Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina: Crucișătorul Moskva s-a scufundat; Zelenski acuză Germania şi Ungaria că plătesc petrolul rusesc cu bani pătaţi de sânge / Rusia amenință că va duce arme nucleare la Marea Baltică

HotNews.ro
Razboi in Ucraina, Foto: Colaj foto
Razboi in Ucraina, Foto: Colaj foto

Ziua 50 a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina vine după ce ucrainenii au spus că au lovit cu rachete Neptun nava amiral rusă de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, rușii comunicând doar că aceasta a a fost grav avariată și că echipajul este evacuat.

Cele mai importante evenimente de joi privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

06:01Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin drept „egal cu Hitler” pentru invadarea sa în Ucraina, într-un interviu pentru The New York Times.Nad a mai spus că Putin trebuie oprit în Ucraina înainte de a putea face mișcări spre vest.„Ucraina luptă literalmente pentru viitorul nostru”, a adăugat el.

01:36 Cea mai mare acțiune de înghețare a activelor din istoria Regatului Unit: Doi „oligarhi ruși cheie” apropiați ai lui Abramovic

01:18 Criticat de Washington, Beijingul apără legăturile sale cu Moscova

China a criticat joi acuzaţiile „nejustificate” ale Statelor Unite împotriva relaţiei sale cu Rusia în plin război cu Uraina, afirmând că Beijingul acţionează pentru pace şi se află „de partea bună a istoriei”, potrivit Le Matin, citat de Rador.

00:48Influenţa minelor din Marea Neagră asupra preţului petrolului şi alimentelor

00:34 Reportaj AFP: În Bucha,jandarmii francezi îi fac pe morți să vorbească

Un jandarm francez, ghemuit, lansează o dronă dotată cu cameră foto pe cerul din Bucha. La picioarele sale, groapa comună se întinde pe 14 metri în solul nisipos. Șaptezeci de cadavre au fost deja găsite acolo, își începe AFP reportajul.

Nava Moskva s-a scufundat

23:30 Crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat – presa de stat

Nava de război rusă Moskva s-a scufundat, anunță presa de stat, la o zi după ce a fost raportată ca fiind avariată de un incendiu sau de un atac cu rachete ucrainene, potrivit BBC.

22:00 Parlamentul ucrainean a calificat drept „genocid” crimele armatei ruse în Ucraina

21:19 Ucraina susține că se aștepta la o invazie rusească la sfârșitul lui februarie și că a fost luată prin surpindere de un singur lucru

21:04Povestea lui Iaroslav, fost antreprenor din Kiev: ”Apartamentul din Irpin e distrus, mi-am trimis copiii la București. Zâmbesc doar când primesc fotografii cu ei, pe telefon”

Armatele au nevoie de camioane pentru a-și transporta soldații pe linia frontului, pentru a aproviziona tancurile cu obuze și pentru a livra rachetele. Pe scurt, orice armată care își neglijează camioanele o face pe riscul său, scrie CNN.

20:45Una din problemele majore ale invaziei Rusiei în Ucraina: Ce ne spun imaginile cu camioane rusești

20:42Rusia și-a mutat înspre sud navele de război din Marea Neagră după avarierea navei amiral „Moskva”

20:27Canada va trimite în Polonia militari vorbitori de ucraineană pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni care fug din calea războiului, în încercarea de a preîntâmpina o criză a refugiaților în creștere, a anunțat ministrul canadian al Apărării Anita Anand, citată de Reuters.

De asemenea, Forțele Armate Canadiene vor oferi ajutor unui grup de lucru polonez constituit pentru a oferi asistență umanitară și vor ajuta la stabilirea unor refugiați ucraineni în Canada.

20:20Ultima evaluare a războiului din Ucraina: Rușii au revenit la doctrina militară tradițională / Rezistența din Mariupol ține în loc un număr semnificativ de trupe și echipamente rusești

20:12 Macron consideră că folosirea cuvântului ”genocid” nu ajută Ucraina şi ar putea antrena o intervenţie a Occidentului

19:49Zelenski: Pe lângă zecile de mii de oameni uciși în Mariupol, mulți ar fi fost duși în lagăre din Rusia

Zelenski acuză Germania şi Ungaria că plătesc petrolul rusesc cu bani pătaţi de sânge

19:25Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat din nou țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că îl plătesc „cu bani pătați de sânge”.

Într-un interviu acordat BBC, joi, în camera sa de la Kiev, Zelenski a evidențiat Germania și Ungaria, acuzându-le că se opun eforturile de a bloca vânzările de energie, din care Rusia urmează să câștige până la 250 de miliarde de lire sterline în acest an – o creștere cu mai mult de o treime față de anul trecut.

„Unii dintre prietenii și partenerii noștri înțeleg că acum este un alt moment, că nu mai este o problemă de afaceri și bani. Este o problemă de supraviețuire”, a spus Zelenski.

19:15 Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluție prin care califică drept ”genocid” acţiunile Rusiei în Ucraina.

19:04Statele Unite consideră că incendiul pe nava rusă de război Moskva este încă în curs, iar vasul ar fi suferit avarii semnificative, a declarat joi un înalt oficial american al apărării, citat de Reuters. Potrivit acestuia, nava de război nu s-a scufundat, iar Statele Unite presupun că aceasta se îndreaptă spre Sevastopol.

„Evaluarea noastră este că ea încă pare să se lupte cu un incendiu la bord”, a spus oficialul.

18:50De la începutul războiului din Ucraina, în 24 februarie, au fost avariate 324 de spitale, 24 dintre ele fiind complet distruse, conform datelor transmise joi de către Ministerul ucrainean al Sănătății.

Rusia acuză Ucraina de atacuri cu elicoptere asupra populației civile de pe teritoriul său, Ucraina neagă

18:36Ucraina a respins acuzațiile Moscovei potrivit cărora ar fi bombardat localități ruse din zona frontierei, susținând că, de fapt, Rusia plănuiește „atacuri teroriste” în regiunea graniței pentru a alimenta „isteria anti-ucraineană” în Rusia.

18:33Cel puțin 1.932 de civili au fost uciși, iar alți 2.589 au fost răniți de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie, a transmis joi Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, care a avertizat că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”, potrivit CNN.

18:27 Ucraina are nevoie de mai multe arme pentru a reuși să îi îndepărteze pe ruși din orașul asediat Mariupol, spune ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, citat de BBC.

Aceasta, în condițiile în care există tot mai multe semnale că Rusia ar putea captura pe deplin Mariupol, orașul-port devastat în urma bombardamentelor.

„Mariupol se află într-o situație disperată. Facem tot ce putem pentru a sprijini civilii și soldații. (…) Dar pentru a-i salva, avem nevoie de mai multe arme”, a spus Kuleba.

17:25 Rusia acuză Ucraina de atacuri cu elicoptere asupra populației civile de pe teritoriul său

16:53 Vladimir Putin reclamă că Europa n-a început să plătească gazele naturale în ruble / Când era termenul prevăzut de contracte

16:30Avioane spion și drone americane și NATO survolează zona Dobrogei și Marea Neagră, după ce nava amiral a flotei rusești a fost avariată

Un nou schimb de priconieri Rusia – Ucraina

16:07Capitala Ucrainei revine încet la viață, afirmă Vladimir Klitschko, fratele primarului Kievului, Vitali Klitschko.

Fostul campion la box a spus pentru BBC că traficul este în creștere, că sunt mai mulți oameni pe străzi și că se declanșează mai puține sirene de raid aerian.

El a avertizat însă că trebuie să încetinească ritmul persoanelor care se întorc la Kiev, spunând că vor exista „complicații” dacă toată lumea se întoarce deodată. Klitschko mai spune că situația din Kiev este dificilă din cauza infrastructurii deteriorate și a problemelor legate de aprovizionarea cu alimente și apă. Drumurile sunt încă blocate pentru a preveni invazia forțelor ruse.

15:58 Vicepremierul Iryna Vereșciuk a anunțat joi că 30 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, potrivit The Kyiv Independent. Ea a precizat că este vorba despre 17 soldați, cinci ofițeri și opt civili. Este al patrulea schimb de prizonieri, de la începuul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

15:52Condiția pentru o posibilă întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski este întocmirea unui document de acord gata să fie semnat de cei doi lideri, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, citat de CNN.

„În principiu, președintele (n.r. – Putin) nu a refuzat niciodată o astfel de întâlnire (n.r. – cu președintele Zelenski), dar trebuie pregătite anumite condiții pentru aceasta, și anume textul acordului de semnat”, a susținut Peskov, spunând că nu s-a modificat nimic în această privință.

De la începutul invaziei ruse, Zelenski a cerut în mod repetat discuții cu Putin, însă până acum nu a existat o întâlnire Rusia-Ucraina la nivel înalt.

15:42 Vladimir Putin spune că Rusia își va redirecționa exporturile de energie către est, adăugând că până și ”țările neprietenoase” din Europa recunosc faptul că nu se pot descurca fără gazul și petrolul rusesc

15:37Copiii ucraineni deportați cu forța în Rusia ar fi în pericol de adopție ilegală. Apel al Ministerului de Externe al Ucrainei

Sistemul bancar rusesc va rămâne fără jumătate din capital

15:29 Este foarte posibil ca sectorul bancar rusesc să piardă jumătate din capitalul său, a declarat prim-viceguvernatorul băncii centrale a Rusiei, Dmitri Tulin, citat de agenția de știri de stat TASS.

Sectorul financiar și economia rusă au fost afectate de sancțiunile occidentale fără precedent menite să pedepsească Moscova pentru ceea ce aceasta numește „o operațiune militară specială” în Ucraina

15:22 Statele Unite nu dispun în prezent de suficiente informații pentru a confirma ce a provocat explozia unei nave de război rusești despre care Ucraina a afirmat că a fost cauzată de una dintre rachetele sale, a declarat joi secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

„Nu știm ce a cauzat acea explozie. Am văzut relatările de pe rețelele de socializare potrivit cărora ar fi fost vorba poate de o rachetă de apărare de coastă ucraineană (care) a lovit-o. Nu putem exclude această ipoteză, doar că nu avem suficiente informații în acest moment”, a spus el.

15:12 Parlamentul Republicii Moldova a votat interzicerea utilizării pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor ocupației ruse în Ucraina, literelor „Z” și „V”, precum și a panglicii Sf. Gheorghe, simbol militar rusesc, scrie deschide.md.

Deputatul Partidului Comunist, rusofonul Vladimir Voronin, s-a declarat nemulțumit de proiect și a început să cânte în plen melodia filmului sovietic de război ”Ofițeri”.

Amendamentul se regăsește în proiectul de modificare a Codului Contravențional, aprobat joi cu votul a 53 de deputați. Acesta prevede interzicerea „răspândirii atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni”.

Plata în ruble a gazului rusesc ar încălca sancțiunile, potrivit Bruxelles-ului

15:06 Plata în ruble pentru gazul rusesc de către statele Uniunii Europene ar încălca regimul de sancțiuni al UE împotriva Moscovei, se arată într-o notă internă a Comisiei Europene, potrivit Reuters.

Documentul, despre care Reuters precizează că este unul tehnic, preliminar și bazat pe o traducere neoficială a decretului prezidențial al lui Vladimir Putin din 31 martie, arată că legea a adăugat mai multe noi niveluri de obligații pentru cumpărătorii de gaze din UE, eliminând finalizarea efectivă a achiziției din partea lor.

„Acest mecanism ar duce la o încălcare a măsurilor restrictive existente ale UE adoptate în privința Rusiei, a guvernului său, a Băncii Centrale a Rusiei și a împuterniciților acestora”, se arată în nota internă consultată de Reuters.

15:05 Vladimir Putin a declarat joi că Rusia ar trebui să se angajeze în construirea de infrastructură pentru exporturile de petrol și gaze către est, deoarece țara trebuie să își diversifice furnizarea de energie în afara Europei.

În cadrul unei ședințe de guvern televizate, Putin a mai spus că Rusia trebuie să găsească surse alternative pentru importurile de echipamente folosite în producția de petrol și gaze.

14:51 Rușilor le-a fost tăiat accesul la fonturi populare precum Times New Roman, Arial sau Helvetica, decizia fiind luată de firma americană care deține drepturile de autor.

14:38Doi piloți ucraineni luați prizonieri de forțele ruse în 8 martie, lângă satul Nova Basan din regiunea Cernihiv, au fost eliberați din captivitate, scrie The Kyiv Independent.

Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, Ivan Pepelyashko și Oleksiy Chyzh au fost luați prizonieri în 8 martie. Nu este clar dacă au fost eliberați în cadrul recentului schimb de prizonieri sau separat.

În captivitate, piloții ar fi fost mutați de mai multe ori înainte de a ajunge în centrul de arest preventiv Kursk, unde au fost ținuți într-o celulă împreună cu alți opt ofițeri ucraineni, mai scrie sursa citată.

Macron nu vrea să utilizeze cuvântul ”genocid” pentru că ar fi o ”escaladare verbală”

14:26 Emmanuel Macron a declarat joi că folosirea cuvântului „genocid” cu privire la acțiunea Rusiei în Ucraina ar echivala cu o escaladare verbală care ar complica eforturile sale de a aduce pacea în Ucraina.

„Cuvintele au o semnificație și este necesar să fim atenți, deoarece rolul meu este de a ajuta la aducerea păcii sau cel puțin la oprirea acestui război”, a declarat Macron într-un interviu acordat France Bleu, adăugând că a dorit să evite escaladarea verbală. Președintele francez a spus zilele trecute că nu va folosi cuvântul ”genocid”, așa cum a făcut-o Joe Biden

14:18 Cineastul rus Kirill Serebrennikov, care și-a părăsit țara în mod legal, va fi prezent în competiția oficială de la Cannes în luna mai cu un film istoric despre compozitorul Ceaikovski, a anunțat joi delegatul general al Festivalului, Thierry Frémaux.

Festivalul de la Cannes anunțase la începutul lunii martie că nu va găzdui delegații rusești și nici „prezența vreunui organism legat de guvernul rus” atâta timp cât invazia în Ucraina va continua. Această măsură nu se aplică artiștilor care au rupt legătura cu regimul.

14:12 Bilanțul persoanelor ucise în atacul cu rachete lansat în 8 aprilie asupra gării din Kramatorsk din regiunea Donețk a ajuns la 59 de persoane, între care 7 copii, a anunțat joi Procuratura Generală a Ucrainei, citată de The Kyiv Independent. Doi copii răniți în urma atacului au murit recent în spital, au precizat procurorii.

Gara din Kramatorsk este folosită pentru evacuarea civililor din zonele bombardate de forțele rusești, iar în momentul în stația de tren erau câteva mii de oameni, potrivit guvernatorului regiunii.

Crucișătorul Moskva nu s-a scufundat, iar nava va fi remorcată în port, susține Rusia

13:25Cel puțin 238 de civili au fost ucişi, iar alți 772 au fost răniți în regiunea Donețk, de la invazia Rusiei și până acum, potrivit guvernatorului Pavlo Kyrylenko, citat de The Kyiv Independent.

Numărul real de victime ar fi însă mult mai mare, deoarece nu există date despre Mariupol și Volnovakha, puternic atacate.

13:19Sute de oameni ținuți ostatici timp de o lună în subsolul unei școli de lângă Cernihiv / Imagini cu locul în care au fost ținuți ucrainenii

13:17 Armata ucrainei spune că a lovit Moskva cu o rachetă Neptun, iar nava a suferit daune semnificative. Crucișătorul a început să se scufunde după incendiu, muniția de pe el a explodat, potrivit sursei citate.

13:06 Crucișătorul Moskva nu s-a scufundat, incendiul a fost pus sub control iar nava va fi remorcată în port, afirmă ministerul rus al apărării, citat de Interfax. Potrivit sursei citate, exploziile de muniție au fost oprite, iar principalele sisteme de rachete nu au fost avariate.

13:01 Vladimir Putin va lua în considerare o serie de măsuri pentru a consolida securitatea Rusiei în cazul în care Finlanda sau Suedia vor adera la NATO după ce Ministerul Apărării îi va prezenta propunerile sale pe această temă, a transmis joi Kremlinul. Dmitri Peskov a spus că ministerul are încă nevoie de timp pentru a pune la punct propunerile.

12:47Val de ironii pe internet după atacul asupra crucișătorului Moskva: De la „a interceptat cu succes două rachete ucrainene” la „a fost promovată ca submarin”

12:43 Uniunea Europeană a eliminat o lacună care permitea țărilor membre să exporte arme în valoare de zeci de milioane de euro către Rusia numai anul trecut, în ciuda unui embargo care a intrat în vigoare în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Țările UE au vândut anul trecut Rusiei arme și muniții în valoare de 39 de milioane de euro, potrivit celor mai recente date puse la dispoziție de Comisia Europeană – în creștere cu peste 50% față de 2020, când vânzările au fost de 25 de milioane de euro. Țările cu industrii de apărare mari, precum Franța și Germania, s-au numărat printre cei mai mari exportatori.

12:34Imagini cu căști și alte echipamente militare ale rușilor abandonate pe un câmp din Ucraina:

12:26 Imagini postate pe rețelele sociale arată explozii în Parcul Gorki din Harkov, în urma unui atac al rușilor. Nu există informații despre eventuale victime.

12:16 Producătorul rus de gaze naturale de stat Gazprom a transmis că a continuat să furnizeze gaze naturale în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni, care au crescut joi.

Cererile s-au situat la 81,1 milioane de metri cubi pentru 14 aprilie, în creștere de la 66,3 milioane de metri cubi în ziua precedentă.

12:04 O remarcă interesantă a lui Roland Oliphant, corespondent The Telegraph: Moskva este cea mai mare navă distrusă în luptă după al Doilea Război Mondial, fiind puțin mai mare decât crucișătorul argentinian General Belgrano, scufundat de englezi în timpul Războiului pentru Insulele Faukland (1982).

Moscova spune că va aduce arme nucleare la Marea Baltică

11:49 Rusia a amenințat că va aduce arme nucleare la Marea Baltică și își va întări prezența militară în regiune dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO.

11:39Ministrul de externe și apărare al Irlandei, Simon Coveney, merge joi la Kiev, urmând să viziteze zonele din capitala ucraineană afectate de invazia rusă și să se întâlnească cu omologii săi ucraineni, potrivit BBC.

11:33Ce avere i-au confiscat autoritățile ucrainene politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk acuzat de trădare în Ucraina

11:23 Comitetul de Investigații al Rusiei a spus joi că a deschis dosare penale privind presupusele torturi ale militarilor ucraineni asupra omologilor lor ruși. Comitetul susține că unii soldați ruși au fost capturați de forțele ucrainene în regiunile Zaporojie și Nikolaev și deținuți ilegal de către serviciul de securitate ucrainean.

11:15 Vameșii finlandezi au anunțat că au oprit la sfârșitul săptămânii trecute returnarea în Rusia a unor opere de artă în valoare de aproximativ 42 de milioane de euro, din cauza sancțiunilor Uniunii Europene, și că se vor consulta cu Bruxelles-ul cu privire la statutul lor de bunuri de lux.

11:03Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a adoptat un cățeluș din Mariupol, oraș devastat de forțele ruse.

Este vorba despre un cățel ai cărui stăpâni au dispărut în asediul Mariupolului și pe care Kuleba l-a botezat Marik. „Războiul aduce suferință nu numai oamenilor, ci și animalelor. Iar umanitatea înseamnă să ai grijă atât de primul, cât și de cel din urmă”, a scris Kuleba pe Instagram.

Cum s-ar fi desfășurat atacul ucrainean contra crucișătorului rusesc

10:53Ce știm despre rachetele ucrainene Neptun cu care ar fi fost lovite crucișătorul rusesc Moskva. Cum s-ar fi putut desfășura atacul

10:39 Președintele rus Vladimir Putin continuă să aibă în vedere estul Ucrainei, avertizează Ministerul britanic al Apărării, în ultima sa evaluare a războiului, publicată joi, scrie The Guardian.

Centrele urbane s-au confruntat cu atacuri repetate din partea Rusiei pe tot parcursul invaziei, iar orașele Kramatorsk și Kostiantynivka vor fi probabil și ele ținte rusești, spune Armata britanică.Combinația dintre loviturile pe scară largă cu rachete și artilerie și concentrarea forțelor pentru o ofensivă reprezintă o revenire la doctrina militară tradițională rusă, mai arată Ministerul britanic al Apărării.

10:25Experții militari spun că distrugerea crucișătorului Moskva este cu siguranță o pagubă majoră pentru Rusia

10:07 Cel puțin 197 de copii au fost uciși, iar alți 351 au fost răniți de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie, conform datelor transmise joi de către Procuratura Generală ucraineană, scrie The Kyiv Independent.

Numărul real al victimelor copii este, cel mai probabil, mai mare, dată fiind lipsa de informații din zonele din prima linie a frontului.

09:55Pentru joi au fost convenite nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, inclusiv cu mașini particulare din orașul asediat Mariupol, potrivit vicepremierului ucrainean Iryna Vereșciuk, scrie Reuters.

Alte rute de evacuare sunt din Berdiansk, Tokmak și Enerhodar, iar cele din estul regiunii Luhansk vor funcționa dacă forțele ruse își vor opri bombardamentele, a adăugat Vereșciuk.

Pod folosit de forțele rusești, aruncat în aer de trupele ucrainene

09:51 Ucraina dorește ca un număr cât mai mare de țări să acționeze ca garanți de securitate, dar Rusia nu dorește ca numărul acestora să crească, a declarat joi Mykhailo Podolyak, consilier prezidențial și negociator ucrainean.

09:48Pragul de 100 de situri din patrimoniul Ucrainei deteriorate sau total distruse de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, este pe punctul de a fi depăşit, avertizează directorul UNESCO, Lazare Eloundou Assomo, într-un interviu pentru AFP.

La acest moment, este vorba despre 98 de situri şi monumente din opt regiuni ale Ucrainei. Printre acestea se numără monumente istorice, unele datând din secolele XI, XII, şi altele cu arhitectura din epoca sovietică de la începutul secolului XX, biserici, catedrale cu obiecte liturgice unice, teatre, precum cel din Mariupol, biblioteci şi alte clădiri de arhivă.

09:29 Trupele ucrainene au aruncat în aer un pod folosit de forțele rusești care se îndreptau spre Izium, un oraș de pe râul Doneț, în Harkov, în estul Ucrainei, a anunțat armata ucraineană.

De asemenea, o întreagă coloană de trupe rusești a fost distrusă într-o operațiune în care a fost folosită o dronă, potrivit sursei citate.

Fotografia postată de Zelenski cu Moskva, înainte ca aceasta să fie distrusă pe Marea Neagră

09:06Institutul pentru Studiul Războiului a publicat miercuri noapte o nouă evaluare a situației militare din Ucraina:

  • Forțele rusești au continuat să câștige teren în Mariupol, dar afirmațiile rusești privind o capitulare în masă a ucrainenilor sunt probabil false.
  • Trupele de invazie au continuat atacurile locale nereușite în estul Ucrainei, pe fondul continuării pregătirilor pentru o probabilă ofensivă mai amplă.
  • Forțele ruse au continuat să se regrupeze în regiunea Harkov pentru operațiuni ofensive și au efectuat doar atacuri minore la sud de Izium.

08:55Spectrul utilizării armelor nucleare tactice: Posibilitatea, altădată de neconceput, de a folosi arme nucleare este acum în creștere, pe măsură ce opțiunile președintelui Putin pentru victorie sunt tot mai mici.

08:41FOTOGRAFIA postată de Zelenski cu Mosckva înainte ca aceasta să fie distrusă pe Marea Neagră: „Nu uitați că nava rusă merge întotdeauna într-o singură direcție”

08:23De ce vorbește Putin tot timpul despre naziști?

07:35 Australia a impus joi sancțiuni financiare specifice pentru 14 întreprinderi de stat rusești, inclusiv entități din domeniul apărării, cum ar fi producătorul de camioane Kamaz și companiile de transport maritim SEVMASH și United Shipbuilding Corp.

Sancțiunile se vor extinde, de asemenea, la compania Ruselectronics, responsabilă pentru producția a aproximativ 80% din toate componentele electronice rusești, și la Căile Ferate Ruse.

07:31 Poliția din Fiji anchetează sosirea unui vas de lux deținut de un oligarh rus, interogându-l pe căpitanul acestuia cu privire la modul în care a adus ambarcațiunea în această țară insulară din Pacific fără a avea autorizație vamală.

Ziarele din Fiji au relatat că poliția a confiscat superyacht-ul Amadea, deținut de un miliardar rus, Suleiman Kerimov, care a fost sancționat de SUA, Marea Britanie și UE din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, și a reținut echipajul acestuia.

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a principalelor știri recente:

  • Ministerul rus al apărării a declarat că nava Moskva este „grav avariată” după o explozie. Oficialii ucraineni au declarat anterior că nava a fost lovită de rachete ucrainene în Marea Neagră
  • Oficialii ruși susțin că dețin controlul deplin asupra Mariupolului după ce peste 1.000 de soldați ucraineni s-au predat. Ministerul Apărării de la Kiev spune că nu are informații despre nicio capitulare, iar trupele ucrainene susțin că rezistă
  • SUA au anunțat o asistență militară suplimentară de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, spune că Ucraina este „o scenă a crimei”
  • Un raport al OSCE arată că Rusia a comis încălcări internaționale ale drepturilor omului în Ucraina

Ucrainenii anunță că au lovit crucișătorul Moskva, nava amiral de la Marea Neagră a rușilor

05:55​Un tribunal rus va judeca un artist, acesta riscând 10 ani de închisoare pentru că ar fi înlocuit etichetele prețurilor dintr-un supermarket cu mesaje de protest împotriva campaniei militare a Moscovei în Ucraina.

04:35Un înalt oficial american ar putea face o vizită la Kiev, într-o demonstrație de solidaritate cu Ucraina, a declarat miercuri pentru Politico o sursă familiarizată cu situația. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken sau secretarul apărării Austin Lloyd sunt potențialii candidați pentru această vizită surpriză la Kiev, dar nu a fost luată o decizie finală.

04:30 Cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre, crucişătorul Moskva, a fost grav avariată după ce muniţia de la bord a explodat, a transmis joi agenţia Interfax, citând Ministerul rus al Apărării.

01:35 Uniunea Europeană a aprobat miercuri o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro pentru echipamente militare destinate forțelor armate ucrainene, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European al Uniunii Europene, citat de CNN.

00:55 Armata rusă amenință că va lansa atacuri cu rachete asupra Kievului, „nu ca până acum”.

00:39 Biden anunță un nou ajutor militar masiv pentru Ucraina: Blindate, artilerie și elicoptere.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro