Livrarile de gaze rusesti catre Romania prin punctul Isaccea au fost oprite. Robinetul s-a inchis si pentru Bulgaria, Grecia, Turcia si Macedonia. UE cere reluarea livrarilor
Transgaz a anuntat, marti, ca livrarile de gaz prin punctul Isaccea sunt oprite total pentru evitarea depresurizarii. Compania a anuntat ca desfasoara manevre tehnice pentru asigurarea alimentarii cu prioritate a populatiei din zonele afectate. La Ministerul Economiei a fost organizata o reuniune de urgenta. De asemenea, livrarile de gaz din Rusia catre Bulgaria, Grecia, Turcia si Macedonia au fost oprite luni noaptea spre marti a anuntat ministrul bulgar al economiei si energiei. In acelasi timp, un responsabil al societatii ucrainene Naftogaz declara ca gigantul rus Gazprom a redus drastic livrarile de gaz destinat consumatorilor europeni prin conductele care tranziteaza Ucraina ceea ce va provoca „in cateva ore” perturbari in aprovizionarea Europei.
„Ca urmare a sistarii, a fost necesara inchiderea completa a statiei de import pentru evitarea depresurizarii conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi”, arata un comunicat al Ministerului Economiei.
La Ministerul Economiei este in desfasurare, marti dimineata, o reuniune de urgenta, iar premierul si ministrul Economiei vor sustine o declaratie de presa.
Livrarile de gaz din Rusia catre Bulgaria, Grecia, Turcia si Macedonia au fost oprite luni noaptea spre marti a anuntat ministrul bulgar al economiei si energiei.
Gigantul rus Gazprom a redus drastic livrarile de gaz destinat consumatorilor europeni prin conductele care tranziteaza Ucraina ceea ce va provoca „in cateva ore” perturbari in aprovizionarea Europei, declara marti, pentru France Presse un responsabil al societatii ucrainene Naftogaz.
„Au redus livrarile pana la 92 milioane de metri cubi in 24 de ore, fata de 221 milioane cat promisesera, fara nicio explicatie”, spune Valentin Zemlianski, purtator de cuvant al Naftogaz.
Inseamna ca, in cateva ore, vor incepe problemele cu aprovizionarea cu gaz in Europa, a adaugat acesta.
Disputa ruso-ucraineana pe tema gazului se acutizeaza
Disputa ruso-ucraineana pe tema gazului se acutizeaza cu fiecare zi care trece. Luni, primul ministru rus, Vladimir Putin, a dat ordin gigantului Gazprom sa reduca imediat volumul gazelor naturale livrate Europei prin Ucraina, pentru a descuraja furtul din conducte, de care Moscova acuza Kievul.
Rusia se angajeaza insa sa furnizeze energie clientilor europeni prin cresterea livrarilor prin Belarus, Polonia si Turcia. Promisiunea nu-i va incalzi insa pe consumatorii romani intrucat gazele rusesti sosesc la noi numai pe ruta Ucraina.
Efectele strangerii robinetului la gaze incep sa se simta la consumatorii din Romania. Societatea Termoficare 2000 din Pitesti a anuntat, luni, ca urmeaza sa reduca cu 5.500 de metri cubi pe ora debitul de gaz catre centralele termice din municipiu.
Decizia a fost luata la solicitarea Transgaz, in contextul scaderii fluxului de gaze din import, pentru a se putea asigura alimentarea localitatilor racordate la sistemul national de transport in conditii de siguranta. Transgaz a precizat ca fluxul de gaze rusesti in Romania ramane, in continuare, mai mic cu circa 30%.
ora 10.30 Ungaria a anuntat ca primeste cu 20% mai putine gaze.
ora 10.45: Livrarile de gaze au fost sistate complet si pentru Croatia, potrivit AFP.
ora 12.00 UE a condamnat taierea gazelor si a cerut Rusiei sa reia livrarile catre Europa.
ora 12.30 Presedintele companiei nationale Naftogaz, Oleg Dubina, nu a exclus oprirea totala a tranzitului de gaze prin Ucraina
ora 13.00 Germania a anuntat o scadere a presiunii in conductele de gaze
ora 13.20 Slovacia primeste de patru ori mai putin gaz rusesc.
ora 13.30 Gazprom acuza Ucraina ca a blocat trei conducte.
ora 14.00 Cehia, Austria si Polonia au anuntat ca primesc mai putine gaze.
ora 14.30 Sefii Gazprom si Naftogaz se vor intalni, joi, la Moscova pentru a discuta un nou acord de livrare a gazelor.
ora 15.00 Slovacia anunta ca va declara stare de urgenta dupa ce livrarile de gaze au scazut cu 70%
ora 15.45 Gazprom a anuntat ca Rusia va spori livrarile alternative prin Belarus si prin Blue Stream si va folosi rezervele de gaze din depozitele subterane ale Gazprom din Europa
ora 16.00 Viktor Iuscenko sustine ca Rusia ar putea opri in totalitate tranzitul gazului catre UE.
ora 16.30 Polonia a cerut Rusiei sa creasca presiunea in gazoductul Yamal-Europa, care traverseaza Belarus
ora 16.50 Livrarile de gaze catre Serbia au scazut la jumatate
ora 17.20 Presedintele bulgar a convocat Consiliul National de Securitate pentru a discuta criza gazelor.
ora 18.00 Ungaria a anuntat intreruperea completa a livrarilor de gaz. Bosnia nu mai primeste nici ea gaze.
ora 18.30 Livrarile de gaze ale Gazprom catre Franta au scazut cu 70%.