Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 992: „O chestiune de zile” până când rușii vor lansa un asalt în Zaporojie / Sîrski: Zeci de mii de soldați ruși încearcă să ne scoată din Kursk / Kremlinul neagă că Putin a vorbit cu Trump

HotNews.ro
Război în Ucraina, ziua 992: „O chestiune de zile” până când rușii vor lansa un asalt în Zaporojie / Sîrski: Zeci de mii de soldați ruși încearcă să ne scoată din Kursk / Kremlinul neagă că Putin a vorbit cu Trump
Soldat ucrainean cu o dronă. Foto: UA Marines / Defence of Ukraine / X

Rusia caută, cu zeci de mii de soldați, să împingă forțele ucrainene din regiunea Kursk, a spus luni comandantul forțelor ucrainene, Oleksandr Sîrski. Afirmația sa a venit la o zi după ce New York Times a scris că Moscova a adunat 50.000 de soldați, inclusiv nord-coreeni, în această regiune de graniță pentru un atac. De asemenea, luni dimineață, toată Ucraina a fost sub alarmă de raid aerian și a fost oprită preventiv energia electrică în mai multe zone după decolarea unui număr mare de bombardiere rusești, dar marele val de rachete rusești care era așteptat nu a venit.

Evenimentele de luni, ziua 992 a războiului din Ucraina, LIVE:

Cum este încălcat embargoul asupra petrolului rusesc. Țițeiul este transferat sub nasul autorităților spaniole

O încărcătură de petrol rusesc pare că a fost transferată de pe un tanc petrolier pe altul în apropiere de enclava spaniolă Ceuta, ceea ce înseamnă reluarea unei practici pe care autorităţile de la Madrid credeau că au oprit-o, relatează Bloomberg.

Organizaţia pentru drepturile omului Memorial a declarat că reprimarea orchestrată în Rusia este subestimată, mii de ruşi şi ucraineni fiind încarceraţi în baza unor dosare motivate politic.

Serghei Davidis, şeful programului de ajutor pentru prizonieri politici al acestei organizaţii laureate a Premiului Nobel pentru Pace pe 2022 şi interzise în Rusia, a atras atenţia că aproximativ 7.000 de civili ucraineni se află în detenţia autorităţilor ruse.

De asemenea, Davidis a numărat câteva sute de dosare pentru „înaltă trădare” şi „sabotaj” deschise în Rusia după începerea invadării Ucrainei, în februarie 2022, şi alte câteva „mii” pentru refuzul de a lupta pe frontul ucrainean.

A forţa neutralitatea Ucrainei nu va aduce o soluţie paşnică la criza cu Rusia, susţine şefa diplomaţiei finlandeze Elina Valtonen, care adaugă că nu se poate avea încredere că Moscova va respecta vreun acord pe care îl semnează.

Aflată sub regimul ţarist rus pentru mai mult de un secol, Finlanda şi-a obţinut independenţa în 1917. Ulterior, ea s-a apărat cu disperare de invazia sovietică şi pentru o vreme s-a aliat cu Germania nazistă în încercarea de a-şi recupera teritoriul pierdut.

După victoria Aliaţilor în Al Doilea Război Mondial, Finlanda s-a văzut nevoită să menţină relaţii amicale cu Rusia vecină şi a adoptat calea uneori nesigură a neutralităţii pentru a-şi păstra independenţa – o tactică cunoscută drept „finlandizare”.

„O chestiune de zile” până când rușii vor lansa un asalt în Zaporojie

Pentru mulți dintre ucrainenii rămași în orașele ocupate, viața e „un iad totalitar”. Un avertisment pentru Trump despre „viziunea sumbră” a lui Putin

Zonele ucrainene în care Moscova a preluat controlul sunt rusificate și transformate din punct de vedere social și politic, scrie revista The Economist, care subliniază că acest lucru ar trebui să fie luat în calcul de administrația Trump, înainte de a forța o pace care să ofere Rusiei teritorii ucrainene.

„O chestiune de zile” până când rușii vor lansa un asalt în sud, afirmă armata ucraineană

Unități de infanterie ruseşti ar putea lansa atacuri terestre în regiunea Zaporojie din Ucraina în doar câteva zile, lovind pe un front din sud unde luptele au fost mai puțin active timp de luni de zile, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Moscova respinge acuzațiile Chișinăului privind dronele căzute pe teritoriul Moldovei: „Atacuri antirusești nefondate”

Două drone au fost identificate duminică pe teritoriul Republicii Moldova, una în raionul Căușeni, iar ulterior alta la Rîșcani. Ministerul moldovean al Republicii Moldova a condamnat încălcarea spațiului aerian de dronele lansate de Rusia.

Rusia pregătește concedieri masive în cadrul guvernului. Personalul va fi redus cu 10%

Guvernul Rusiei intenționează să reia anul viitor concedierile în rândul angajaților din sectorul public, după ce acestea au fost suspendate din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina.

UE a livrat Ucrainei cel puţin 980.000 de obuze

Ministrul german de Externe a avertizat luni împotriva riscului ca Vladimir Putin să profite de perioada de tranziție din Statele Unite pentru a obține avantaje în Ucraina, făcând apel la europeni și la Berlin să își sporească ajutorul fără întârziere.

„Nu avem timp să așteptăm primăvara” când „acum este perioada de tranziție pe care Putin a așteptat-o întotdeauna în ceea ce privește rezultatul alegerilor din Statele Unite“, a declarat Annalena Baerbock într-o conferință la Berlin.

Mesajul se adresează atât statelor membre ale UE în mod colectiv, cât și Germaniei, unde persistă incertitudinea cu privire la data inevitabilelor alegeri anticipate în urma ruperii coaliției lui Olaf Scholz, săptămâna trecută.

Tot ceea ce Europa poate oferi în sprijinul Ucrainei „trebuie mobilizat acum”, a spus Baerbock , subliniind necesitatea de a consolida apărarea aeriană a țării, care se află într-o „fază decisivă” a războiului. (AFP)

Uniunea Europeană a furnizat Ucrainei peste 980.000 de obuze, a afirmatșeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Acesta a declarat pentru publicația ucraineană European Pravda că obiectivul de a furniza un total de un milion de obuze va fi atins „foarte curând”.

„Știu că ne luasem angajamentul de a atinge acest nivel până în primăvară – și nu am reușit. Dar o putem face până la sfârșitul anului”, a adăugat el.

Mai mulți civili au fost răniți într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Krivoi Rog din centrul Ucrainei luni dimineață, a declarat guvernatorul local.

Serhiy Lysak a scris pe Telegram că atacul asupra unui bloc a distrus apartamente de la primul la al cincilea etaj.

Președintele Volodimir Zelenski, care este originar din Krivoi Rog, a scris și el, pe X, că „până în prezent, șapte persoane au fost rănite, inclusiv doi copii. Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare, făcându-se tot posibilul pentru a salva vieți. Este posibil ca unii să fie încă prinși sub dărâmături.

FSB: Ucraina a încercat să fure un elicopter de război electronic

Aliații Ucrainei nu ar trebui să aibă idei preconcepute privind modul în care administrația Trump va gestiona conflictul ucrainean, a declarat luni ministrul francez de externe, adăugând că Parisul consideră că puterile occidentale trebuie să rămână unite în sprijinul lor pentru Kiev.

„În fața speculațiilor cu privire la care ar putea fi pozițiile sau inițiativele noii administrații americane, cred că nu ar trebui să avem prejudecăți și trebuie să îi acordăm timp”, a declarat Jean-Noel Barrot la Forumul pentru pace de la Paris.

Cu toate acestea, Barrot a declarat că orice inițiativă ar trebui să se asigure că Ucraina însăși decide momentul și condițiile pentru angajarea într-un proces de negociere. Între timp, a spus el, aliații occidentali trebuie să ofere Kievului toate mijloacele necesare pentru a respinge forțele ruse de invazie.

„Ucraina și, dincolo de aceasta, comunitatea internațională, ar avea prea mult de pierdut dacă Rusia ar impune legea celui mai puternic”, a mai spus el. (Reuters)

Serviciile de securitate ruse (FSB) au afirmat luni că au dejucat o încercare ucraineană de a deturna un elicopter militar rus prin recrutarea unui pilot.

Elicopterul era „un elicopter de război electronic Mi-8MTPR-1 al Forțelor aerospațiale ruse”, a transmis FSB într-un comunicat, adăugând că „agenți ai serviciilor de informații militare ucrainene au încercat să recruteze un pilot militar rus pentru a deturna această aeronavă către o zonă controlată de forțele armate ucrainene”.

Potrivit RIA Novosti, FSB a spus și că pilotului contactat de serviciile de la Kiev i s-a cerut să otrăvească restul echipajului înainte de a pilota elicopterul în cealaltă parte a liniei frontului și de a-l preda ucrainenilor. (AFP)

Kremlinul neagă că Putin a vorbit cu Trump

Kremlinul susține surprinzător că discuția telefonică Trump-Putin, intens dezbătută în presa occidentală, nici nu a avut loc: „Ficțiune pură”.

Anunțul Moscovei vine după o serie de relatări din SUA care au vorbit nu numai despre existența acestei convorbiri, dar și despre subiectele concrete discutate de Trump și Putin.

Franța și Marea Britanie încearcă „pentru ultima dată” să-l convingă pe Joe Biden să permită folosirea rachetelor Storm Shadow pentru ținte din Rusia

Rusia a lansat peste noapte de pe teritoriul său 74 de Shahed și alte drone, plus două rachete ghidate X-59/69 din regiunea ocupată Zaporojie, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Acestea au spus pe Telegram că, până la ora 09:30, cele două rachete și 39 de drone fuseseră doborâte în nouă regiuni ucrainene, inclusiv în zona capitalei Kiev.

Alte 30 de drone „s-au pierdut” în diferite regiuni ucrainene, iar trei au zburat spre Belarus sau zone ocupate de forțele ruse.

Ministrul britanic la apărării, John Healey, a declarat luni că se așteaptă ca Statele Unite să rămână alături de aliați în sprijinul pentru Ucraina pentru atât timp cât este nevoie.

Întrebat dacă sprijinul pentru Ucraina a scăzut de când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina, Healey a declarat la Sky News: „În ce-l privește pe președintele Trump, el înțelege că o țară are parte de securitate prin putere, așa cum este cazul alianțelor precum NATO”.

„Și mă aștept ca SUA să rămână alături de aliați precum Regatul Unit, sprijinind Ucraina pentru atât timp cât este nevoie pentru a înfrânge invazia lui Putin”, a spus el.

Marele atac aerian rusesc așteptat luni dimineață nu a venit

Nicio rachetă nu a atacat Ucraina luni dimineață după ce forțele aeriene ucrainene au pus toată țara sub alertă de atac aerian, spunând că, pentru prima oară în ultimele două luni, un număr mare de bombardiere au decolat de pe aerodromuri rusești, transmite Reuters.

În așteptarea a ceea ce armata Kievului credea că o să fie un atac pe scară mare, Ucraina a aplicat opriri de urgență ale energiei electrice în mai multe orașe și zone și a cerut cetățenilor din toată țara să meargă în adăposturi.

Măsurile au fost luate după ce forțele aeriene ucrainene au spus că au fost ridicate bombardiere startegice Tu-95MS și avioane de luptă MiG-31K, capabile să lanseze rachete hipersonice Kinjal

Dar rachetele nu au venit. Potrivit câtorva bloggeri de război ucraineni, avioanele rusești au făcut zboruri prin care au simulat lansarea de rachete.

Trupele ruse încearcă să avanseze în regiunea Kursk, a declarat luni comandantul suprem al Ucrainei, adăugând că Moscova a acumulat zeci de mii de soldați în acea regiune de graniță.

„Urmând ordinul conducerii lor militare, ei încearcă să disloce trupele noastre și să avanseze adânc în teritoriul pe care îl controlăm”, a scris generalul Oleksandr Sîrski, comandantul suprem al forțelor Kievului, pe Telegram.

„Sarcina noastră în această zonă este să descurajăm și să distrugem inamicul pe propriul său teritoriu”, a adăugat el.

„Am hotărât să vorbesc cu preşedintele rus la momentul potrivit”. Anunțul făcut de cancelarul Olaf Scholz.

Cancelarul german Olaf Scholz vrea să reia „în curând” dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre conflictul din Ucraina.

Rușii au avut pierderi foarte mari ieri

Armata ucraineană afirmă că forțele rusești a avut pierderi foarte mari ieri: 1.770 soldați, 4 tancuri, 40 alte blindate de luptă, 34 tunuri, 119 diferite vehicule și 16 echipamente speciale.

În Kiev s-au auzit explozii și părți ale orașului au rămas fără electricitate luni dimineață, în condițiile în care forțele aeriene ucrainene au emis o alarmă aeriană pentru toată țara după ce Rusia a atacat cu rachete.

„Alarma aeriană are legătură cu lansarea de rachete de croazieră de bombardiere strategice TU-95MS”, au spus forțele aeriene ucrainene pe Telegram. De asemenea, potrivit sursei citate, Rusia ar fi ridicat avioane MiG-31K, capabile să lanseze rachete hipersonice Kinjal.

Corespondenți Reuters au transmis că au auzit explozii în Kiev, acestea părând să fie de la sistemele antiaeriene în acțiune.

Zone din Kiev au rămas fără energie electrică, presa ucraineană scrie că este vorba de întreruperi de urgență aplicate în mai multe regiuni din cauza atacului.

Președintele ucrainean a declarat că pentru a pune capăt războiului rusesc din Ucraina este nevoie și de forță, și de diplomație, pentru ca un astfel de conflict să nu se mai întâmple.

„Înțelegem foarte clar că diplomația nu are nicio șansă fără forță”, a spus Zelenski în discursul său video de azi-noapte.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––––

Informațiile de duminică privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro