în captivitate în Rusia de la începutul invaziei, a anunţat miercuri un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei, Iuri Belousov, citat de EFE, citată de Agerpres.

„În total, peste 110 dintre soldaţii noştri au fost executaţi în centre de detenţie după ce au fost capturaţi. Printre ei sunt şi cei din Olenivka”, a afirmat Belousov într-un interviu acordat agenţiei ucrainene de stat Ukrinform, referindu-se la centrul de detenţie din Doneţkul ocupat, unde cel puţin 53 de soldaţi au fost ucişi în mai multe explozii în iulie 2022.

Ucraina poartă discuţii privind trimiterea de gaze naturale din Azerbaidjan spre Uniunea Europeană, în contextul în care vrea să îşi menţină rolul de ţară de tranzit şi să îşi ajute vecinii din Vest să poată să îşi asigure securitatea energetică, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina era odată principala rută pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, acoperind aproape un sfert din nevoile UE. Însă tranzitul s-a prăbuşit după ce Rusia a lansat rute alternative care ocolesc Ucraina şi mai ales după ce Moscova a limitat livrările către marii importatori din Europa, în cel mai grav moment al crizei energetice. În prezent, Rusia livrează Europei aproximativ 15 miliarde metri cubi de gaze pe an via Ucraina, în principal în Slovacia şi Austria.

Țările NATO s-au înțeles să furnizeze Ucrainei un ajutor militar de 40 de miliarde de euro. Ţările membre ale NATO au căzut de acord să finanţeze un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de euro anul viitor, au declarat miercuri doi diplomaţi occidentali pentru Reuters, cu o săptămână înainte ca liderii alianţei să se reunească într-un summit la Washington.

Ministerul rus al Apărării a revendicat miercuri cucerirea unui prim cartier al Ceasiv Iar, un oraș strategic din estul Ucrainei pe care Moscova încearcă să îl ocupe în speranța că va crea o breșă în liniile ucrainene.

Trupele ruse au „eliberat districtul Noviï” din orașul Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, a afirmat ministerul într-un comunicat.

Cu toate acestea, nu este deocamdată clar dacă soldații ruși au reușit să traverseze canalul care separă o parte a acestui cartier periferic de restul orașului.

Ceasiv Iar, care este situat pe o înălțime, este o poartă de acces către marile orașe miniere din Donbas, în primul rând Kramatorsk, principalul oraș din regiune aflat încă sub control ucrainean. (AFP)

Rusia va răspunde la decizia Finlandei de a acorda Statelor Unite acces la bazele sale militare, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

„Pot doar să confirm că Rusia nu va lăsa fără răspuns consolidarea militară a NATO la granița noastră, care amenință securitatea Federației Ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct Andrei Nastasin.

„De asemenea, vom lua măsurile necesare, inclusiv de natură tehnico-militară, pentru a contracara deciziile agresive ale Finlandei, precum și ale aliaților săi din NATO”, a adăugat el.

Parlamentul finlandez a aprobat luni un acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite, care a fost semnat în decembrie 2023. Acordul deschide 15 facilități militare finlandeze pentru utilizarea potențială de către Statele Unite. Finlanda a devenit membru NATO în 2023. (Reuters)

Cel puţin patru civili au fost ucişi şi 27 au fost răniţi miercuri într-un atac al Rusiei cu rachete şi drone explozive asupra oraşului Dnipro din zona est-centrală a Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional, informează AFP.

„Patru morţi în urma atacului rus în această dimineaţă. Douăzeci şi şapte de persoane au fost rănite”, a anunţat guvernatorul regional Serghei Lîsak pe reţelele sociale. Dintre răniţi, 11 au fost spitalizaţi, iar două persoane sunt în stare gravă, a adăugat el.

Loviturile ruse au avariat un centru comercial şi o benzinărie, a adăugat la rândul său preşedintele adunării regionale, Mikola Lukaşuk, denunţând un „atac masiv”.

Potrivit media ucrainene, este vorba de un centru comercial care mai fusese lovit de o rachetă rusă la sfârşitul lui decembrie. (Agerpres)

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov a criticat miercuri Pentagonul după ce acesta a anunțat că Ucrainei i s-a permis să lovească Crimeea cu arme americane cu rază lungă de acțiune, transmite agenția de știri TASS.

Generalul maior Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a spus marți, în cadrul unei conferințe de presă, că Washingtonul consideră Crimeea ca făcând parte din Ucraina și că Kievului i s-a permis să folosească rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi ținte din peninsula de la Marea Neagră. (Reuters)

Rusia a declarat un diplomat român „persona non grata” / Explicația dată de Moscova.

Dependența Rusiei de China a ajuns în punctul în care Beijingul ar putea pune capăt războiului din Ucraina dacă ar alege să o facă, a declarat președintele finlandez Alexander Stubb pentru Bloomberg.

„Rusia este atât de dependentă de China în acest moment. Un telefon de la președintele Xi Jinping ar rezolva această criză”, a spus Stubb la Helsinki.

Declarațiile lui Stubb reflectă frustrarea crescândă în rândul aliaților Ucrainei cu privire la sprijinul chinez pentru efortul de război al Rusiei. Aceștia acuză Beijingul că furnizează Kremlinului tehnologii și componente pentru arme și că ajută Moscova să evite restricțiile comerciale internaționale.

„Dacă ar spune: ‘Este momentul pentru negocieri de pace'”, Rusia ar fi forțată să facă acest lucru. Nu ar avea altă opțiune”, a declarat Stubb.

Daghestan, republică cu majoritate musulmană din Caucazul rus, a interzis miercuri temporar purtarea niqabului din motive de securitate, după atacuri recente contra unor biserici şi sinagogi, transmite AFP.

Acest văl integral ce lasă descoperiţi doar ochii este „interzis temporar până la eliminarea ameninţărilor existente”, a declarat muftiatul – cea mai înaltă instanţă religioasă musulmană – din Daghestan, într-un mesaj video difuzat pe canalul său de Telegram.

Muftiatul a justificat această interdicţie din republica cu circa 3 milioane de locuitori printr-o „ameninţare pentru securitatea populaţiei” menţionată de ministerul daghestanez însărcinat cu naţionalitatea şi religia. (Agerpres)

În această dimineață, forțele rusești au atacat cu 3 rachete de croazieră Iskander-K lansate de la sol, 4 rachete ghidate X-59 și 5 drone Shahed, au anunțat pe Telegram forțele aeriene ucrainene, adăugând că direcția principală a loviturilor a fost regiunea Dnipro.

În afară de două rachete, Iskander-K, toate țintele aeriene au fost doborâte, a spus sursa citată.

Legăturile dintre operațiunile ofensive rusești în curs de desfășurare pe axele Ceasiv Iar, Torețk și Avdiivka indică faptul că cei din comandamentul militar rus ar putea intenționa să profite de ofensiva în desfășurare în Torețk pentru a crea oportunități operaționale de avansare în zonele Ceasiv Iar sau Avdiivka, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Preparativele rusești pentru mai multe planuri viitoare ramificate sugerează un nivel mai dezvoltat de planificare operațională și de previziune decât s-a dovedit capabil comandamentul rus să execute până acum în războiul început în 2022.

Cu toate acestea, capacitatea acestei planificări operaționale de a se concretiza va fi limitată de capacitățile generale reduse la nivel tactic ale forțelor ruse care luptă în prezent în aceste zone, adaugă ISW.

Italia pregătește un mega-contract cu Rheinmetall

Guvernul italian intenționează să cumpere tancuri principale de luptă Panther și vehicule blindate de luptă Lynx de la grupul german de apărare Rheinmetall pentru aproximativ 20 de miliarde de euro, a scris miercuri dimineață ziarul german Handelsblatt, citând surse din industrie.

Conform planului, Italia intenționează să achiziționeze cel puțin 350 de vehicule Lynx și peste 200 de tancuri Panther într-o comandă care se va întinde pe o perioadă de 15 ani, potrivit Handelsblatt.

Un grup de experți ONU a concluzionat că detenția jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia este „arbitrară” și a cerut eliberarea sa „fără întârziere”.

„Privarea de libertate a lui Evan Gershkovich este arbitrară” și încalcă în special mai multe articole din Declarația Universală a Drepturilor Omului, au scris experții într-un aviz adoptat în martie, dar făcut public acum.

Grupul de lucru privind detenția arbitrară consideră că, „date fiind circumstanțele acestui caz, remediul adecvat ar fi eliberarea imediată a domnului Gershkovich” și că jurnalistul acuzat de spionaj are dreptul la reparații în conformitate cu dreptul internațional.

Evan Gershkovich este deținut în Rusia de mai bine de 15 luni, fiind acuzat de spionaj, iar prima audiere în procesul său a avut loc la 26 iunie, cu ușile închise, la un tribunal din Ekaterinburg (Urali). O nouă audiere este programată pentru mijlocul lunii august. (AFP)

Noua estimare a pierderilor rusești

Evaluarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1180 soldați, 16 tancuri, 17 alte blindate de luptă, 57 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 63 diferite vehicule și 12 echipamente speciale.

Sistemele de apărare ale Rusiei au distrus 10 drone aeriene pe care Ucraina le-a lansat asupra teritoriului rus, precum și două drone maritime care se îndreptau în direcția portului Novorossiysk din Marea Neagră, a afirmat ministerul apărării de la Moscova

Cinci drone aeriene au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, patru deasupra regiunii Briansk și una deasupra regiunii Moscova, a transmis ministerul rus pe Telegram.

Putin a ajuns în Kazahstan pentru summitul OCS

Președintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri în Kazahstan pentru discuții privind securitatea regională și apărarea, precum și pentru o serie de întâlniri bilaterale, inclusiv cu liderii Chinei și Turciei, a informat Kremlinul.

Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), înființată de China și Rusia în 2001 pentru a proteja securitatea în regiunea Eurasia, ține un summit în perioada 3-4 iulie în capitala Kazahstanului, Astana.

„Liderii țărilor membre ale OCS vor discuta starea actuală și perspectivele de aprofundare a cooperării multilaterale în cadrul organizației și de îmbunătățire a activităților acesteia”, a afirmat Kremlinul într-un comunicat.

Deși reuniunea va fi probabil dominată de Rusia și China, sunt așteptați să participe și liderii sau reprezentanții Azerbaidjanului, Belarusului, Indiei, Iranului, Kazahstanului, Qatarului, Kârgâzstanului, Chinei, Mongoliei, Emiratelor Arabe Unite, Pakistanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Turciei și Uzbekistanului. (Reuters)

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Zelenski a respins propunerea premierului ungar Viktor Orban de a lua în considerare o încetare a focului pentru a „accelera negocierile de pace”, a anunțat marți Kievul. Vorbind la televiziunea națională, șeful adjunct al Biroului prezidențial, Ihor Zhovkva, a declarat că, în timpul întâlnirilor din capitală, Zelenski i-a dat lui Orban „posibilitatea de a-și exprima gândurile”. „Președintele Ucrainei l-a ascultat, dar, ca răspuns, a expus poziția Ucrainei – clară, inteligibilă și bine cunoscută”, a adăugat Zhovkva.
  • Ucraina nu poate opri „ploaia letală” de bombe rusești decât dacă SUA acordă Kievului permisiunea de a utiliza rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi aerodromurile din Rusia, a declarat Zelenski,
  • Este de așteptat ca Ucraina să primească „mai multe vești” privind capacitățile de apărare antiaeriană înainte de viitorul summit NATO de la Washington, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken.
  • Statele Unite vor anunța în curând un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari, a declarat marți secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul unei întâlniri cu omologul său ucrainean la Pentagon.
  • Linia frontului activ dintre trupele ucrainene și cele ruse s-a extins recent, în timp ce luptele intense continuă în zonele Pokrovsk și Torețk, a anunțat marți comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.
  • Nave militare rusești au sosit în Venezuela, aliatul ferm al lui Putin. Ministerul rus al Apărării a declarat că navele aparțin Flotei Nordului și vor rămâne în țara din Caraibe pentru „câteva zile”. 
  • Firma care produce mașina pe care Putin i-a dăruit-o lui Kim folosește piese sud-coreene. Când a fost prezentat în 2018, sedanul de lux Aurus a fost menit să întruchipeze priceperea internă a Rusiei și dependența redusă de tehnologia și bunurile importate.
  • Livrările medii zilnice de gaze naturale către Europa ale gigantului energetic rus Gazprom au crescut cu aproape 23% în iunie față de aceeași lună din 2023, într-o revenire de la cele mai mici valori din epoca post-sovietică, înregistrare anul trecut, deși au scăzut cu 8,6% față de luna mai, arată calculele Reuters.

Cele mai importante informații de marți privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro