Sari direct la conținut

Loteria pensiilor private isca certuri intre administratorii de fonduri

HotNews.ro

Faptul ca joi, 17 ianuarie, se incheie campania de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat si ca aproximativ 500.000 de angajati vor intra in loteria pensiilor private a incins spiritele in tabara administratorilor de fonduri. Aviva a cerut miercuri, intr-o scrisoare deschisa ca fondurile de pensii cu cote de piata de peste 20% sa fie excluse de la distribuirea aleatorie a celor care nu au semnat sau au semnat pentru mai multi administratori. Administratorii vizati condamna aceasta propunere.

Legea avantajeaza administratorii de fonduri care au atras mai multi clienti

Potrivit Legiiin termen de 30 de zile calendaristice de la incheierea procedurii de aderare initiala, persoanele care nu si-au definit optiunea pentru un fond de pensii administrat privat sau au semnat pentru mai multe fonduri, vor fi repartizate aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Repartizarea se va face „direct proportional cu numarul persoanelor validate pe fiecare fond de pensii administrat privat in parte, raportat la totalul persoanelor validate pentru toate fondurile de pensii administrate privat”. Legea da castig de cauza administratorilor cu cote de piata mai mari. In mare aceasta este cauza acestui conflict, dar chiar si arbitrul acestei piete (CSSPP) a lansat recent ideea ca legea ar trebui sa limiteze concentrarea excesiva a pietei.

Aviva: Cei cu peste 20% sa fie exclusi de la loteria pensiilor

„Aviva crede ca este in interesul public ca pe piata pensiilor private din Romania sa activeze mai multi participanti importanti si nu doar doi. De aceea propunem ca orice companie cu o cota de piata de peste 20% sa nu participle la loteria initiala sau la oricare alta loterie ulterioara. Participantii la loterie ar urma sa fie alocati celorlalti 16 administratori, intarind astfel competitia pentru primele doua locuri”, se arata in scrisoarea companiei Aviva Asigurari de Viata.

Oficialii Aviva nu sunt de acord nici cu o alta propunere facuta de alti administratori mai mici care activeaza pe piata pensiilor private obligatorii, ca alocarea sa se faca in mod egal pentru toti cei 18 administratori. De notat ca, potrivit ultimelor raportari, in sistemul de pensii private s-au inscris, pana la data de 1 ianuarie 2008, circa 3,18 milioane de participanti, reprezentand 74% din totalul persoanelor eligibile. Conform datelor publicate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Aviva se afla abia pe pozitia a patra cu mai mult de 247.000 de adeziuni si o cota de piata de 7,79%, cu mult sub obiectivul de 30% anuntat de companie initial.

Primii trei riposteaza – schimbarile pe ultima suta de metri nu sunt in spiritul competivitatii si al unei piete libere

Conform datelor oficiale, ING Fond de Pensii, Allianz Pensii Private si Generali Fond de Pensii detin, in prezent, primele trei locuri pe aceasta piata, dupa numarul adeziunilor. Conform datelor CNPAS, citate de NewsIn, dupa primele sapte raportari, ING a ajuns la peste 1,066 milioane aderenti (33,54% din piata), Allianz are peste 798.000 aderenti (25,13% din piata) iar Generali a atras peste 301.000 angajati (9,05% din piata). Reactia acestora nu a intarziat sa apara.

„In loterie ar putea intra 450.000-500.000 de clienti. Astfel, fondurile mici ar putea primi circa 25.000 de participanti. Plecand de la faptul ca pentru a atrage un client companiile au investit in medie 100 euro, un calcul estimativ arata ca fondurile mici ar putea primi un cadou in valoare de 2,5 milioane de euro. Chiar si asa, estimam ca angajatii care vor fi alocati la aceste fonduri vor fi insuficienti pentru a atinge limita minima impusa de lege, de 50.000 de participanti in trei ani. Este posibil ca o parte dintre micii administratori sa incerce sa vanda portofoliile, obtinand bani dintr-un portofoliu in care nu au investit”, a precizat pentru HotNews.ro Radu Vasilescu, director general ING Fond de Pensii.

Vasilescu acuza ca „ING Fond de Pensii a investit aproximativ 100 de milioane de euro in piata pensiilor private obligatorii, iar unii dintre jucatorii de pe piata au investit cateva sute de mii de euro”. Cat despre propunerea Aviva, Radu Vasilescu acuza aceasta companie de inconsecventa.

„Aceasta cerere vine cu o zi inainte de finalul campaniei si pe piata care a fost deja reglementata pe acest subiect. Orice fel de schimbare propusa acum, pe ultima suta de metri, nu este deloc in spiritul competivitatii si al unei piete libere. Suntem convinsi ca Aviva nu a avut aceeasi pozitie inaintea de loteria finala in Polonia unde se situeaza printre primii trei jucatori de pe piata, care concentreaza 56.6% din numarul de clienti si 64% din active”, a declarat pentru HotNews.ro, Radu Vasilescu.

Crinu Andanut, CEO la Allianz-tiriac Pensii Private a declarat pentru NewsIn, ca excluderea companiei sale si a ING Fond de Pensii de la redistribuire ar insemna ca ceilalti administratori sa primeasca „cadou niste participanti pentru care nu au muncit si pe care ii vor vinde deoarece nu sunt capabili sa-i administreze”.

Si directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme, spune ca o astfel de schimbare ar insemna un cadou nemeritat.

„Administratorii mici de pensii obligarorii, cu o cota de piata mai mica de 20%, nu ar trebui sa primeasca aderenti cadou doar pentru a-i vinde, in conditiile in care exista astfel de semne in piata”, a declarat pentru NewsIn Ioan Vreme.

Propuneri de modificare a legii au venit chiar de la arbitrul pilonului II

Intentia unei modificari legislative nu este straina nici de arbitrul pietei de pensii private, CSSPP. Pe 11 ianuarie, vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, declara pentru NewsIn ca se urmareste „modificarea normei referitoare la distribuirea aleatorie a romanilor intrati la loterie, astfel incat acestia sa fie distribuiti catre fonduri cu o cota de piata sub 20%, pentru a se limita concentrarea excesiva a pietei”. Acesta spunea atunci ca „norma ar putea fi modificata in ianuarie, printr-o ordonanta de urgenta, pentru ca in februarie, cand se va face repartizarea finala, aceasta sa poata fi aplicata”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro