Război în Ucraina, ziua 993: Forțele ucrainene, sub presiune mare pe mai multe fronturi / Rușii au avut o zi cu pierderi record / Medvedev acuză europenii că vor să escaladeze războiul înainte să revină Trump
Ucraina a spus că armata sa, aflată sub o mare presiune, se luptă cu o forță de 50.000 de soldați în regiunea rusă Kursk, în timp ce se chinuie să întărească două zone de front din est și se pregătește pentru asalturi inamice în sud. Escaladarea luptelor pe linia de front de peste 1.000 de kilometri pune și mai multe probleme forțelor Kievului, aflate în inferioritate numerică într-un moment critic, notează Reuters.
Evenimentele de marți, ziua 993 a războiului din Ucraina, LIVE:
Recrutări cu succes limitat pentru Kiev printre ucrainenii refugiați în Europa. Doar 700 s-au înscris în Liga Ucraineană
Aproape 700 de voluntari ucraineni care locuiesc în Europa s-au înscris pentru a se ralia Ligii Ucrainene, o nouă formaţiune a armatei menită să fie desfăşurată ulterior împotriva trupelor ruse pe front, a anunţat marţi Ministerul Apărării ucrainean.
Suferind pierderi grele după aproape trei ani de invazie rusă, forţele ucrainene caută să recruteze printre sutele de mii de bărbaţi ucraineni care locuiesc în Europa, în special în Polonia şi în Germania. Unii dintre ei fugiseră din ţara lor ilegal, tocmai pentru a nu fi mobilizaţi.
Antony Blinken, la Bruxelles pentru discuții de urgenţă cu europenii pe tema sprijinului pentru Ucraina, înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
Secretarul de stat american se va întâlni miercuri cu oficialităţi NATO şi ale Uniunii Europene „pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina în apărarea acesteia contra agresiunii ruse”, a declarat purtătorul său de cuvânt Matthew Miller.
Vizita lui Antony Blinken la Bruxelles pare o deplasare de urgenţă, pe fondul temerilor Ucrainei şi ale multor ţări europene în legătură cu sprijinul pentru Kiev după realegerea lui Donald Trump drept preşedinte al SUA, la care se adaugă criza politică din Germania.
Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi oboselii, arată rezultatele unui sondaj de opinie publicate marţi de un institut specializat de la Kiev.
Potrivit rezultatelor, „la începutul lui octombrie 2024, în pofida unor circumstanţe dificile, majoritatea ucrainenilor – 58% – se opun oricărei concesii teritoriale”.
Această cifră este în creştere cu trei puncte procentuale în raport cu luna mai, când a fost realizată o anchetă precedentă, însă în scădere pronunţată în raport cu începutul invaziei ruse în februarie 2022, când 82% dintre ucraineni se opuneau unor astfel de concesii.
Macron şi Rutte, apeluri la cooperare transatlantică după revenirea lui Trump
Încă o dronă a fost găsită în R. Moldova, a treia în decurs de trei zile
O dronă a fost găsită marţi într-o localitate din centrul Republicii Moldova, aflată la circa 23 de kilometri depărtare de capitala Chişinău, au anunţat autorităţile locale.
Duminică, alte două drone fuseseră găsite căzute pe teritoriul Republicii Moldova, una în nord-vestul ţării, iar cealaltă în sud-est. Încă de duminică, MAE de la Chişinău a cerut Rusiei într-un comunicat să-i respecte statutul de neutralitate şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
„Nicio decizie asupra Ucrainei fără ucraineni, nici asupra Europei fără europeni”. Macron şi Rutte, apeluri la cooperare transatlantică după revenirea lui Trump
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul general al NATO, Mark Rutte, au îndemnat marţi, la Paris, la menţinerea sprijinului militar ferm pentru Ucraina, în condiţiile în care revenirea lui Donald Trump la preşedinţia SUA face să planeze îndoiala asupra continuării ajutorului american pentru Kiev.
UE va permite statelor membre să folosească miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate, în contextul războiului și revenirii lui Trump
Bruxelles-ul intenționează să își modifice politica de cheltuieli pentru a redirecționa zeci de miliarde de euro către apărare și securitate, în condițiile în care războiul Rusiei din Ucraina și revenirea lui Donald Trump la Casa Albă exercită presiuni asupra UE pentru a stimula investițiile în aceste domenii.
Sesiune extraordinară a PE pentru marcarea a 1.000 de zile de război
Situaţia actuală de securitate ne arată că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european, a declarat marţi şeful Statului Major al Armatei Române, generalul Gheorghiţă Vlad, în cadrul unei alocuţiuni ţinute cu ocazia aniversării a 165 de ani de la înfiinţarea Statului Major.
„Indicatorii situaţiei actuale de securitate ne avertizează că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european. În disonanţă cu normele dreptului internaţional umanitar, acţiunile Federaţiei Ruse alimentează progresia negativă a potenţialului de ameninţări şi riscuri de securitate. La nivelul regiunii Mării Negre, zonă de interes strategic a NATO, avem o situaţie de criză în domeniul apărării”, a spus generalul Gheorghiţă Vlad, potrivit Agerpres.
Dmitri Medvedev acuză liderii europeni că vor să escaladeze conflictul din Ucraina înainte ca Trump să preia puterea
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev i-a acuzat marți pe liderii europeni că urmăresc escaladarea periculoasă a conflictului din Ucraina după realegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA.
Medvedev, în prezent un înalt oficial de securitate, a scris pe Telegram că politicienii europeni urmăresc să „împingă conflictul cu Rusia într-o fază ireversibilă” cât mai pot și a avertizat să nu permită Kievului să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a trage asupra unor ținte din interiorul Rusiei.
Volodimir Zelenski se va adresa de la Kiev Parlamentului European, atunci când acesta se va reuni la Bruxelles la mijlocul lunii noiembrie pentru a marca cele 1.000 de zile de război în Ucraina, a anunțat marți președinta PE, Roberta Metsola.
„Mândră să anunț o sesiune plenară extraordinară a Parlamentului European marți, 19 noiembrie, pentru a marca 1.000 de zile de bravură și curaj ale poporului ucrainean”, a anunțat Metsola pe rețeaua X.
Președintele Zelenski „ni se va alătura din Ucraina” pentru a se adresa deputaților europeni, a adăugat ea.
Doctoriță pediatră din Rusia, condamnată la închisoare pentru că a criticat războiul
Un tribunal rus a condamnat marți o doctoriță pediatră din Moscova la cinci ani și jumătate într-o colonie penitenciară, după ce mama unuia dintre pacienții săi a denunțat-o public pentru comentariile pe care le-a făcut despre soldații ruși din Ucraina, transmite TASS:
Săptămâna trecută, procurorii au cerut ca Nadejda Buyanova, în vârstă de 68 de ani, să fie închisă timp de șase ani pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă.
Peste 1.000 de persoane au fost urmărite penal în Rusia pentru că s-au exprimat împotriva războiului, potrivit proiectului de apărare a drepturilor OVD-Info.
Cazul Buyanova face parte dintr-o tendință mai amplă din Rusia de denunțuri pentru presupuse infracțiuni politice. OVD-Info a înregistrat 21 de astfel de urmăriri penale în cei peste doi ani și jumătate de la începutul conflictului. (Reuters)
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, „nu va dori să îi facă un cadou” preşedintelui rus Vladimir Putin, permiţând Rusiei să realizeze în Ucraina „cea mai mare anexare teritorială din ultimii 75 de ani” în Europa, consideră ministrul de externe francez, Jean-Noel Barrot.
„Cât priveşte presupusa abandonare a ucrainenilor de către administraţia Trump, eu cred că el este suficient de prudent pentru a nu-şi asuma aprobarea celei mai mari anexări teritoriale din istoria noastră de peste 75 de ani”, a declarat Barrot într-un interviu acordat marţi postului public France 24.
În caz contrar, „aceasta ar însemna consacrarea dreptul celui mai puternic, ceea ce ar avea consecinţe foarte grave în întreaga lume”, a adăugat el.
„Ceea ce nu cred este că (Trump) vrea să-i facă un cadou lui Vladimir Putin, astăzi slăbit până în punctul în care trebuie să exporte războiul în Asia, în Coreea de Nord, cu trupe (nord-coreene) desfăşurate pentru a-i ataca pe ucraineni. Şi o economie rusă în pragul sufocării, cu rate ale dobânzii de 21%”, a afirmat Barrot. (EFE via Agerpres)
O femeie și cei trei copii ai săi, uciși de o rachetă rusească la Krivoi Rog
Deputații ruși au adoptat marți o lege care interzice promovarea unui stil de viață fără copii, în contextul crizei demografice exacerbate de conflictul din Ucraina și al apărării de către Kremlin a „valorilor tradiționale”, transmite France Presse.
Legea urmează să fie aprobată de camera superioară la 20 noiembrie și promulgată de președintele Vladimir Putin.
Potrivit legii, persoanele fizice acuzate de promovarea unui stil de viață fără copii în mass-media, filme și reclame ar putea fi amendate cu 400.000 de ruble (aproximativ 4.000 de euro), funcționarii publici cu dublul acestei sume, în timp ce persoanele juridice ar putea fi amendate cu până la 5 milioane de ruble (47.000 de euro).
„Adoptăm acest proiect de lege pentru a ne proteja tinerii de ideologiile inutile”, a afirmat Nina Ostanina, președinta Comisiei pentru politica familiei din Duma, camera inferioară a parlamentului rus.
O femeie și cei trei copii ai săi au fost uciși în apartamentul lor de o rachetă rusească care a lovit Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Zelenski, potrivit bilanțului final anunțat marți de autoritățile ucrainene.
O rachetă rusească a distrus luni dimineață o parte dintr-un bloc de locuințe. Seara, guvernatorul regional a anunțat că trupul femeii a fost găsit îngropat sub dărâmături și că paisprezece persoane au fost rănite.
Ulterior, echipele de salvare au găsit cadavrele celor trei copii ai femeii, a anunțat marți dimineața parchetul, anunțând încheierea operațiunii de salvare.
Bunica lor a declarat presei locale că femeia avea doi băieți în vârstă de doi și zece ani și o fetiță de două luni. Potrivit bunicii lor, tatăl a supraviețuit pentru că intrase în altă cameră în momentul exploziei. (AFP)
Viitoarea șefă a diplomației UE: Trebuie să sprijinim Ucraina cât e necesar
Spionaj în Parlamentul de la Chișinău. Cum decurgeau „întâlnirile conspirative” cu Rusia ale unor angajați ai statului din Moldova.
Un fost angajat al Parlamentului din Republica Moldova, Ion Creangă, și un polițist de frontieră de la aeroportul din Chișinău au fost trimiși în judecată de procurori, fiind acuzați de trădare de țară și complot împotriva Moldovei. Ei au dezvăluit informații secrete unui angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău.
Orașul Helsinki va iniția o preluare forțată a celei mai mari arene sportive și de evenimente din capitala finlandeză de la proprietarii săi ruși aflați sub sancțiuni, a anunțat consiliul executiv al orașului.
Helsinki Arena, un important loc de concerte și o arenă de hochei pe gheață, a fost închisă din 2022 ca urmare a sancțiunilor impuse investitorilor ruși după invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina în acel an.
Helsinki a spus de anul trecut că oamenii de afaceri ruso-finlandezi Gennady Timchenko și Roman Rotenberg, care controlează compania care deține arena, vor fi expropriați dacă nu vor vinde de bună voie proprietatea.
Consiliul municipal a transmis luni seară că exproprierea este necesară pentru a opri deteriorarea clădirii și pentru a preveni deteriorarea reputației Finlandei din cauza incapacității de a organiza evenimente internaționale de amploare. (Reuters)
Uniunea Europeană trebuie să sprijine Ucraina „atâta timp cât este necesar”, a declarat marți viitoarea șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, citată de France Presse.
„Trebuie să continuăm să lucrăm în fiecare zi. Astăzi, mâine și atâta timp cât este necesar, cu atât ajutor militar, financiar și umanitar cât este necesar”, a declarat ea marți în fața deputaților europeni la Bruxelles.
Ministerul ucrainean al apărării a spus că a respins un atac rusesc masiv în regiunea Kursk, în care Brigada 95 a distrus 28 de blindate inamice.
The warriors from the 95th Air Assault Brigade repelled a massive russian attack in the Kursk region. Our defenders destroyed 28 units of armored equipment and more than 100 soldiers. pic.twitter.com/4XXG4CjWkV
— Defense of Ukraine (@DefenceU) November 11, 2024
Rusia a avut pierderi zilnice record luni
Coreea de Nord a ratificat acordul de apărare istoric cu Rusia, dând greutate juridică apropierii dintre două ţări în contextul războiului dus de Moscova în Ucraina, a informat marţi agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, preluată de AFP și Agerpres.
Acordul „a fost ratificat sub forma unui decret” semnat luni de liderul nord-coreean Kim Jong Un, a precizat KCNA.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat şi el acest tratat de apărare reciprocă, a anunţat Kremlinul la sfârşitul săptămânii trecute.
Încheiat în timpul unei vizite rare a preşedintelui Vladimir Putin la Phenian în iunie, acest tratat prevede în special un „ajutor militar imediat” reciproc în cazul unui atac împotriva uneia dintre cele două ţări.
Rusia atacă pe toate fronturile, dar a avut cea mai neagră zi a războiului. Câți soldați a pierdut ieri, potrivit ucrainenilor.
Rusia a pierdut luni 1950 de soldați, un bilanț zilnic record, potrivit estimării transmise marți de armata ucraineană, acest număr mare venind în contextul în care forțele Moscovei presează atât pe frontul de est, cât și în regiunea rusă Kursk contra trupelor ucrainene instalate acolo.
Ofensivă puternică a rușilor în Kursk. Ucrainenii înfruntă 50.000 de soldați adunați de Moscova, spune Zelenski.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni seară că Rusia a desfăşurat aproape 50.000 de trupe în regiunea rusă Kursk, unde Kievul a lansat, în vară, o contraofensivă surpriză, însă armata ucraineană „ține piept” soldaților adunați de Moscova.
Rușii folosesc cucerirea Vuhledar pentru câștiguri tactice importante
Principalul obiectiv pentru Rusia și China este să contracareze orice încercare a Statelor Unite de a le izola, i-a spus marți Serghei Șoigu ministrului de externe chinez.
Declarația vine în contextul în care președintele ales al SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife mari Chinei și altor țări, stârnind îngrijorări privind un război comercial, iar Statele Unite consideră China drept cel mai mare competitor al său și Rusia drept cea mai mare amenințare din punct de vedere statal.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, i-a spus ministrului chinez de externe Wang Yi la Beijing că relaţiile strânse dintre Moscova şi Beijing au o influenţă stabilizatoare asupra lumii.
„Consider că cea mai importantă sarcină este contracararea politicii de `dublă izolare` a Rusiei și a Chinei, desfășurată de Statele Unite și de sateliții săi”, a declarat Șoigu, citat de agențiile de presă de stat ruse.
Forțele Moscovei reușesc să profite de recenta cucerire a Vuhledar pentru a obține câștiguri semnificative din punct de vedere tactic la sud de Kurakhove, în sprijinul operațiunilor ofensive rusești în curs care vizează o „îndreptare” a liniei frontului și eliminarea avanpostului ucrainean din vestul regiunii Donețk, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.
Forțele ruse au intensificat operațiunile ofensive în vestul regiunii Donețk la începutul lunii septembrie 2024 și încearcă în prezent să învăluie Kurakhove dinspre nord și sud și să ducă linia frontului între Sontsivka (nord-vest de Kurakhove) și Shakhtarske (nord-vest de Vuhledar).
De notat că ISW și-a revizuit evaluarea anterioară, conform căreia forțele rusești nu vor putea probabil să profite de cucerirea Vuhledar pentru alte operațiuni ofensive în vestul regiunii Donețk. Evaluarea respectivă a fost incorectă, a subliniat Institutul citat.
Incendiu la un depozit petrolier rusesc după un atac cu drone
O fregată a Marinei ruse echipată cu rachete de croazieră hipersonice de nouă generație a efectuat exerciții în Canalul Mânecii și îndeplinește misiuni în Oceanul Atlantic, au informat marți agențiile de presă ruse, preluate de Reuters.
Echipajul fregatei echipate cu rachete anti-navă hipersonice Zircon, a efectuat exerciții de combatere a terorismului și de respingere a unui atac aerian și maritim cu drone, potrivit agențiilor de presă ruse.
„Fregata Amiral Golovko a Flotei de Nord și-a încheiat trecerea prin Canalul Mânecii și, în prezent, continuă să îndeplinească misiuni în zonele desemnate ale Oceanului Atlantic”, potrivit unui comunicat al Flotei de Nord citat de RIA .
Aceasta este prima misiune de mare distanță a fregatei multirol de când a fost inclusă în Marina rusă în decembrie 2023, a scris TASS. Nava a părăsit baza sa principală din nordul Rusiei pe 2 noiembrie.
Rachetele hipersonice Zircon au o rază de acțiune de 900 km și se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce face dificilă apărarea împotriva lor.
Un atac ucrainean cu drone a provocat un incendiu în regiunea rusă Belgorod, dar pompierii au adus rapid flăcările sub control a declarat marți dimineață guvernatorul regional.
Vyacheslav Gladkov a scris pe Telegram că un rezervor de la un depozit petrolier a luat foc în districtul Starkooskolsky din apropierea graniței cu Ucraina. Zece echipaje de pompieri au fost trimise acolo.
Anunțul acestuia a venit după ce ministerul rus al apărării a spus că forțele sale antiaeriene au distrus 13 drone ucrainene peste noapte.
Toate dronele au fost doborâte în regiuni aflate la granița cu Ucraina, a afirmat ministerul de la Moscova.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Organizaţia pentru drepturile omului Memorial a declarat că reprimarea orchestrată în Rusia este subestimată, mii de ruşi şi ucraineni fiind încarceraţi în baza unor dosare motivate politic.
- Cum este încălcat embargoul asupra petrolului rusesc. Țițeiul este transferat sub nasul autorităților spaniole.
- A forţa neutralitatea Ucrainei nu va aduce o soluţie paşnică la criza cu Rusia, susţine şefa diplomaţiei finlandeze Elina Valtonen, care adaugă că nu se poate avea încredere că Moscova va respecta vreun acord pe care îl semnează.
- Pentru mulți dintre ucrainenii rămași în orașele ocupate, viața e „un iad totalitar”. Un avertisment pentru Trump despre „viziunea sumbră” a lui Putin.
- „O chestiune de zile” până când rușii vor lansa un asalt în sud, afirmă armata ucraineană. Unități de infanterie ruseşti ar putea lansa atacuri terestre în regiunea Zaporojie din Ucraina în doar câteva zile.
- Moscova respinge acuzațiile Chișinăului privind dronele căzute pe teritoriul Moldovei: „Atacuri antirusești nefondate”.
- Rusia pregătește concedieri masive în cadrul guvernului. Personalul va fi redus cu 10%.
- Kremlinul susține surprinzător că discuția telefonică Trump-Putin, intens dezbătută în presa occidentală, nici nu a avut loc: „Ficțiune pură”.
- Franța și Marea Britanie încearcă „pentru ultima dată” să-l convingă pe Joe Biden să permită folosirea rachetelor Storm Shadow pentru ținte din Rusia.
- Uniunea Europeană a furnizat Ucrainei peste 980.000 de obuze, a afirmat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
- Ministrul german de Externe a avertizat luni împotriva riscului ca Putin să profite de perioada de tranziție din SUA pentru a obține avantaje în Ucraina, făcând apel la europeni și la Berlin să își sporească ajutorul fără întârziere.
––––
Informațiile de luni privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro