Sari direct la conținut

Logodnica lui Jamal Khashoggi îl acuză de ipocrizie pe Joe Biden, la comemorarea a 3 ani de la asasinarea jurnalistului saudit

HotNews.ro
Logodnica lui Jamal Khashoggi îl acuză de ipocrizie pe Joe Biden, la comemorarea a 3 ani de la asasinarea jurnalistului saudit

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asasinat în 2018, i-a adus vineri la Washington un omagiu partenerului său, denunţând ceea ce ea a numit ipocrizia administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden, care pe de-o parte promite că autorii crimei vor da socoteală şi, pe de altă parte, îl protejează pe prinţul moştenitor saudit, Mohamed bin Salman, considerat a fi cel care a comandat crima, transmite EFE, potrivit

Agerpres.

Cu prilejul marcării – sâmbătă, 2 octombrie – a trei ani de la uciderea lui Khashoggi, Cengiz s-a deplasat vineri la Mall, esplanada monumentală din centrul capitalei federale americane, unde a dezvelit în faţa Capitoliului SUA un portret uriaş care îl înfăţişa pe Khashoggi, ucis în consulatul ţării sale din Istanbul de agenţi saudiţi veniţi special pentru asta din Riad, unii dintre ei fiind apropiaţi ai prinţului moştenitor.

Însoţită de activişti pentru drepturile omului, Cengiz, care este turcoaică, a rostit un discurs combativ în limba engleză în care a amintit că, pe când era candidat la preşedinţia SUA, Biden a spus că Jamal Khashoggi merită să i se facă dreptate.

A căuta dreptatea sau a-l proteja pe Bin Salman

„Preşedinte Biden şi vicepreşedinte (Kamala) Harris, când veţi face progrese în a vă îndeplini promisiunile? Sau nu cumva administraţia dumneavoastră va continua să facă afaceri, ca întotdeauna, (cu Arabia Saudită) în ciuda celor promise?”, a acuzat femeia, care a insistat că administraţia americană trebuie să treacă de la vorbe la fapte. În acest sens, Cengiz a amintit vizita de săptămâna aceasta a unor responsabili americani în regatul saudit, care s-au întâlnit cu Bin Salman.

Cengiz făcea referire la vizita efectuată marţi de consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, la Riad, unde a avut o întrevedere cu Bin Salman, în care au vorbit despre Yemen şi drepturile omului, potrivit administraţiei americane, care nu a precizat dacă s-a discutat şi despre cazul Khashoggi.

Logodnica jurnalistului saudit asasinat şi-a încheiat discursul cu un minut de reculegere, în care ea şi câteva zeci de persoane prezente au ţinut în mâini lanterne sub formă de lumânare pentru a simboliza un priveghi. Alături de Cengiz s-au aflat şi reprezentanţi ai unor organizaţii precum Amnesty International (AI), Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, Democraţia pentru Lumea Arabă (DAWN) şi Freedom Initiative.

Liderii arabi vor „şi alţi Jamali”

În timpul comemorării, reprezentantul AI pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, Philippe Nassif, a avertizat că asasinarea jurnalistului saudit a fost o încercare pentru întreaga lume: „A fost un test, pentru că, dacă nu răspundem şi dacă nu facem presiuni pentru ca să se dea socoteală şi să se facă dreptate, vor exista şi alţi Jamali”, a avertizat el.

Nassif s-a referit la conducători din alte ţări precum preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, sau cel al Siriei, Bashar al-Asad, care „vor şi ei mai mulţi Jamali”. Din acest motiv, Nassif consideră că trebuie să se continue să se ceară să se facă dreptate pentru moartea lui Khashoggi pentru ca aşa ceva să nu se mai repete niciodată şi să li se explice alegătorilor americani ceea ce s-a întâmplat.

Reprezentantul Amnesty International a povestit că înainte de evenimentul comemorativ s-a întâlnit cu un cuplu care se plimba pe lângă Mall şi care l-a întrebat ce s-a întâmplat, la vederea camerelor de luat vederi şi a portretului acoperit al lui Khashoggi. Când Nassif le-a povestit ce i s-a întâmplat lui Khashoggi, „înainte de a pleca, cei doi au spus ‘cum este posibil ca SUA să fi permis să se întâmple aşa ceva, în special cu o ţară care susţine că este un aliat ferm al SUA?'”, a rememorat responsabilul AI.

După moartea jurnalistului, opt indivizi au fost condamnaţi pentru crimă în Arabia Saudită şi cinci dintre ei au primit sentinţa capitală. Mai târziu, aceste condamnări la moarte au fost comutate în sentinţe de 20 de ani de închisoare. În martie, Oficiul Directorului Departamentului de Informaţii Naţionale din SUA a publicat un raport care subliniază că Bin Salman şi-a dat acordul pentru uciderea lui Khashoggi, un critic fervent al familiei regale saudite.

După difuzarea documentului, administraţia Biden a anunţat restricţii de viză în cazul a 76 de saudiţi, unii dintre ei având legătură cu moartea lui Khashoggi, şi sancţiuni aplicate unui fost responsabil din serviciile secrete saudite, gardă de corp personală a prinţului moştenitor.

Khashoggi nu este singurul caz

Cu toate acestea, cei care au participat vineri la comemorarea de la Mall au deplâns faptul că de la Casa Albă nu au fost anunţate măsuri directe la adresa prinţului moştenitor saudit, pe care îl consideră vinovat nu doar de asasinarea jurnalistului, ci şi de încălcări ale drepturilor omului în regat.

Mai mult, la actul de comemorare a luat cuvântul şi Areej Alsadhan, sora lui Abdulrahman Alsadhan, angajat al Crucii Roşii reţinut pentru că a folosit un cont anonim pe Twitter pentru a lua în derâdere regatul. Sora lui a povestit că Abdulrahman a fost arestat cu şase luni înainte de asasinarea lui Khashoggi direct din sediul Crucii Roşii din Riad şi a fost torturat până în pragul morţii.

„La trei ani de la dispariţia fratelui meu şi după ce Biden a devenit preşedinte, am primit un telefon cu veşti promiţătoare că urma să fie eliberat în curând. În sfârşit speram, însă lucrurile s-au schimbat rapid, după ce preşedintele Biden l-a absolvit de vină pe Bin Salman şi nu l-a pedepsit pentru uciderea lui Khashoggi”, a spus femeia cu voce tremurândă. În cele din urmă, Abdulrahman a fost judecat în secret de un tribunal antiterorist saudit şi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

În prezent este ţinut la izolare. După cum a punctat Areej Alsadhan, fratele său este doar unul dintre nenumăraţii saudiţi care au dispărut în închisorile regatului şi sunt supuşi torturilor, proceselor „false” şi hărţuirii sexuale „de către aceiaşi ucigaşi care l-au atacat şi l-au omorât pe Jamal Khashoggi”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro